Η Μεγάλη εβδομάδα των παθών, του Χριστού και των ανθρώπων

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου, μας προβληματίζει μπροστά στο Άγιο Πάσχα για την εβδομάδα των Παθών του ίδιου του ανθρώπου!

Θάνος Ασκητής
Η Μεγάλη εβδομάδα των παθών, του Χριστού και των ανθρώπων

Τα ανθρώπινα πάθη μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ στις μέρες μας και μας αναγκάζουν να ζήσουμε αδυναμίες, απογοητεύσεις και μπόλικο θυμό, στην αναζήτηση ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που μας σταυρώνει καθημερινά. Αν τον Χριστό τον κρεμάμε και τον ανασταίνουμε κάθε χρόνο, τον εαυτό μας τον κρεμάμε κάθε μέρα και δεν τον ανασταίνουμε ποτέ.

Αυτές τις ημέρες που η αγάπη και ο προβληματισμός κυριαρχούν είναι καλό να κάνουμε μία βουτιά μέσα μας, αναζητώντας περισσότερο φως και ελπίδα, καλοσύνη και θετική σκέψη, σε όλα αυτά που μας πνίγουν και μας κάνουν καταθλιπτικούς, ευάλωτους και μοναχικούς ανθρώπους. Η οικονομική κρίση αλλά και η κοινωνική απαξίωση είναι ένας ατελείωτος εφιάλτης που τα τελευταία χρόνια μας έχει στερήσει τα ανθρώπινα στοιχεία μας και κυρίως την αισιοδοξία μας. Φοβόμαστε περισσότερο το αύριο που δεν φαίνεται να έρχεται λαμπερό και φωτεινό, φοβόμαστε να μιλήσουμε για εμάς στον σύντροφό μας. Φοβόμαστε για τη δουλειά μας που πιθανά θα χάσουμε, μειώνουμε την αξιοπρέπεια και την οικονομική ασφάλεια του καθημερινού εγωισμού μας.

Ο παγκόσμιος τρόμος μας κόβει την ανάσα, ενώ κοιτάμε το παιδί μας στα μάτια και δεν ξέρουμε σε τι κόσμο θα μεγαλώσει. Και φυσικά, η διάθεσή μας είναι στο ναδίρ, για να απλώσουμε το χέρι μας στο συνάνθρωπό μας και να στηρίξουμε την κοινωνία μας. Ο Έλληνας έχασε το κουράγιο του και περιμένει την Ανάσταση που ένα θαύμα μόνο μπορεί να φέρει.

PASXA

Γι αυτό και η εβδομάδα των Παθών, πιο επίκαιρη από ποτέ τη φετινή χρονιά, μας απλώνει τη θλίψη αλλά και τον σκεπτικισμό επάνω στο σταυρό του μαρτυρίου του Θεανθρώπου, που για τον καθένα μας είναι μία προσωπική ανάγκη δικαίωσης και αναζήτησης μιας πασχαλιάς, που το φιλί του έρωτα και η αγάπη μπορεί να κρατήσουν ζωντανή.

Ως λαός ανοιχτός, φωτεινός με μια πατρίδα που τη λούζει ο ήλιος και την αγκαλιάζει η θάλασσα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αντέξουμε τα πάθη μας, να τα πολεμήσουμε και να τα νικήσουμε, βάζοντας την υπογραφή μας στην δύναμη της μάχης μας και στο αίσιο αποτέλεσμα που θέλουμε να φέρουμε.

Την εβδομάδα αυτή, Μεγάλη, γεμάτη θρησκευτικότητα και προσωπική αναφορά μπροστά στα ματωμένα πόδια του Χριστού και στη θεία κοινωνία που μας δυναμώνει την χριστιανοσύνη, ας αγκαλιαστούμε και ας αναλογιστούμε τη ψυχή όλων μας ενωμένη και δυνατή μπροστά στη δοκιμασία που περνάμε.

Η Ανάσταση του Χριστού και το Άγιο Πάσχα, ας είναι για μια ακόμα φορά, οι δυνάμεις εκείνες που θα δείξουν ότι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να μαχόμαστε, να νικάμε και να αγαπάμε, όταν είμαστε ενωμένοι και αδελφωμένοι.

Το πηγάδι που ξαπόστασε ο Θεάνθρωπος είναι το σπίτι μας, η οικογένειά μας, οι άνθρωποί μας, οι φίλοι μας, οι έρωτές μας. Γι αυτό, και η φυλή μας είναι ιδιαίτερη, ζει τα πάθη της αλλά και τα λάθη της. Ψάχνει τα σωστά της και τα δίκαιά της.

Ας ενώσουμε τα χέρια μας και μέσα σε αυτόν τον απέραντο κύκλο, να είμαστε όλοι μας, εμείς που αγαπάμε τη ζωή, τον άνθρωπο και φυσικά αυτή την απέραντη πατρίδα.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης

Μιλάμε στα παιδιά για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Τα σχολεία έκλεισαν, οι πασχαλινές διακοπές ξεκίνησαν! Ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved