Βοηθάει τελικά η μουσική το μωρό σας να μεγαλώσει;

Βοηθάει τελικά η μουσική το μωρό σας να μεγαλώσει;
Photo by Alireza Attari on Unsplash

Ο Πλάτωνας έλεγε:
«Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει».

Τα μωρά αγαπούν τα τραγούδια, τους ρυθμούς και τη μουσική. Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επίδραση που έχει η μουσική στα μυαλά των μωρών είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική επηρεάζει τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των μωρών και των παιδιών και ενισχύει τη γνωστική και αισθητηριακή ανάπτυξη.

koritsi paizei piano

Photo by Arseny Togulev on Unsplash

Είναι καλή η μουσική για τα νεογέννητα μωρά;

Η ακρόαση μουσικής συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ικανότητας αποκωδικοποίησης ακουστικών δεδομένων και ενίσχυσης της ακουστικής μνήμης του παιδιού σας, ικανότητες που είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση της γλώσσας. Επιπλέον, η μουσική μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, και να οξύνει την συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού.

Είναι η μουσική καλή για την ανάπτυξη των μωρών;

Η μουσική βελτιώνει τη γλωσσική, καθώς και τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των μωρών. Η μουσική ενισχύει επίσης τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο χορός στο ρυθμό είναι μια μορφή ενεργού παιχνιδιού που ενισχύει τους μύες του χεριού, των ποδιών και του κορμού.

Είναι καλό για το μωρό να κοιμάται με μουσική;

Το να παίζει μουσική ενώ το μωρό σας κοιμάται δεν είναι επιβλαβές και είναι απίθανο να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, εκτός κι αν χρειαστεί να σηκώνεστε όλη τη νύχτα για να ενεργοποιήσετε ξανά τη μουσική.

agori tragoudaei

Photo by Jason Rosewell on Unsplash

Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη

Η θετική επίδραση που έχει η μουσική στα μωρά και τα παιδιά είναι εκπληκτική, ενισχύει γενικές δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα ή πιο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως η χωρική νοημοσύνη, η μνήμη, τα μαθηματικά, η γλώσσα, και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βασιστούν καταρχήν στις δικές τους μουσικές προτιμήσεις. Αν, δηλαδή, αγαπούν την κλασική μουσική και αυτή δείχνει να έχει επίδραση στην διάθεση του μωρού, τότε μπορούν να την απολαμβάνουν όλοι μαζί. Αν πάλι προτιμούν pop ή λαϊκά τραγούδια, ας επιλέξουν να βάλουν στο μωρό αυτά με την ωραιότερη μελωδία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved