Πώς μπορώ να ενισχύσω τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού μου;

Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πολύ σημαντική στην ευζωία του παιδιού μας.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Πώς μπορώ να ενισχύσω τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού μου;

Το EQ όπως λέγεται, έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πολύ σημαντικό για την ευτυχία του παιδιού και για την εξέλιξη του σε ένα συναισθηματικό και υγιή ενήλικα.

Τι να κάνουμε για να την ενισχύσουμε;

Πρώτα πρώτα είναι πολύ σημαντικό να ρωτάμε το παιδί από μικρή ηλικία πώς νιώθει και τι σκέφτεται για διάφορα θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά του.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ενισχυτικό λεξιλόγιο στις ερωτήσεις μας και να μην τις χρωματίζουμε κατά πως μας συμφέρει. Δηλαδή θα ρωτήσουμε «πώς νιώθεις με αυτό, φαίνεσαι θυμωμένος…», και θα αποφύγουμε να πούμε «δεν πιστεύω να είσαι θυμωμένος;»

Στην πρώτη περίπτωση ρωτάμε και δίνουμε συναισθηματική χροιά στην κουβέντα, στην δεύτερη περίπτωση απορρίπτουμε ένα συναίσθημα εκ μέρους του παιδιού.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να είμαστε οι ίδιοι ανοιχτοί στα συναισθήματα μας. Δεν κρύβουμε τα συναισθήματα μας, δεν ντρεπόμαστε για ότι νιώθουμε και δεν προσπαθούμε να φανούμε "οι δυνατοί".

Το παιδί θέλει να βλέπει έναν ενήλικα που θα διαχειρίζεται τα συναισθήματά του αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τα κουκουλώνει.

Τέλος, μιλάμε και δείχνουμε σεβασμό για τα συναισθήματα των τρίτων. Εξηγούμε και δείχνουμε ενσυναίσθηση μπροστά στο παιδί μας για το πώς νιώθουν οι άλλοι. Μπορούμε να το συμβουλέψουμε για παράδειγμα να μιλάει πιο γλυκά όταν βλέπει τον φίλο του λυπημένο, κοκ.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved