Κορονοϊός: Γράμμα στην Υπουργό Παιδείας από μία καθηγήτρια του ορεινού Ρεθύμνου

Κορονοϊός: Γράμμα στην Υπουργό Παιδείας από μία καθηγήτρια του ορεινού Ρεθύμνου

«Δάσκαλοι και γονείς παλεύουμε πάλι με μια γνώριμη απελπισία».

Κορονοϊός: Γράμμα στην Υπουργό Παιδείας από μία καθηγήτρια του ορεινού Ρεθύμνου

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα #Μένουμε_Σπίτι. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και βιώνουμε καταστάσεις που είναι πρωτόγνωρες για όλους μας.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ξεκινήσει τα διαδικτυακά μαθήματα από το σπίτι. Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας είναι το πρώτο που εφαρμόζεται στη χώρα μας και με αφορμή τα νέα δεδομένα στα οποία καλούνται να προσαρμοστούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, μία καθηγήτρια στο ορεινό Ρέθυμνο εκφράζει στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τους προβληματισμούς της.

Η Μαρία Παδουβά είναι η διευθύντρια του Γυμνασίου Γαράζου στο Ρέθυμνο και εκπροσωπώντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, μοιράστηκε με την Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και περιέγραψε την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί ακόμα και εν έτει 2020, σε πολλά ορεινά χωριά της Κρήτης.

«Αξιότιμη κα Υπουργέ

Νομίζω πως τελικά θα καταφέρουμε να κάνουμε κάποια εξ αποστάσεως μαθήματα στο Γυμνάσιο Γαράζου στο Μυλοπόταμο της Κρήτης, παρά τις τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν για τους μαθητές, στα ορεινά και ημιορεινά χωριά τούτης της περιοχής.

Παρά το ότι δεν υπάρχει σταθερό ίντερνετ στα σπίτια των περισσότερων μαθητών. Υπάρχουν μόνο κινητά  καρτοτηλέφωνα και όχι υπολογιστές. Δεν  υπάρχουν σταθερά τηλέφωνα στα περισσότερα νοικοκυριά και υπάρχουν έτσι πολλά τεχνικά αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις, οικονομικής φύσεως προβλήματα, που ασφαλώς θα αντιμετωπίζουν πάμπολλοι μαθητές της περιφέρειας…Παρόλα αυτά κάτι κατορθώνουμε!

Είναι ανάγκη όμως να σας απευθύνω αυτήν την επιστολή, επειδή νομίζω πως πρέπει να γνωρίζετε γεγονότα, που αν και είναι ανεξάρτητα από τη δεδομένη συγκυρία, όμως συνδέονται με μοιραίο τρόπο μαζί της.

Στην τόσο αγχώδη προσπάθειά μας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών μας, αναδύθηκαν προβλήματα που ήδη γνωρίζαμε, αλλά τώρα λειτουργούν καταλυτικά! Τα παιδιά δεν κατανοούν τους στοιχειώδεις αγγλικούς όρους και δεν είναι εξοικειωμένα με τις ψηφιακές διαδικασίες.  Χρειαζόταν μια απλουστευμένη μετάφραση για κάθε βήμα…

Τα παιδιά δεν ξέρουν αγγλικά, γιατί δεν υπάρχουν φροντιστήρια στα χωριά τους, γιατί λίγα μπορούν να πηγαίνουν στην κωμόπολη για φροντιστηριακό μάθημα και γιατί στο σχολείο μας, που λειτουργεί εδώ και χρόνια αποκλειστικά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι καθηγητές των ξένων γλωσσών τοποθετούνται αργά μέσα στο έτος. Το ίδιο συμβαίνει και με το μονόωρο μάθημα της πληροφορικής. Τοποθετείται αργά ο διδάσκων, για να μείνει τέσσερις ή το πολύ πέντε μήνες και να φύγει οριστικά όπως και όλοι εξάλλου οι καθηγητές.

Στο σύνολό τους αλλάζουν οι διδάσκοντες κάθε χρόνο, πλην του Διευθυντή…Το σχολείο λειτουργεί με πλήρες ωράριο μετά τα Χριστούγεννα συνήθως, αν και κάποιες ειδικότητες έρχονται ακόμη πιο αργά ή και ποτέ…όπως για παράδειγμα ο καθηγητής των καλλιτεχνικών! Επίσης δεν είναι δυνατή η παραμονή των παιδιών μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου για άλλες σχολικές δράσεις, καθώς τα σχολικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ περνούν μια φορά και συγκεκριμένη πάντοτε ώρα.

Αυτή είναι η μοίρα του Γυμνασίου Γαράζου, του Γυμνασίου Κράνας, του ΕΠΑΛ Γαράζου αλλά φαντάζομαι και πολλών αντίστοιχων απομακρυσμένων από τα κέντρα σχολικών μονάδων.

Πρόκειται για εντελώς απαξιωμένα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία σχολεία, αλλά και τόσο αναγκαία σχολεία για ένα μαθητικό πληθυσμό με ιδιαίτερη ταυτότητα. Παιδιά που ασχολούνται από μικρά με την γεωργία και την κτηνοτροφία και που παραμένουν στην περιοχή τους  ως ενήλικες, που εγκαταλείπουν εύκολα το σχολείο γιατί δεν είναι γι αυτά ελκυστικό, καθώς το άκαμπτο πρόγραμμα του δεν τους ταιριάζει.

Τα κορίτσια πιο συχνά εγκαταλείπουν στη β’ γυμνασίου για να αρραβωνιστούν και να κάνουν μετά από ένα δυο χρόνια οικογένεια…Παρεμπιπτόντως νομίζω πως θα σας ενδιαφέρει η πληροφορία, ότι τους άρεσε πολύ η θεματική εβδομάδα. Τους αρέσει το διαφοροποιημένο και ζωντανό μάθημα, θέλουν να γνωρίζουν τον κόσμο έξω από το πλαίσιό τους αλλά συγχρόνως φοβούνται…

Στην παρούσα συγκυρία βρεθήκαμε όλοι μας  απροετοίμαστοι…ωστόσο κάποια σχολεία της πόλης και ασφαλώς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ξεκίνησαν πολύ γρήγορα, επειδή τα μέσα υπήρχαν, αλλά και επειδή ο ψηφιακός και αναγκαίος για την περίσταση γλωσσικός γραμματισμός, ο τόσο σημαντικός στην εποχή μας, είναι στα περισσότερα παιδιά της πόλης οικείος.

Εμείς όμως εδώ στο ορεινό Ρέθυμνο-δάσκαλοι και γονείς- παλεύουμε πάλι με μια γνώριμη απελπισία… Δεν είναι μόνο οι πρακτικές δυσκολίες και οι τεχνικές ελλείψεις… Είναι το πικρό αίσθημα μιας χρόνιας αδικίας, καθώς κανείς κρατικός ή κοινωνικός φορέας στην πραγματικότητα δεν έχει νοιαστεί γι αυτά τα παιδιά. Και να που τώρα η διάσταση του προβλήματος φέρνει στην επιφάνεια τη διάκριση εις βάρος τους και τις πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες της. Έχουν φτιαχτεί κατώτερης κατηγορίας μαθητές…και εν συνεχεία πολίτες! Τώρα δεν μπορείτε κα Υπουργέ να κάνετε τίποτα γι αυτό!

Χρειαζόμαστε όμως, όταν με το καλό απομακρυνθεί το πρόβλημα του κορωναϊού, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο Γαράζου και στα υπόλοιπα σχολεία της απομακρυσμένης περιφέρειας μόνιμους εκπαιδευτικούς με  κίνητρα ώστε να μείνουν στο σχολείο και να χτίσουν το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους  έργο. Το αξίζουν σας διαβεβαιώ οι εκπαιδευτικοί μας, αλλά κυρίως το ‘χουν ανάγκη και το αξιώνουν, δίχως αποτέλεσμα, εδώ και χρόνια οι άνθρωποι του τόπου αυτού!

Με τιμή,

Μαρία Παδουβά
Δ/ντρια Γυμνασίου Γαράζου Ρεθύμνου»

Με την παραπάνω επιστολή, εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, η καθηγήτρια θίγει και ένα ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά χωριά, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Τι συντηρεί και διαιωνίζει αυτήν την κατάσταση; Η κουλτούρα; Οι συνθήκες; Η παιδεία μας; Το κράτος; Ίσως και όλα μαζί. Το βέβαιο είναι ότι η επιστολή της Μαρίας Παδουβά είναι τροφή για σκέψη για όλους μας.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram @nkerameus / πηγή επιστολής: rethemnosnews.gr

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Ξεκινά η εξ αποστάσεως διδασκαλία - Πώς θα γίνει σε κάθε τάξη & τι πρέπει να γνωρίζετε;

Κορονοϊος: Καλλιτέχνης αποτυπώνει σε σκίτσα τη σκληρή καθημερινότητα των γιατρών εν μέσω πανδημίας

Κορονοϊός: Καλλιτέχνιδα αποτυπώνει σε σκίτσα το φόβο και την ανησυχία που νοιώθει για τον ιό (pics)

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
21.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Βρώμη στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βρώμη στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα οφέλη της βρώμης στην εγκυμοσύνη.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Διατροφή για εγκύους:Η Χριστίνα Μπόμπα μας δείχνει 4 αγαπημένες της συνταγές

Διατροφή για εγκύους:Η Χριστίνα Μπόμπα μας δείχνει 4 αγαπημένες της συνταγές

Η Χριστίνα Μπόμπα προσέχει τη διατροφή της και στην εγκυμοσύνη!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κάτια Ζυγούλη: 5 νέες φώτο και 5 αγκαλιές με τα παιδιά της

Κάτια Ζυγούλη: 5 νέες φώτο και 5 αγκαλιές με τα παιδιά της

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς η Κάτια Ζυγούλη δημοσίευσε τις ωραιότερες…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι;

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι;

Ιδέες και προτάσεις ψυχαγωγίας για το διήμερο.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Lockdown - Λύκεια – Γυμνάσια: Αυτή είναι η απόφαση – Δείτε πότε ανοίγουν
Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»
Κορονοϊός - Σοκάρουν οι εικόνες από το Παλέρμο: 700 νεκροί άταφοι - Γέμισαν τα νεκροταφεία
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές
Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)
Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει
Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι
Καιρός: Κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο και προειδοποίηση Αρναούτογλου...
Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»
Ποια τυριά περιέχουν το περισσότερο αλάτι (εικόνες)
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αριάδνη Ρουβά: Δείτε πόσο έχει αλλάξει η μικρή κόρη του Σάκη & της Κάτιας