Γιατί το μωρό παίρνει παραπάνω βάρος από το κανονικό;

Πού οφείλεται η απότομη αύξηση του βάρους του μωρού; 

Γιατί το μωρό παίρνει παραπάνω βάρος από το κανονικό;

Κατά τη βρεφική ηλικία, ο παιδίατρος παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σε διαγράμματα που δείχνουν το βάρος και το ύψος του.Πιο συγκεκριμένα, οι καμπύλες ανάπτυξης συγκρίνουν το βάρος, το ύψος, την περίμετρο κεφαλής και το δείκτη μάζας σώματος με τις μέσες τιμές παιδιών ίδιας ηλικίας και φύλου.

Τα γραφήματα δείχνουν την τάση ανάπτυξης του παιδιού σας και αποτελούν ένα μέτρο σύγκρισης για το πώς πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με την ηλικία του.
Σύμφωνα με τα διαγράμματα ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα μωρό με βάρος μεγαλύτερο από το 98ο εκατοστημόριο θεωρείται ότι έχει αυξημένο βάρος για το ύψος του.

Θυμηθείτε, τα μωρά χρειάζονται δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη κατά τη βρεφική ηλικία. Ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά παίρνει περίπου το ήμισυ των ημερήσιων θερμίδων του από το λίπος στο μητρικό γάλα. Ως αποτέλεσμα, οι θερμιδικοί περιορισμοί που στοχεύουν στη μείωση του βάρους δεν συνιστώνται για μωρά 2 ετών και κάτω.

Ωστόσο, το υπερβολικό λίπος και οι θερμίδες μπορεί να είναι ανησυχητικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα παχουλό μωρό μπορεί να καθυστερήσει το περπάτημα. Επίσης ένα παιδί που είναι παχύσαρκο συχνά παραμένει παχύσαρκο κι ως ενήλικας.

varos morou

Πώς να διατηρήσετε το βάρος του μωρού σε φυσιολογικά επίπεδα

Παρακολουθήστε την αύξηση βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει το βάρος του νεογέννητου.

Θηλασμός

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Περιορίστε τους χυμούς

Καθώς αρχίζετε να εισάγετε στερεές τροφές στο μωρό, δώστε του θρεπτικά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τους χυμούς.

Μη ταΐζετε το μωρό για να το ηρεμήσετε

Αν το μωρό κλαίει ή γκρινιάζει, μη σπεύδετε να το ταΐσετε. Δοκιμάστε άλλες πρακτικές προκειμένου να το ηρεμήσετε κι όχι το φαγητό .

Περιορίστε την έκθεσή του σε οθόνες

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την έκθεση παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών σε οθόνες. Όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθεί το παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρο.

Πηγή: mayoclinic.org

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved