Παιδιά, συγγνώμη… Συγγνώμη για όλα!

Τα παιδιά πήγαν στο σχολείο. Και το Κράτος, είχε υποσχεθεί να τους δώσει μάσκες, ώστε να γίνει πράξη η απαίτηση του, τα παιδιά από το… νήπιο μέχρι την Τρίτη Λυκείου, να πηγαίνουν στο σχολείο «μασκοφορεμένα».

Νίκος Συρίγος
Παιδιά, συγγνώμη… Συγγνώμη για όλα!

Για τον κορονοϊό. Το είπαν οι επιστήμονες. Τα σχολεία έκλεισαν τον Ιούνιο. Εν μέσω κορονοϊού. Κι άνοιξαν, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, στις 14 Σεπτεμβρίου. Πάλι με κορονοϊό. Ο κορονοϊός δεν έφυγε ποτέ. Έτσι μας έλεγαν και μας λένε τα κανάλια. Άρα το Κράτος είχε δυο μήνες καιρό να προετοιμαστεί. Δηλαδή να φτιάξει μάσκες για τα παιδιά. Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Οι μάσκες που δόθηκαν την πρώτη μέρα στο σχολείο, ήταν κάτι μεταξύ μάσκας και… τέντας. Τόσο μεγάλες που κάλυψαν τα πρόσωπα των παιδιών και των… κολλητών τους. Το Κράτος απέτυχε. Παταγωδώς. Και μάλιστα σε ένα θέμα που είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί, ώστε τα παιδιά να νιώσουν ότι όλοι αυτοί που βλέπουν στην τηλεόραση να λένε ότι νοιάζονται για την υγεία τους, ΟΝΤΩΣ νοιάζονται. Έστω και απλά προσφέροντας τους τις μάσκες που πρέπει να φοράνε για να πάνε σχολείο. Άκουσα και διάβασα πολλά από τη Δευτέρα το πρωί. Κυρίως χιουμοριστικά. Είμαι ένας τύπος που κάνει πλάκα ακόμη και με τον θάνατο. Έχω όμως την εντύπωση, λάθος, την πεποίθηση, ότι με το θέμα των παιδιών, των παιδιών που τους έχουμε βάλει ΤΕΡΑΣΤΙΑ πίεση με τον κορονοϊό, που τους αλλάζουμε τις συνήθειες και τις ζωές, που τους στερούμε την επαφή με τον φίλο, τον συμμαθητή, το κορίτσι και το αγόρι τους, που πρέπει να εκπαιδευτούν για μια άλλη ζωή απ’αυτή που είχαν συνηθίσει, που διάολε πρέπει να μάθουν στην «απομόνωση», που, που, που… θαρρώ πως πρέπει να είμαστε απολύτως σοβαροί.

maskes sta sxoleia ton paidion 3

Κι επειδή, ζούμε στην Ελλάδα, όπου- όσο θυμάμαι τον εαυτό μου- οι συγγνώμες, ειδικά στους «αδύναμους» αυτής της πλάσης, στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, και στα ζώα, δεν έχουν ειπωθεί ΠΟΤΕ, ας κοιτάξουμε εμείς στα μάτια τα παιδιά μας και ας πούμε μια συγγνώμη… Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Οπότε…

Παιδιά:

Συγγνώμη που για μια ακόμη φορά ως Κράτος και ως Κοινωνία, αποδειχτήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Συγγνώμη που οι μεγάλοι σας έχουμε κάνει το μυαλό «πουρέ» με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να φοράτε τη μάσκα.

Συγγνώμη που αντί να διεκδικούμε το καλύτερο για σας αρκούμαστε στο ελάχιστο. Και σας μαθαίνουμε κι εσάς να είστε έτσι.

Συγγνώμη που σας έχουμε αφήσει μόνα απέναντι σε αυτό το… ελάχιστο που σας «προσφέρει» το Κράτος.

Συγγνώμη που αντί να βγούμε στους δρόμους για να κάνετε μάθημα εκτός αίθουσας, σε μια χώρα που 300 μέρες το χρόνο έχει ήλιο, κατάπιαμε το «μέσα και με μάσκα». Το βολικό δηλαδή. Για όλους. Σύστημα, δασκάλους, καθηγητές. Για όλους εκτός από εσάς.

Συγγνώμη που όλα αυτά τα χρόνια δεχόμαστε να πληρώνουμε-μέσω της Εφορίας- ένα κάρο λεφτά για… δωρεάν Παιδεία, που δεν είναι ούτε δωρεάν, ούτε Παιδεία.

Συγγνώμη που τα ολοήμερα σχολεία έχουν γίνει… ολοήμερα πάρκινγκ παιδιών, αντί να είναι αυτό ακριβώς που πρέπει: ΣΧΟΛΕΙΑ.

Συγγνώμη που σας πείσαμε να πειθαρχείτε σε ό,τι σας λένε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, τον παππού και τη γιαγιά αλλά εμείς άμα λάχει να’ούμε τα γράφουμε όλα στα παλιά μας τα παπούτσια!

Συγγνώμη που εδώ και δεκαετίες, ανεχόμαστε μαθητευόμενους μάγους σε όλους τους τομείς.

Συγγνώμη που μας έχει φάει ο καναπές και η τηλεόραση. Που έχουμε αποχαυνωθεί και τώρα απομονωθεί.

Και κυρίως… ΣΥΓΓΝΩΜΗ που το δράμα σας με τις μάσκες το κάναμε πλάκα! Πρώτη τάση στο twitter κλπ. Αντί να κλαίμε με τα χάλια μας, γελάμε…

Είμαστε χαβαλέδες… Χαβαλέδες. Σε όλα μας. Μην γίνετε έτσι. Μην γίνετε σαν εμάς. Να είστε σοβαροί για να σας παίρνουν στα σοβαρά. Γιατί εμάς μας έχουν πάρει στην πλάκα… Μας κοροϊδεύουν. Εδώ και χρόνια.

Υγ. Προφανώς και οι περισσότεροι από εμάς, φροντίσαμε να έχουμε εξασφαλίσει μία μάσκα για το παιδί μας. Φοβάμαι και στεναχωριέμαι όμως για τις οικογένειες που όντως περίμεναν από ανάγκη τις δωρεάν μάσκες, για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ασφαλή…

Νίκος Συρίγος
Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved