Ύπνος στα νεογέννητα - Πώς να ρυθμίσουμε τον ύπνο του νεογέννητου μωρού μας ;

Ο ύπνος στα νεογέννητα βρέφη είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς νέους γονείς.

 

Ύπνος στα νεογέννητα - Πώς να ρυθμίσουμε τον ύπνο του νεογέννητου μωρού μας ;

Το βιολογικό ρολόι ενός ενήλικα έχει διάρκεια 24 ωρών, αντίθετα ενός νεογέννητου 3-4 ώρες. Μέσα σε αυτές τις ώρες ένα νεογέννητο θα ξυπνήσει, θα φάει θα αλλάξει πάνα ώσπου πάλι θα κοιμηθεί. Γενικά ένα νεογέννητο δεν κοιμάται το ίδιο με ένα βρέφος 4 μηνών.

Ύπνος στα νεογνά

νεογνά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από ύπνο. Ο ύπνος τους είναι άστατος, χωρίς πρόγραμμα. Κοιμούνται συχνά και από λίγο ενώ η διάρκεια του ύπνου τους ποικίλλει από 8 μέχρι 18 ώρες, ενώ κάποια μπορεί και περισσότερο. Συνήθως δεν καταλαβαίνουν αν είναι νύχτα ή μέρα με αποτέλεσμα συχνά να ξυπνούν μες στην νύχτα πεινασμένα. Γενικότερα αυτή την περίοδο φαγητό και ύπνος είναι πολύ στενά συνδεδεμένα.

Πώς εξελίσσεται ο ύπνος των νεογνών;

Αμέσως μετά τη γέννηση τα νεογέννητα είναι υπό την επήρεια των φαρμάκων που χορηγήθηκαν στη μητέρα με αποτέλεσμα συχνά να είναι αρκετά νωθρά. Μπορεί να χρειαστεί οι γονείς να το ενεργοποιήσουν κουνώντας τα ήπια, χαϊδεύοντας τα, αλλάζοντας τους πάνα. Οι γονείς καλό είναι να έχουν το νου τους και να το ξυπνούν αν διαπιστώσουν ότι έχουν περάσει αρκετές ώρες χωρίς να έχει φάει, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό.

Τις πρώτες εβδομάδες ζωής το βρέφος έχει την τάση να κοιμάται στην αγκαλιά των γονιών ή στην κούνια έχοντα όμως δίπλα του τη μητέρα. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που κοιμάται ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γενικότερα το βρέφος κοιμάται ελαφρά εκείνη την περίοδο και ξυπνάει από τον παραμικρό θόρυβο. Ο ύπνος το βοηθάει να επεξεργαστεί υποσυνείδητα τις πληροφορίες που έχει δεχτεί από το περιβάλλον.

Πώς να βοηθήσουν οι γονείς το νεογέννητο μωρό να αποκτήσει ρουτίνα ύπνου;

Βοηθάμε το μωρό να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα

Αλλάζουμε την ένταση και τις συνήθειες που επικρατούν στο σπίτι ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Δηλαδή την ημέρα να αφήνουν οι γονείς να ακούγονται ομιλίες, θόρυβοι από ηλεκτρικές συσκευές, να του μιλάνε ζωηρά, να παίζουν και να αφήνουν να μπει φως από τα πατζούρια. Αντίθετα τη νύχτα καλό είναι να επικρατεί ηρεμία, να χαμηλώνεται ο φωτισμός του δωματίου, να μιλάμε ήρεμα και χαμηλόφωνα. Αυτή η αντίθεση θα βοηθήσει τα βρέφη να συνειδητοποιήσουν ότι η νύχτα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κοιμούνται. Αυτό συμβαίνει γύρω στις 6-8 εβδομάδες. Ωστόσο για να εδραιωθεί ο νυχτερινός ύπνος σε ένα βρέφος απαιτείται περισσότερος χρόνος να περάσει (περίπου 3-4 μηνών εδραιώνεται).

Διακρίνουμε τον ύπνο από την ενεργή κατάσταση

Φροντίζουμε όσο το παιδί μας είναι ξύπνιο, να του μιλήσουμε, να παίξουμε μαζί του, ώστε να συνειδητοποιήσει τη διαφορά.

Καθιερώνουμε ρουτίνες ύπνου

Ιδιαίτερο βοηθητικό είναι να φροντίζουμε να τους κάναμε μπανάκι την ίδια ώρα πριν τον νυχτερινό ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συνδέσει το μπάνιο ως μια διαδικασία που το προετοιμάζει πριν τον νυχτερινό ύπνο. Εκτός από το μπάνιο, καλό είναι το βράδυ να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ενέργειες και τα ίδια ερεθίσματα. Η επανάληψη τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και τα προετοιμάζει για αυτό που θα ακολουθήσει.

Μένουμε ψύχραιμοι, είναι μεταδοτικό

Ναι, τα βρέφη και ιδιαίτερα τα νεογέννητα επειδή ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, είναι αρκετά διαισθητικά. Αφουγκράζονται την ανησυχία της μαμάς ή τη νευρικότητα του πατέρα. Μπορεί να μην κατανοούν αυτά που λέγονται, αλλά έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τη διάθεσή σας.

Ξεκουραζόμαστε όταν το νεογέννητο κοιμάται

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός βρέφους είναι αρκετά δύσκολες για τους γονείς. Καλό είναι όταν το μωρό κοιμάται να ξεκουραζόμαστε και εμείς, ώστε να έχουμε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

Ύπνος βρέφους: Πώς θα ρυθμίσετε τον ύπνο του μωρού σας

Ύπνος βρέφους για τον πρώτο μήνα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved