Μπαμπάδες, να δώσετε στις κόρες προίκα... Πολλές-πολλές αγκαλιές!

Δεν ξέρω πότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα παιδιά σου μεγάλωσαν.

Νίκος Συρίγος
Μπαμπάδες, να δώσετε στις κόρες προίκα... Πολλές-πολλές αγκαλιές!

Μπορεί και ποτέ. Μπορεί και στην κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή πάνω τους. Φαντάζομαι ότι βοηθούν σε αυτό και οι αλλαγές στο σχολείο.

Η Έλενα θα πάει στο Γυμνάσιο, φέτος. Στην πρώτη. Πρωτάκι ξανά έπειτα από έξι χρόνια. Μαζί της κι εγώ. Ξανά. Βλέπεις, κάθε πρόκληση της είναι και πρόκληση μου. Πρόκληση όλης της φαμίλιας.

Θέλοντας και μη, προσπαθούσα εδώ και καιρό να συνειδητοποιήσω ότι μεγάλωσε. Ή τουλάχιστον ότι μεγαλώνει. Το κατάλαβα καλά όταν είχα να την δω για περίπου ένα μήνα… Σοκ και δέος. Πόσο μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί, ένα κορίτσι, μέσα σε ένα μήνα; Πολύ. Άπειρα πολύ. Όσο δεν φαντάζεσαι. Τόσο που την βλέπεις να βγαίνει από τη θάλασσα και λες «αποκλείεται…». Τόσο που πρέπει να αλλάξεις τη δική σου συμπεριφορά ως μπαμπάς για να μην τη φέρνεις σε δύσκολη θέση. Το πέρασα και με την Εύα. Με τη διαφορά ότι είχα την Έλενα για… παρηγοριά! Ξέρεις, για χάδια και φιλιά…

Τώρα;

Τώρα μπλέξαμε… Γιατί τα κορίτσια μεγαλώνοντας, ειδικά στην εφηβεία, δεν θέλουν πολλά-πολλά. Νιώθουν ήδη άβολα με το σώμα τους, που κάθε κίνηση δική σου, τους προκαλεί εκνευρισμό… Μην απογοητεύεσαι, συνάδελφε μπαμπά. Όχι! Όταν θέλει την αγκαλιά, το φιλάκι και το χάδι σου η κόρη, θα σου’ρθει από μόνη της. Το έχει και εκείνη ανάγκη, όπως και εσύ. Απλά θα είναι για λίγες… τελευταίες εμφανίσεις! Μετά (πολύ) αραιά και που. Σαν τους… Πυξ Λαξ ένα πράγμα. Το θέμα μέχρι να βρει την αγκαλιά του αγαπημένου (γκρρρ) είναι να μην της έχει λείψει η αγκαλιά γενικά. Η αγάπη. Μην την τσιγκουνεύεστε. Δεν θα κακομάθει. Ούτε αν έχεις γιο θα βγει… φλώρος άμα τον αγκαλιάσεις και τον φιλήσεις. Άσε, που καλύτερα… φλώρος, παρά συναισθηματικά ανάπηρος-σκληρός. Κανέναν δεν χάλασε η αγκαλιά και το φιλί. Το αντίθετο!

Με ρωτάς αν θα γύριζα το χρόνο πίσω; Αν θα’θελα να μείνουν οι μικρές… μικρές; Με πόνο ψυχής, σου λέω όχι. Θα ήταν αρρωστημένα εγωιστικό, ακόμη και αν μπορούσα να το κάνω- που δεν μπορώ- να το σκεφτόμουν καν. Γιατί τα παιδιά δεν σου ανήκουν. Ανήκουν μόνο στον εαυτό τους. Όπως κι εσύ.

Ναι, θα ήθελα να κρατήσουν λίγο παραπάνω οι αγκαλιές και τα φιλάκια. Αλλά ελπίζω να τις χόρτασα… Ελπίζω να μην τους έλειψαν ποτέ οι αγκαλιές. Κι αυτή θαρρώ πως είναι η μεγαλύτερη, η καλύτερη «προίκα» που μπορώ να τους δώσω…

Νίκος Συρίγος
Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved