Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Άγνοια διαδικτύου - Πώς μπορεί ο γονιός να προστατεύσει το παιδί

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Στην σημερινή εποχή η επανάσταση της τεχνολογίας είναι γεγονός ακόμη και στα παιδιά. Εκατοντάδες έρευνες έχουν δείξει ότι πλέον ένας βασικός φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού είναι και το internet.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Άγνοια διαδικτύου - Πώς μπορεί ο γονιός να προστατεύσει το παιδί

Οι γονείς συχνά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την επανάσταση που έχει φέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή συνδέεται με το γεγονός πως οι ίδιοι οι γονείς υποβαθμίζονται ως φορείς κοινωνικοποίησης. Πριν μερικές δεκαετίες, οι γονείς αποτελούσαν μια αδιαμφισβήτητη πηγή γνώσης για το παιδί.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στο εξής παράδοξο: το παιδί αποτελεί τον δάσκαλο των γονιών του.

diadiktio 1

Ωστόσο οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση του internet είναι πολλοί και το παιδί, δυστυχώς, αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο και το μεγαλύτερο θύμα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γονείς νομίζουν ότι γνωρίζουν την χρήση των παιδιών τους στο διαδίκτυο αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και της εικόνας που έχει ο γονέας. Για παράδειγμα στην εν λόγω έρευνα οι γονείς ανέφεραν ότι το παιδί τους σερφάρει στο διαδίκτυο 1 ώρα την ημέρα και στην πραγματικότητα το παιδί έκανε χρήση του διαδικτύου επί 4 ώρες.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον προγράμματα απεξάρτησης από το διαδίκτυο δείχνει με ένα τραγικό τρόπο ότι είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα ναρκωτικά για τους νέους. Κατάθλιψη, επιθετικότητα, άγχος και αίσθημα κενού είναι μερικά από τα αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης του και σε πολύ μικρή ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο;

  1. Αδυναμία του ατόμου να σταματήσει τη δραστηριότητα ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
  2. Επιθυμία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.
  3. Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.
  4. Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και μείωση των σχολικών επιδόσεων.
  5. Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
  6. Αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.
  7. Αίσθηση ευεξίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή.
  8. Αισθήματα ενοχής ή αμυντική συμπεριφορά σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο διαδίκτυο.
  9. Χρήση του διαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήματα του.

Δυστυχώς πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο του διαδικτύου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη άγνοια αλλά και παραπληροφόρηση από τα ίδια τους τα παιδιά. Οι γονείς που δεν έχουν γνώσεις, λοιπόν, μπορούν εύκολα να χάσουν τον έλεγχο και να μην μπορέσουν να περιορίσουν τον κίνδυνο του διαδικτύου.

diadiktio 3

Γονείς ενημερωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε! Είναι πλέον πραγματικότητα, δεν είναι πολυτέλεια το να γνωρίζεις πώς να σερφάρεις στο διαδίκτυο! Δεχτείτε την τεχνολογία και εκμεταλλευτείτε τη προς όφελός σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  1. Οριοθετείτε τις ώρες και το περιεχόμενο: συμφωνείστε με το παιδί σας για το πόση ώρα μπορεί να σερφάρει και θέστε «τείχος προστασίας» (μπορείτε να ενημερωθείτε από κάποιον ειδικό εάν δεν γνωρίζετε) για κάποιες ιστοσελίδες.
  2. Περνάτε χρόνο με το παιδί σας και μην χρησιμοποιείτε το ιντερνετ σαν «νταντά».
  3. Δείξτε στο παιδί τους πιθανούς κινδύνους από κάποια άρθρα ή βιβλία. Εξηγήστε του τι είναι το cyber-bullying και ότι μπορεί να συναντήσει πολλούς «περίεργους».
  4. Καλό είναι να έχουμε τους υπολογιστές σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μπορούμε να επιβλέπουμε τις ώρες που δαπανούν.
  5. Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται με νέες δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τον υπολογιστή και ενθαρρύνουν την ανθρώπινη επαφή.
  6. Μην βιαστείτε να αγοράσετε το πρώτο tablet ή κινητό στα παιδιά σας. Το να έχει ένα παιδί κάτω των 10 ετών tablet ή κινητό που θεωρείτε ότι θα οδηγήσει την κατάσταση;
  7. Προσέχουμε την δική μας χρήση καθώς το παιδί μιμείται.
diadiktio 4

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Τι κάνω αν δεν θέλω να δουν τα παιδιά μου κάποιες δημοσιεύσεις στα social media;
Ασφάλεια στο διαδίκτυο: 5 προτάσεις βιβλίων για γονείς και παιδιά
Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Το βίντεο που θα πρέπει να δουν όλα τα παιδιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved