Κορονοϊός: Πώς συνδέεται με την ατοπική δερματίτιδα;

Κορονοϊός: Πώς συνδέεται με την ατοπική δερματίτιδα;

Στρες και κατάθλιψη, δύο πολύ πιθανές ψυχολογικές καταστάσεις στις ημέρες που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εμφάνιση και επιδείνωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας.

Κορονοϊός: Πώς συνδέεται με την ατοπική δερματίτιδα;

Μελέτες έχουν αποδείξει τον έντονο συσχετισμό τους τόσο στο ίδιο το άτομο που τα βιώνει, όσο και στα παιδιά τους πολλά χρόνια αργότερα. Μια εξ αυτών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν φέτος τον Ιανουάριο, έδειξε ότι η κατάθλιψη στις νέες μητέρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης στο παιδί τους όταν αυτό θα διανύει την παιδική ή ακόμα και την εφηβική του ηλικία.

«Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματική διαταραχή που τυπικά χαρακτηρίζεται από κνησμό, πόνο και διαταραχή του ύπνου. Έχει επίσης συνδεθεί στενά με μια σειρά διαταραχών της ψυχικής υγείας. Αφενός, συναισθηματικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη και το στρες μπορούν να επιδεινώσουν τις φλεγμονές της πάθησης και να επηρεάσουν την πορεία της. Αφετέρου, η κατάθλιψη, το άγχος και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα. Αιτία είναι οι λειτουργικοί περιορισμοί που προκαλεί η νόσος, η αποφυγή εργασιών και ο στιγματισμός, η αρνητική επίδραση στις κοινωνικές δραστηριότητες και στις σχέσεις», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού και η απομόνωση που βιώνει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας και όχι μόνο, αποτελούν από μόνοι τους λόγους αύξησης του άγχους, του φόβου και της κατάθλιψης. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να νοσήσουν από το νέο κορονοϊό-2019 SARS-CoV-2 μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τους ανθρώπους που υπέφεραν από ψυχικές παθήσεις πριν το ξέσπασμα του ιού. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης εδώ και μέρες. Προκειμένου, μάλιστα, να υποστηριχθούν ψυχολογικά όσοι το έχουν ανάγκη, προσφέρονται εξ αποστάσεως συνεδρίες, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Όμως, σημειώνει ο Δρ. Στάμου, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε αγχωτικές καταστάσεις. Έχει αποδειχθεί ότι το άγχος και η κατάθλιψη έχουν επιπτώσεις και στην υγεία του δέρματος. Μια μελέτη, με επικεφαλής τον Jonathan Silverberg, αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, εξέτασε τη συσχέτιση της κατάθλιψης της μητέρας στην μετά τον τοκετό περίοδο και της κατάθλιψης του πατέρα με την ατοπική δερματίτιδα σε σχεδόν 5000 παιδιά και εφήβους που γεννήθηκαν σε 20 πόλεις των ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη της μητέρας μετά τον τοκετό και πέραν αυτού συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας στην παιδική ακόμα και στην εφηβική ηλικία των παιδιών τους, με πιο επίμονη μορφή και με αυξημένη διαταραχή του ύπνου στα παιδιά με την πάθηση. Γι’ αυτό οι οικείοι των νέων μητέρων πρέπει να προσέχουν για σημάδια που υποδεικνύουν  κατάθλιψη και οι ιατροί να διαγιγνώσκουν  και να παρεμβαίνουν εγκαίρως, προκειμένου να προσδιορίσουν τα βρέφη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ατοπική δερματίτιδα και να ακολουθήσουν στρατηγικές μείωσής του.

Αυτά τα ευρήματα είναι σύμφωνα με μια προηγούμενη μελέτη 24.200 μητέρων από το Εθνικό Μητρώο Γεννήσεων της Ταϊβάν που έδειξαν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης ατοπικής δερματίτιδας σε παιδιά ηλικίας 3 ετών, μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων ψυχικής υγείας. Ομοίως, μια διαχρονική μελέτη περίπου 3.000 βρεφών στη Βρετανία διαπίστωσε ότι η κακή διάθεση της μητέρας μεταξύ του τοκετού και 6 μηνών μετά από αυτόν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικού ατοπικού εκζέματος στην ηλικία των 12 μηνών. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν αυξημένη πιθανότητα ατοπικής νόσου σε παιδιά μητέρων που έζησαν αγχωτικές ή ανεπιθύμητες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ανέφεραν προγεννητική κατάθλιψη και άγχος.

Όπως μας εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Στάμου, είναι γνωστό ότι το ψυχολογικό στρες συνδέεται με τη μη φυσιολογική λειτουργία του δερματικού φραγμού. Επηρεάζει τρία συστήματα: το πρώτο ρυθμίζει την απελευθέρωση αδενοκαρκοτροπίνης και κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, το δεύτερο την απελευθέρωση των κατεχολαμινών οι οποίες επηρεάζουν τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, και το τρίτο την απελευθέρωση της ουσίας Π, η οποία σχετίζεται με τον πόνο. «Επομένως, η θεραπεία για το ψυχολογικό στρες είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο της λειτουργίας του δερματικού φραγμού και την αναστολή της ανοσοποιητικής ενεργοποίησης σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας. Οι θεραπείες για το στρες και την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τη φαρμακοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία, ενώ για την ατοπική δερματίτιδα εφαρμόζονται μαλακτικές και φαρμακευτικές κρέμες ή αλοιφές και λαμβάνονται φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, αναστολείς της καλσινευρίνης, αντιβιοτικά και  αντιισταμινικά», καταλήγει ο Δρ. Χρήστος Στάμου.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Συμβουλές για να διατηρήσετε τα μάτια σας ασφαλή

Ακμή: Τι την προκαλεί, τι την επιδεινώνει και πώς θα απαλλαγείτε από αυτή

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό και το θηλασμό

20.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ADIDAS ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΓΚΡΙ
17.70 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ASICS ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΜΑΥΡΟ
42.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα Route 66'
38.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα οβαλ 'Μαργαρίτα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Θολή όραση στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί;

Θολή όραση στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί;

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την όραση της μέλλουσας μητέρας;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η μαγεία του τοκετού μέσα από απίθανες φωτογραφίες (pics)

Η μαγεία του τοκετού μέσα από απίθανες φωτογραφίες (pics)

Ο τοκετός μέσα από τον φωτογραφικό φακό της καλύτερης φωτογράφου γέννας για…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Βασιλική Μιλλούση: Οι φωτογραφίες στο Instagram λίγο πριν γεννήσει

Βασιλική Μιλλούση: Οι φωτογραφίες στο Instagram λίγο πριν γεννήσει

Η Βασιλική Μιλλούση κοντεύει να "εκραγεί"!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τα ακροβατικά μπαμπά και κόρης τρέλαναν το διαδίκτυο (pics+vid)

Τα ακροβατικά μπαμπά και κόρης τρέλαναν το διαδίκτυο (pics+vid)

Είναι ίσως η μικρότερη μαζορέτα που έχετε δει ποτέ.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Κρούσματα σήμερα: 1.747 νέα - Στους 121 οι θάνατοι, στους 606 οι διασωληνωμένοι
Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν
Κρούσματα σήμερα: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται - Θρίλερ με τη Θεσσαλονίκη
Άρση lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας
Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού
Lockdown: Μόνο έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση
Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Στήνουν ΜΕΘ σε θαλάμους
Συγκλονιστικός πατέρας: «Κόψτε μου το ρεύμα σε μια ώρα, να τελειώσει ο γιος μου το μάθημα» (Vid)
Χαμός στον αέρα εκπομπής: Καυγάς του Αλέξη Γεωργούλη με δημοσιογράφο
Κορονοϊός - Κοζάνη: Η φωτογραφία από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο που έγινε viral
Νεκρός από κορονοϊό ο Βασίλης Blue Σωτηρίου
Κορονοϊός: Απίστευτο περιστατικό - Το sms στο 13033 που έστειλε Ελληνίδα μάνα!
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr