Παγκόσμια Ημέρα Γάμου: Κρατήστε το γάμο σας ζωντανό & χαρίστε υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά σας

Με την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα ως κεφαλές της οικογένειας, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Παγκόσμια Ημέρα Γάμου: Κρατήστε το γάμο σας ζωντανό & χαρίστε υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά σας

Αυτή τη μέρα γιορτάζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συζύγων, η θυσία και η χαρά του καθημερινού έγγαμου βίου.

Πώς ξεκίνησε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γάμου

H ιδέα για τον εορτασμό του γάμου ξεκίνησε από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν ένα ζευγάρι πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα του Γάμου.

Η ιδέα άρεσε και από το 1983 γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική. Το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου.

pagkosmia hmera gamou 2019 1

Ο γάμος είναι ένας ζωτικός θεσμός για την κοινωνία

Ο γάμος και η οικογένεια προστατεύονται από τη νομοθεσία επειδή θεωρούνται συστατικά κύτταρα της κοινωνίας που, αν ευδοκιμούν, η κοινωνία ευτυχεί, και αν προσβάλλονται, βλάπτεται η κοινωνική συνοχή στις δομές της.

Tips για να ανανεώσετε το γάμο σας

Η ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μαρίνα Μόσχα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, προτείνει μερικά tips που θα ανανεώσουν και θα φρεσκάρουν έναν γάμο.

Ταξιδέψτε

Δεν χρειάζεται να κάνει το ζευγάρι κάποιο μακρινό ταξίδι, ειδικά τώρα, με την οικονομική κρίση, που δυσκολεύει ανάλογα σχέδια. Ακόμη και μία διήμερη εξόρμηση σε κοντινό προορισμό, μόνο για δύο είναι αρκετή για ένα καλό restart, που θα γεμίσει τις μπαταρίες και θα φέρει το ανδρόγυνο ακόμη πιο κοντά.

Μιλήστε

Το βράδυ, που τα παιδιά έχουν κοιμηθεί, βάλτε ένα ποτήρι κρασί και καθίστε οι δυο σας. Μιλήστε για τα πάντα. Για τη σχέση σας, την καθημερινότητα σας. Για τα πάντα.

pagkosmia hmera gamou 2019 2

Κάντε όσα σας αρέσουν

Κάντε πράγματα που σας αρέσουν να τα περνάτε μαζί. Μπορείτε να πάτε θέατρο ή σινεμά ή βόλτα στη θάλασσα.

Κανονίστε ένα ραντεβού

Όπως εκείνα, τον πρώτο καιρό. Βγείτε για φαγητό, απολαύστε ένα ρομαντικό δείπνο. Αν έχετε τη βοήθεια της γιαγιάς ή του παππού, αφήστε τα παιδιά και συνεχίστε τη βραδιά στο σπίτι σας.

Κάντε μικρές εκπλήξεις

Οι εκπλήξεις είναι μικρές ενέσεις σε μία σχέση, γι’ αυτό φροντίστε τακτικά να κάνετε στο σύζυγό σας. Ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, ένα δώρο, μία τρυφερή καρτούλα.

Κάντε σχέδια για το μέλλον

Φτιάξτε μαζί μία λίστα με μελλοντικά σχέδια και στόχους, όπως ένα ταξίδι. Βρείτε τον προορισμό που θέλετε να επισκεφτείτε, καταστρώστε τα σχέδια και ξεκινήστε να τα υλοποιείτε, μέχρι να φτάσετε στο στόχο. Όλη η αυτή η διαδικασία, όσο θα κρατήσει για τους επόμενους μήνες, θα σας έχει ενωμένους, προς μία κατάκτηση, όποια και αν είναι αυτή.

Γιορτάστε την Ημέρα Γάμου σαν να είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η καθημερινότητα το ξέρουμε είναι πιεστική για όλους. Οι ρυθμοί είναι έντονοι, ο χρόνος περιορισμένος και μέσα σε αυτόν πρέπει να φέρουμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε.

Μέσα σε αυτή την καθημερινότητα και χωρίς να το καταλάβουμε όμως, «θυσιάζουμε» την αγάπη και τη δοτικότητά μας, απέναντι στον σύντροφό μας. Τον άνθρωπο που διαλέξαμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί του. Εκείνον τον άνθρωπο που γνωρίσαμε ένα βράδυ ή ένα πρωινό και έκανε την καρδιά μας να σκιρτήσει. Να φτερουγίσει. Τον άνθρωπο που μας έκανε το ωραιότερο δώρο, αυτό της μητρότητας.

Κάποιοι ίσως να ισχυρίζονται ότι η αγάπη, όσο δυνατή και αν είναι, μερικές φορές δεν είναι αρκετή για έναν γάμο. Δεν έχει τη δύναμη να κρατήσει ζωντανή τη «φλόγα» του έρωτα και του πάθους, όπως τον πρώτο καιρό.

Διαψεύστε τους! Δείξτε τους πως και τα παντρεμένα ζευγάρια είναι ερωτευμένα όπως τον πρώτο καιρό και πως τα παντρεμένα ζευγάρια περνούν καλύτερα από εκείνα που ακόμη δεν έχουν ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου.

pagkosmia hmera gamou 2019 3

Πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου;

Μα φυσικά με την οικογένειά σας. Με τον άνθρωπο που διαλέξατε να ζήσετε μαζί του την υπόλοιπη ζωή σας και τα παιδιά σας.

Δεν χρειάζεται να βγείτε μια βόλτα, να πάτε κάπου «εντυπωσιακά» ή να ψάξετε να αφήσετε κάπου τα παιδιά για να μείνετε οι δυο σας. Απλά, αφιερώστε την ημέρα σας στους ανθρώπους σας. Φτιάξτε ένα υπέροχο μαμαδίστικο φαγάκι, παίξτε επιτραπέζια μαζί, δημιουργήστε μοναδικές στιγμές και αναμνήσεις που θα συντροφεύουν τα παιδιά σας στην ενηλικίωσή τους. Το να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά μας είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μας προς αυτά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved