Ξύλινες vs πλαστικές επιφάνειες κοπής: Ποιες είναι καλύτερες για την ασφάλεια των τροφίμων;
Η πλαστική ή η ξύλινη επιφάνεια κοπής είναι πιο ασφαλής;
Οι επιφάνειες κοπής είναι πρακτικές και εύχρηστες.
Οι περισσότεροι τις χρησιμοποιούν καθημερινά για να κόψουν λαχανικά, φρούτα, κρεατικά. Ωστόσο, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την ασφάλεια των τροφίμων, οι ξύλινες ή οι πλαστικές επιφάνειες κοπής;
Το tip της μαμάς: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε την πλαστική επιφάνεια κοπής;
Ποιος τύπος επιφάνειας κοπής είναι πιο ασφαλής;
Με τόσες ξύλινες και πλαστικές επιφάνειες που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι δύσκολο να επιλέξετε μία που θα αντέξει στον χρόνο και θα είναι ασφαλής για καθημερινή χρήση.
Για πολύ καιρό, όλες οι επιφάνειες κοπής ήταν ξύλινες. Στη συνέχεια επικράτησε η ιδέα ότι οι πλαστικές επιφάνειες ήταν πιο εύκολες στον καθαρισμό, άρα και πιο ασφαλείς (μερικές μάλιστα μπαίνουν και στο πλυντήριο πιάτων).
Tips για μαμάδες: Με αυτούς τους τρόπους θα καθαρίσετε σωστά το ξύλο κοπής
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι ξύλινες επιφάνειες κοπής είναι εξίσου ασφαλείς- αν όχι πιο ασφαλείς - από τις πλαστικές. Αν και το ξύλο είναι πιο δύσκολο να απολυμανθεί και δεν μπαίνει στο πλυντήριο, είναι αντιμικροβιακό, ενώ οι χαρακιές που δημιουργούνται στις πλαστικές επιφάνειες αποτελούν ιδανικά σημεία για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Με το ξύλο, οι χαρακιές είναι βαθύτερες, και τα βακτήρια "πέφτουν" μέσα και τελικά πεθαίνουν — χωρίς να έρχονται ξανά σε επαφή με τρόφιμα.
Ο πρώην ερευνητής του UC Davis, Dean O. Cliver, Ph.D., εξήγησε: «Αν και τα βακτήρια που εξαφανίζονται από την επιφάνεια του ξύλου βρίσκονται ζωντανά μέσα στο ξύλο για κάποιο διάστημα... μπορούν να ανιχνευτούν μόνο αν σχιστεί ή χαραχτεί το ξύλο ή αν περάσει νερό πλήρως από τη μία πλευρά στην άλλη».
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι παίζει ρόλο και το είδος του ξύλου. Τα σκληρά ξύλα (όπως ο σφένδαμος) αντιστέκονται καλύτερα στα βακτήρια.
Ο Ben Chapman, ερευνητής ασφάλειας τροφίμων στο NC State, λέει: «Τα σκληρά ξύλα όπως ο σφένδαμος έχουν λεπτόκοκκους πόρους και η τριχοειδής δράση τους τραβά τα υγρά προς τα μέσα, παγιδεύοντας τα βακτήρια — τα οποία πεθαίνουν καθώς η επιφάνεια στεγνώνει μετά τον καθαρισμό». Όπως εξηγεί «τα μαλακά ξύλα, όπως το κυπαρίσσι, εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν μεγαλύτερους πόρους, με αποτέλεσμα το ξύλο να σχίζεται πιο εύκολα, δημιουργώντας αυλακώσεις όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν».
Ξύλινη ή πλαστική πλάκα κοπής: Ο σωστός τρόπος για να την καθαρίσετε
Πώς να διατηρείτε τις επιφάνειες κοπής καθαρές
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πιο ασφαλές να φτιάξεις μια σαλάτα πάνω σε καπάκι τουαλέτας (!) παρά πάνω σε επιφάνεια κοπής. Οι άνθρωποι απολυμαίνουν συνεχώς τα καπάκια της τουαλέτας τους, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να δίνουν την ίδια προσοχή και στην κουζίνα», ανέφερε στο Food and Wine ο Δρ. Charles Gerba, μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Αν αυτό δεν σας πείθει να καθαρίσετε αμέσως την επιφάνεια κοπής σας, τότε τι θα το κάνει;
Για να καθαρίσετε μια πλαστική επιφάνεια κοπής, βάλτε την στο πλυντήριο πιάτων ή πλύνετε με σαπούνι και νερό στο χέρι (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάλυμα με μία κουταλιά της σούπας χλωρίνη ανά λίτρο νερού για απολύμανση). Για ξύλινες επιφάνειες, το ζεστό νερό και το σαπούνι είναι η καλύτερη επιλογή.
Tips για μαμάδες: Γιατί δεν πρέπει να πλένετε τη σανίδα κοπής με απορρυπαντικό πιάτων
Πόσες επιφάνειες κοπής πρέπει να έχετε;
Το να έχετε πολλές επιφάνειες κοπής στην κουζίνα σας μπορεί να αποτρέψει τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.«Έχετε μία επιφάνεια για ωμό κρέας, ψάρι και πουλερικά και μια ξεχωριστή για ψωμί, φρούτα και λαχανικά» συνιστά η Sana Mujahid, Ph.D., υπεύθυνη έρευνας ασφάλειας τροφίμων στο Consumer Reports.
Συμπέρασμα: Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής ίσως έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, αλλά είτε χρησιμοποιείτε ξύλινη είτε πλαστική, διατρέχετε τον κίνδυνο μόλυνσης αν δεν τις πλένετε σωστά μετά από κάθε χρήση. Και αν η επιφάνεια αρχίσει να φαίνεται φθαρμένη ή αποκτήσει αυλακώσεις από μαχαίρια; Αντικαταστήστε την αμέσως.