Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2018: Τα γνωρίζουμε, γίνονται όμως σεβαστά; (vid)

Και η Google ένα Doodle τιμά για μία ακόμα χρονιά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2018: Τα γνωρίζουμε, γίνονται όμως σεβαστά; (vid)

Η 20η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς είναι η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

childrens day 2018 mena greece spain canada

Τα 54 άρθρα της Συνθήκης αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών και επικυρώθηκαν από 193 κράτη. Ωστόσο οι ΗΠΑ και η Σομαλία δεν συγκαταλέγονται σε αυτά, καθώς δεν της έχουν δώσει νομική υπόσταση.

HiRes 1024x621

Στην Ελλάδα, η Σύμβαση κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92 και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.).

Το ζήτημα είναι κατά πόσο τηρούνται αυτά τα δικαιώματα και γιατί τα παιδιά ανά τον κόσμο δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη. Δυστυχώς η πραγματικότητα πονάει τον καθένα μας και πάντα το παιδί ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσα στην ιστορία του κόσμου. Γάμοι ενηλίκων με ανήλικα παιδιά, παιδική εργασία, κακοποιήσεις κάθε είδους σφίγγουν το στομάχι και μας κάνουν να σκεφτόμαστε, άραγε υπάρχει κάποιο όριο στην ανθρώπινη κακία; Όμως…εάν ο κάθε γονέας ενημερωθεί και προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού του ακόμη και εάν δεν είναι πάντα προς όφελος του, τότε σίγουρα υπάρχει μια σπίθα ελπίδας για αυτά τα μοναδικά πλάσματα που μόνο χαμόγελα ξέρουν να χαρίζουν.

Ο κόσμος βάφεται σε μπλε χρώμα για τα παιδιά

Φέτος ο κόσμος γίνεται μπλε! Η Unicef με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ζήτησε από σχολεία, επιχειρήσεις, αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά να ντυθούμε στα μπλε για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός κόσμου όπου κάθε παιδί θα νιώθει ασφάλεια ανεξάρτητα από τη χώρα που βρίσκεται.

«Τα δικαιώματα των παιδιών καταπατώνται καθημερινά. Θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση στη μόρφωση, θα μπορεί να πάει σχολείο, και θα νιώθει ασφάλεια . Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού στην ημερήσια διάταξη. Υπογράψτε την αναφορά χρησιμοποιώντας το hashtag #GoBlue για να καλέσετε τους ηγέτες του κόσμου να δεσμευτούν για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού και να αναγνωρίσουν ότι αυτά τα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Unicef.

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η Unisef παρακοινώντας όλους μας να ντυθούμε στα μπλε:




Φωτό:www.awarenessdays.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved