Μαστίχα Χίου: Τα οφέλη για την υγεία και πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας (vid)

Η μαστίχα είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις πολλές τις χρήσεις και τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Μαστίχα Χίου: Τα οφέλη για την υγεία και πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας (vid)

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο το οποίο καλλιεργείται στη Χίο. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και τη βιομηχανία. Συχνά μαστίχα ονομάζουμε και την τσίχλα που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο και περιέχει τη ρητίνη σε μικρό ποσοστό.

Ήδη από την αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο μαστίχας για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους.

Η μαστίχα αρωματίζει τρόφιμα και γλυκίσματα ενώ το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων.

Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι ευεργετικές ιδιότητες της Μασίχας Χίου αποδίδονται στα φυτοχημικά συστατικά που περιέχει, ουσίες που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πολυφαινόλες και τερπένια, συστατικά με επιβεβαιωμένη αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Η μαστίχα βοηθά στη στοματική υγιεινή, θωρακίζει το πεπτικό σύστημα, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία από την κακή χοληστερόλη.

Δείτε στο video, από την εκπομπή της Φαίης Σκορδά στον ΑΝΤ1 «Το πρωινό», πως μπορείτε να εντάξετε τη φυσική μαστίχα Χίου στην διατροφή σας αλλά και πώς να φτιάξετε φυσική οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα από μαστίχα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved