Ρετρό - Bob Ross: Ο αγαπημένος τηλεοπτικός ζωγράφος των παιδικών μας χρόνων (vid & pics)

Ο Bob Ross γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1942 στην Ακτή Ντεϊτόνα της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Πριν γίνει τηλεοπτικός ζωγράφος πέρασε 20 χρόνια στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανακάλυψε την αγάπη του για τη ζωγραφική.

Ρετρό -  Bob Ross: Ο αγαπημένος τηλεοπτικός ζωγράφος των παιδικών μας χρόνων (vid & pics)

Όσο ήταν στον στρατό ήταν ο σκληρός τύπος που θα σε έβαζε να καθαρίσεις τις τουαλέτες, να φτιάξεις το κρεβάτι σου, που θα σου έβαζε τις φωνές. «Αυτή η δουλειά απαιτεί να είσαι κακός και σκληρός και εγώ το βαρέθηκα» είχε δηλώσει γι’ αυτό και στην τηλεοπτική του εκπομπή μιλούσε πάντα χαμηλόφωνα και ήρεμα!

Η εκπομπή του «Η χαρά της ζωγραφικής» («The Joy of Painting») προβάλλονταν από το 1983 έως το 1994 (στην Ελλάδα προβλήθηκε από το κανάλι της ΕΤ3). Σε μία συνέντευξή του, το 1991 στους New York Times ισχυρίστηκε ότι είχε φτιάξει πάνω από 30.000 πίνακες από τα 18 του. Κάποιος θα υπέθετε ότι, και λόγω της επιτυχίας της, ο Ross θα είχε γίνει πάμπλουτος. Όμως εκείνος δεν πληρώθηκε ποτέ για καμία εκπομπή του. Το εισόδημά του προέρχονταν κυρίως από την εταιρεία του που εταιρεία του εμπορευόταν είδη ζωγραφικής και βιντεοκασέτες εκμάθησης.

Χαρακτηριστικά ήταν τα φουντωτά του μαλλιά. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Ross κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει περμανάντ για να μη χρειαστεί να πληρώνει για κουρέματα! Μια απόφαση που τελικά τη μετάνιωσε. Όταν τα μαλλιά του τον καθιέρωσαν στο ευρύ κοινό, εκτός από το ταλέντο του στη ζωγραφική, ήθελε να τα κουρέψει αλλά πλέον αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν του και είχαν ενσωματωθεί και στο λογότυπο της εταιρείας του. Έτσι, λοιπόν, δεν μπόρεσε να τα αλλάξει ποτέ και αυτό ήταν κάτι που δεν του άρεσε καθόλου!

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο παιδιά. Ο γιος του Steven κληρονόμησε το ταλέντο του και ασχολήθηκε με την ζωγραφική.

Το 1994 διαγνώστηκε με λέμφωμα και απεβίωσε έναν χρόνο μετά στις 4 Ιουλίου του 1995. Οι περισσότεροι από τους πίνακές του κατέληξαν είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ως δάσκαλος ζωγραφικής ο Ross δίδαξε τεχνικές για την ελαιογραφία τοπίου σε εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και μαθήματα ζωής. «Αυτός είναι ο κόσμος σας. Είστε ο δημιουργός», συνήθιζε να λέει. «Βρείτε ελευθερία σε αυτόν τον καμβά. Πιστέψτε ότι μπορείτε να το κάνετε, γιατί μπορείτε να το κάνετε»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πώς, αν και το σκεπτικό της εκπομπής του ήταν οι τηλεθεατές να ζωγραφίζουν μαζί του από το σπίτι, μελέτες αναφέρουν πώς μόνο το 10% είχε δοκιμάσει. Οι υπόλοιποι απλά… χαλάρωναν χαζεύοντάς τον να ζωγραφίζει δέντρα, βουνά και σύννεφα, τα χιονισμένα τοπία των Άλπεων που είχε δει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και πολύ συχνά αποτελούσαν πηγή έμπνευσής του.

Δείτε στο video ένα επεισόδιο της εκπομπής του και στην gallery μερικά από τα έργα του καθώς και μερικά από τα εμπνευσμένα λόγια του.



Φωτογραφίες: Instagram bob_ross_

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved