Μην το πετάς - Έτσι θα μαλακώσεις το μπαγιάτικο ψωμί
Πώς να μαλακώσετε το σκληρό ψωμί σε λίγα λεπτά.
Αν συνηθίζετε να τρώτε ψωμί, είναι βέβαιο σας έχει συμβεί να το ξεχάσετε στη σακούλα για αρκετές μέρες. Στη περίπτωση που δεν έχει μουχλιάσει, σίγουρα θα έχει ξεραθεί.
Μη βιαστείς όμως να το πετάξεις. Το μπαγιάτικο ψωμί με μερικά απλά τρικ μπορεί να ξαναγίνει...φρέσκο ( σχεδόν σαν φρέσκο).
Παρακάτω θα βρείτε δύο δοκιμασμένες μεθόδους για να δώσετε "δεύτερη ζωή" στο ψωμί αρκετών ημερών.
Tips για μαμάδες: Έξυπνοι τρόποι να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί
Πώς να μαλακώσετε το ψωμί στον φούρνο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 c. Τυλίξτε το ψωμί σε μια υγρή πετσέτα, τοποθετήστε το σε ένα ταψί και βάλτε το στον φούρνο για 5-10 λεπτά. Το ψωμί θα γίνει μαλακό και αφράτο.
Πώς να μαλακώσετε το ψωμί στον φούρνο μικροκυμάτων
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με την υγρή πετσέτα: τυλίξτε το ψωμί και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Ελέγξτε το και επαναλάβετε αν χρειάζεται.
Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται προσοχή ώστε να μη ζεσταθεί υπερβολικά το ψωμί ή η πετσέτα.
Γιατί το ψωμί μπαγιατεύει;
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τα μόρια του αμύλου στη ζύμη αρχίζουν να ζελατινοποιούνται περίπου στους 65°C — δηλαδή απορροφούν υγρασία, διογκώνονται και σταθεροποιούνται. Αυτή η διαδικασία είναι καθοριστική για τη δημιουργία της δομής (ή αλλιώς της ψίχας) του ψωμιού.
Μόλις το ψωμί βγει από τον φούρνο και αρχίσει να κρυώνει, η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το σημείο ζελατινοποίησης και τα μόρια του αμύλου επανασχηματίζονται και σκληραίνουν - μια διαδικασία γνωστή ως αναδρομή αμύλου. Το νερό που είχε απορροφηθεί στο ψήσιμο σταδιακά αποβάλλεται και τελικά εξατμίζεται. Έτσι, το ψωμί που ήταν κάποτε φρέσκο και μαλακό, γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ξερό και σκληρό.
Tips για μαμάδες: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε το ψωμί του τοστ στο ψυγείο
Πώς να αποθηκεύετε το ψωμί για να διατηρείται φρέσκο
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποθηκεύσετε το ψωμί ωστόσο, όπως αναφέρει το thekitchn.com η αποθήκευση στην αρχική του πλαστική συσκευασία ή το τύλιγμα με επαναχρησιμοποιούμενο περιτύλιγμα τροφίμων φαίνεται πως είναι οι πιο αποτελεσματικές λύσεις.
Η κατάψυξη είναι από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο για περισσότερο καιρό. Μπορείτε να το καταψύξετε για αρκετές εβδομάδες και, όταν επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου είναι σχεδόν το ίδιο νόστιμο και μαλακό, σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο.
Αντίθετα, η αποθήκευση στο ψυγείο δεν είναι καλή ιδέα. Η θερμοκρασία ευνοεί την αναδρομή του αμύλου τη διαδικασία δηλαδή που κάνει το ψωμί να σκληραίνει. Γι’ αυτό, το φρέσκο ψωμί καλό είναι να το έχετε σε σακούλα ή υφασμάτινο περιτύλιγμα, μακριά από την υγρασία και τον αέρα και να το καταναλώνετε μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του.