Την κατάληψη, τη φέρνει η εγκατάλειψη

Αυτή η εβδομάδα είναι η πρώτη που η Έλενα έκλεισε μια εβδομάδα μαθημάτων. Α… Ξέχασα. Είχε και κάποια κενά.

Νίκος Συρίγος
Την κατάληψη, τη φέρνει η εγκατάλειψη

Τώρα γιατί σε μια ευρωπαϊκή χώρα με… επενδύσεις τόσων δις ευρώ, Οκτώβρη μήνα τα παιδιά έχουν «κενά» λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, προσπαθώ να το εξηγήσω εδώ και χρόνια. Γιατί τη λέξη «κενό» τη θυμάμαι (με ιδιαίτερη νοσταλγία ομολογώ) από την εποχή που πήγαινα εγώ Γυμνάσιο…

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Έλενα είχε κατάληψη. Τώρα θα μου πεις «παιδιά του Γυμνασίου κάνουν κατάληψη;». Να που κάνουν. Από μόδα; Ίσως. Από συνήθεια; Ίσως. Από αντίδραση; Ίσως. Από εγκατάλειψη; 100%.

Η Παιδεία στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες είναι αυτό ακριβώς: Εγκαταλελειμμένη. Και βαθιά ταξική. Έχεις λεφτά να στείλεις το παιδί σου σε ιδιωτικό σχολείο; Ξέρεις ότι δεν θα χάσει ούτε ώρα. Και θα μορφωθεί. Ούτε κενά, ούτε καταλήψεις, ούτε μάθημα για να πας μετά στο φροντιστήριο για να το… μάθεις. Μια Παιδεία υπό εγκατάλειψη για να τραφεί η παραπαιδεία. Πλείστα τα παραδείγματα. Και ξέρεις κάτι μπαμπά και μαμά; Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά που μεγαλώνουν. Σε ποια χώρα. Ξέρουν ότι στα Δημόσια Σχολεία είναι μαθητές β’ κατηγορίας. Ξέρουν ότι λίγα μέτρα πιο πέρα ένας άλλος μαθητής έχει ό,τι απαιτείται, ότι παίρνει όλα τα εφόδια για το παρόν και (κυρίως) για το μέλλον του. Ξέρουν ότι το Δωρεάν Παιδεία δεν είναι ούτε «δωρεάν» αλλά ούτε και «παιδεία». Ξέρουν ότι είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια… Από όλους. Και από το Κράτος και από τους γονείς…

katalipsi sxoleio 2

Όταν σε ένα σχολείο 350 παιδιών, δεν μπορείς να βρεις 5 γονείς για να… βγουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την αλήθεια. Σκληρή, αλλά αλήθεια. Και μετά ήρθε ο κορονοϊός. Βολεύτηκαν όλοι εκτός από τα παιδιά. Που πήραν πάλι το μίνιμουμ. Βάλτε μάσκα και στοιβαχτείτε… Και μάσκα-τέντα. Απ΄αυτές τις… ολόσωμες που μοίρασε το κράτος! Μια ακόμη απόδειξη-εγκατάλειψης και κοροϊδίας. Ξέρω πολύ καλά ότι η Κατάληψη είναι ένδειξη κατάλυσης των θεσμών. Ξέρω ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να μπαχαλοποιήσουν το σύμπαν. Πως πρέπει να πειθαρχούν στους Νόμους. Να μην παρανομούν. Να μην καταστρέφουν. Άσε που ο λογαριασμός πάλι σε αυτά θα έρθει… Τώρα ή αργότερα.

Βλέπεις όμως πριν τους νόμους υπάρχει η φύση. Δράση-αντίδραση. Και τα παιδιά οφείλουν να αντιδρούν. Και να διεκδικούν. Με κάθε τρόπο και κόστος. Η εγκατάλειψη φέρνει κατάληψη. Στέλνουμε τα παιδιά πια στο σχολείο για να γράφουν μόνο το όνομα τους… Κι εκείνο το μαθαίνουν μισό, όπως λέει και ο ποιητής. Πριν δείξεις με το δάχτυλο το… παλιόπαιδο που έκανε κατάληψη, σκέψου αν εσύ έκανες αυτό που έπρεπε για το παιδί σου… Σκέψου αν εσύ διεκδίκησες το καλύτερο ή έστω το περισσότερο κι όχι το ελάχιστο. Σκέψου αν σε έμαθαν να σκέφτεσαι ή να παπαγαλίζεις. Όπως τώρα… Όπως πάντα.

Η Παιδεία θέλει βαθιές τομές. Θέλει επανεκκίνηση. Ριστάρτ όπως μαθαίνουν να λένε τα παιδιά σε άπταιστα… γκρίγκλις. Κι επειδή αν δεν σπάσεις αβγά ομελέτα δεν κάνεις, αφήστε τα παιδιά να σπάσουν τα αβγά όσο εμείς τα κλωσάμε στον καναπέ μας.

Νίκος Συρίγος
Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved