Κορονοϊός: Ξεκινά η εξ αποστάσεως διδασκαλία - Πώς θα γίνει σε κάθε τάξη & τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και τις 24 Μαρτίου, το μάθημα όμως συνεχίζεται.

Κορονοϊός: Ξεκινά η εξ αποστάσεως διδασκαλία - Πώς θα γίνει σε κάθε τάξη & τι πρέπει να γνωρίζετε;

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας μέχρι και τις 24 Μαρτίου, ένα πρώτο και αναγκαίο μέτρο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υγεία όλων μας.

Τα μαθήματα όμως δεν σταματούν. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα γίνονται από το σπίτι με ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, το πρώτο που θα υπάρξει στην χώρα μας και που από ότι φαίνεται, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει.

«Είμαστε έτοιμοι. Ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, με καινοτόμα εργαλεία» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας στην οποία και περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει η εξ αποστάσεως διδασκαλία;

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η απευθείας διδασκαλία (σύγχρονη), δηλαδή η παράδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικούς σε μαθητές μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι μαθητές θα παρακολουθούν ζωντανά το μάθημα μέσω υπολογιστή.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η λεγόμενη ασύγχρονη διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία ο κάθε μαθητής έχει πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου, το οποίο μπορεί να μελετάει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος. Το Υπουργείου παιδείας παρέχει το εκπαιδευτικό υλικό στις παρακάτω τρεις ιστοσελίδες και είναι οργανωμένο ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητα:

Πώς θα γίνονται τα διαδικτυακά μαθήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας;

Αρχικά, να πούμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων. Η διαδικασία με την οποία θα γίνεται το διαδικτυακό μάθημα είναι η εξής:

  • Οι μαθητές θα δίνουν στους εκπαιδευτικούς ένα e-mail (δικό τους ή των γονιών τους), στο οποίο θα τους αποστέλλεται ένας σύνδεσμος.
  • Ο κάθε μαθητής, απλά και μόνο πατώντας τον σύνδεσμο, θα μπορεί να μπαίνει αυτόματα στην «εικονική» τάξη όπου θα γίνεται η παράδοση του μαθήματος.
  • Η πλατφόρμα με την οποία θα γίνεται το διαδικτυακό μάθημα είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε ο καθηγητής να μπορεί να μοιραστεί με τους μαθητές του υλικό, παρουσίαση αρχείων και οτιδήποτε θέλει, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει και σημειώσεις πάνω σε αυτά.
  • Παράλληλα, ο κάθε μαθητής μπορεί να στείλει στον καθηγητή μήνυμα για οποιοδήποτε ερώτημα, αλλά και να ζητήσει το λόγο με ειδική εφαρμογή.

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διαδραστικής αυτής πλατφόρμας έγινε την περασμένη Παρασκευή από την Υπουργό Παιδείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.



Πότε ξεκινάει η εξ αποστάσεως διδασκαλία;

Τα πρώτα διαδικτυακά μαθήματα ξεκινούν σήμερα 16 Μαρτίου, μόνο όμως για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, δίνεται προτεραιότητα στην τελευταία τάξη του Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων, κάτι το οποίο επαλήθευσε και η Νίκη Κεραμέως, στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη το περασμένο Σάββατο.

Η Νίκη Κεραμέως, ανέφερε επίσης ότι σταδιακά και από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Το σχολικό πρόγραμμα θα καταρτίζεται από τον διευθυντή σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.



Τι χρειάζεται για την εξ αποστάσεως διδασκαλία;

Για να μπορεί ένα παιδί να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα χρειάζεται πρόσβαση στο διαδίκτυο και έναν υπολογιστή.

Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι;

Η Υπουργός Παιδείας στο παραπάνω απόσπασμα αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών με παιδιά, έχουν σταθερή πρόσβαση στο διαδίκτυο και τουλάχιστον έναν υπολογιστή στο σπίτι. Τόνισε, ωστόσο:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Όλο αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας και είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Δεν λέμε ότι θα είναι όλα τέλεια, πρέπει όμως όλοι να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια για το καλό των παιδιών μας.»

Τα ειδικά σχολεία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας;

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, ήδη μελετάται το πώς τα σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, είναι όμως ένα δύσκολο εγχείρημα και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περαιτέρω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved