Μπορεί να καταψυχθεί το τυρί;

Ποια τυριά αντέχουν στην κατάψυξη και ποια καταστρέφονται.

Μπορεί να καταψυχθεί το τυρί;
Bigstock

Η κατάψυξη είναι μια αρχαία μέθοδος συντήρησης τροφίμων που χρησιμοποιείται για πάνω από 3.000 χρόνια. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των τροφίμων, να μειωθεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν χρήματα.

Το τυρί παραμένει φρέσκο όταν αποθηκεύεται με ένα πράγμα - Δεν θα μουχλιάσει ή θα μπαγιατέψει

Πώς η κατάψυξη και η απόψυξη επηρεάζει το τυρί

Είναι το τυρί από τα τρόφιμα που μπορούν να καταψυχθούν; Προφανώς κι είναι καλύτερο όταν καταναλώνεται φρέσκο για να μεγιστοποιηθεί η γεύση και η υφή του, αλλά μερικές φορές δεν είναι εφικτό να καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα πριν την ημερομηνία λήξης.

Τα τυριά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό παγώνουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνα με λιγότερο νερό. Για παράδειγμα, το κότατζ παγώνει στους -1,2℃, ενώ το τσένταρ στους -12,9℃.

Αν και η κατάψυξη δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του τυριού, επηρεάζει την υφή και την ποιότητά του. Όταν το τυρί καταψύχεται, σχηματίζονται μικροί παγοκρύσταλλοι στο εσωτερικό, οι οποίοι διαταράσσουν τη δομή του. Όταν αποψυχθεί, απελευθερώνεται νερό, κάτι που το κάνει να ξηραίνεται, να θρυμματίζεται και να αποκτά κοκκώδη υφή.

Τα κατεψυγμένα τυριά μπορεί επίσης να λιώνουν λιγότερο καλά αν έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο διάστημα. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα που έχει καταψυχθεί για 4 εβδομάδες λιώνει λιγότερο καλά από εκείνη που έχει καταψυχθεί για 1 εβδομάδα.

Επιπλέον, η κατάψυξη απενεργοποιεί μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ζύμες και μούχλες, επιμηκύνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του τυριού. Ωστόσο, δεν τους σκοτώνει - τους προκαλεί βλάβες. Έτσι, μπορεί να επανενεργοποιηθούν μετά την απόψυξη.

Σε ωριμασμένα τυριά όπως το ροκφόρ και το καμαμπέρ, προστίθενται σκόπιμα μύκητες και βακτήρια για να αποκτήσουν ξεχωριστή υφή και γεύση. Η κατάψυξη μπορεί να τα καταστρέψει, επηρεάζοντας αρνητικά τη διαδικασία ωρίμανσης και τη συνολική ποιότητα.

tiria-kai-gonimotita.jpg

Το tip της μαμάς: Ποιο είναι το καλύτερο τυρί για σπιτική πίτσα;

Τα καλύτερα τυριά για κατάψυξη

Γενικά, είναι προτιμότερο να καταψύχετε τυριά που προορίζονται για μαγείρεμα παρά για κατανάλωση φρέσκα.

Σκληρά και ημίσκληρα τυριά όπως το τσένταρ, η ελβετική γραβιέρα, το μπρικ και το μπλε τυρί μπορούν να καταψυχθούν, αλλά η υφή τους γίνεται πιο θρυμματισμένη και κοκκώδης και είναι πιο δύσκολο να κοπούν.

Η μοτσαρέλα και τα τυριά πίτσας είναι επίσης κατάλληλα για κατάψυξη, ιδίως αν είναι τριμμένα, αλλά μπορεί να επηρεαστεί η υφή και η ικανότητά τους να λιώνουν. Ορισμένα ημίσκληρα τυριά όπως το Στίλτον ή το μαλακό κατσικίσιο τυρί επίσης καταψύχονται καλά. Ακόμα, το κρέμα τυρί μπορεί να καταψυχθεί αλλά ενδέχεται να διαχωριστεί κατά την απόψυξη. Ωστόσο, μπορείτε να το χτυπήσετε με μίξερ για να βελτιώσετε την υφή του.

tiri-apothikevsi.jpg

To tip της μαμάς: Το κόλπο για να τρίψετε το τυρί στο λεπτό

Τα χειρότερα τυριά για κατάψυξη

Τα τριμμένα σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα και το Pecorino Romano μπορούν να καταψυχθούν, αλλά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται στο ψυγείο, όπου διατηρούνται έως και 12 μήνες χωρίς απώλεια ποιότητας.

Γενικά, τα τυριά με λεπτές γεύσεις και αρώματα δεν καταψύχονται καλά και είναι προτιμότερο να αγοράζονται σε μικρές ποσότητες και να καταναλώνονται φρέσκα. Επίσης, δεν συνιστάται η κατάψυξη για φρέσκα τυριά όπως το κότατζ, η ρικότα και το κουάρκ λόγω της υψηλής υγρασίας τους.

Ομοίως, μαλακά, ωριμασμένα τυριά όπως το μπρι, το καμαμπέρ, η φοντίνα και το μούνστερ είναι καλύτερο να καταναλώνονται φρέσκα και να ωριμάζουν στο ψυγείο.

Αν και το μπλε τυρί μπορεί να καταψυχθεί, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν τις μούχλες που είναι απαραίτητες για την ωρίμανση. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να το απολαμβάνεται φρέσκο.

Τέλος, οι τυρένιες αλοιφές και τα επεξεργασμένα τυριά δεν είναι κατάλληλα για κατάψυξη.

Με πληροφορίες από το healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved