Κορονοϊός: Πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας όταν επιστρέφουμε σπίτι και σε ποια θερμοκρασία;

Τι πρέπει να κάνουμε; 

Κορονοϊός: Πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας όταν επιστρέφουμε σπίτι και σε ποια θερμοκρασία;

Καθημερινά διαβάζουμενέες πληροφορίες για τη δράση του κορονοϊού αλλά και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε ή να αποφεύγουμε προκειμένου να προστατευτούμε.

Με δεδομένο ότι ο ιός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως και ημέρες σε επιφάνειες από γυαλί, μέταλλο και πλαστικό, αλλά και στα ρούχα, το ερώτημα που τίθεται είναι: πρέπει να πλένουμε τα ρούχα κάθε φορά που επιστρέφουμε από το σούπερ μάρκετ ή από τη δουλειά;

Σύμφωνα με τον Amesh Adalja, λοιμωξιολόγο στο Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο ο κορονοϊός να μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα για αρκετές ώρες ίσως και για μια ολόκληρη ημέρα. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι τα ρούχα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέσο για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Την ίδια άποψη έχει και ο Δρ Vincent Hsu, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και γιατρός προληπτικής ιατρικής στο AdventHealth στο Ορλάντο. «Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον κορονοιό και μαθαίνουμε περισσότερα γι 'αυτόν κάθε μέρα.Εάν είστε έξω για ένα τρέξιμο στη γειτονιά σας ή κάνετε μια γρήγορη επίσκεψη στο παντοπωλείο, είναι μάλλον απίθανο να μεταφέρετε τον COVID-19 μέσω των ρούχων ή παπουτσιών σας. Δεν πιστεύουμε ότι τα παπούτσια ή τα ρούχα αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ.Hsu, δεν υπήρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω ρούχων και παπουτσιών, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συγκεκριμένα σημεία των ρούχων όπως είναι τα φερμουάρ ή τα κουμπιά.

Αν λοιπόν έχετε βγει εκτός σπιτιού, καλό είναι να βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο, και σε θερμοκρασία 40 βαθμών αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι.Αν δεν τα τοποθετήσετε αμέσως στο πλυντήριο, βάλτε σε μια τσάντα και όχι στον κάδο με τα άπλυτα για να μην έρθουν σε επαφή με άλλα ρούχα.

Εάν δεν έχει εκδηλώσει κάποιος στο σπίτι ύποπτα συμπτώματα ή δεν βγαίνετε έξω, συνεχίστε να πλένετε τα ρούχα όπως κάνατε μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από το www.healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved