Tips για μαμάδες: Γιατί δεν πρέπει να πλένετε τη σανίδα κοπής με απορρυπαντικό πιάτων

Το απορρυπαντικό πιάτων δεν καθαρίζει τις σανίδες κοπής τόσο καλά όσο νομίζετε.

Tips για μαμάδες: Γιατί δεν πρέπει να πλένετε τη σανίδα κοπής με απορρυπαντικό πιάτων
Πώς να πλένετε σωστά τη σανίδα κοπής και ειδικά την ξύλινη.

Ο καθαρισμός της σανίδας κοπής είναι εύκολος καθώς δεν προϋποθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να την ξεπλύνετε με ζεστό νερό και να την τρίψετε με σαπούνι πιάτων... Ή έτσι νομίζετε.

Αποδεικνύεται ότι το απορρυπαντικό πιάτων στην πραγματικότητα δεν είναι το καλύτερο καθαριστικό για τη σανίδα κοπής ειδικά εάν είναι ξύλινη και τη χρησιμοποιείτε για διαφορετικά είδη τροφίμων.

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι πλένετε σχολαστικά το ξύλο κοπής ανάμεσα στο κόψιμο του κρέατος και στο κόψιμο των ωμών φρούτων ή λαχανικών, πιθανότατα υπάρχουν ακόμα επιβλαβή βακτήρια να παραμένουν στην ξύλινη επιφάνεια.

Σύμφωνα με την Stephanie C. υπεύθυνη του Expert Home Tips, οι σανίδες κοπής είναι πολύ κρύες ώστε το σαπούνι να απολυμάνουν τα βακτήρια, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό.

Όπως εξηγεί, τα υγρά σαπούνια κάνουν εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό βρόμικων μαγειρικών σκευών (τηγάνια κατσαρόλες, πιάτα), αλλά επειδή οι σανίδες κοπής χρησιμοποιούνται συχνά για ωμά κρέατα, είναι καλύτερο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον καθαρισμό τους.

ksilo-kopis.jpg

Για να απολυμάνετε την ξύλινη σανίδα κοπής χρησιμοποιήστε χλωρίνη

Bigstock

Χλωρίνη για τη σανίδα κοπής

Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η σανίδα κοπή σας είναι καθαρή και απαλλαγμένη από βακτήρια, χρησιμοποιήστε χλωρίνη μετά από κάθε χρήση. Αυτό θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια και θα τα εμποδίσει να μεταφερθούν σε οποιαδήποτε άλλη τροφή. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε μια μικρή λεκάνη που χωράει η σανίδα και προσθέστε περίπου ένα γαλόνι νερό. Αφού αφήσετε για λίγο τη χλωρίνη να δράσει, στη συνέχεια ξεπλύντε τη σανίδα με άφθονο νερό και αφήστε την να στεγνώσει.

leyko-ksidi.jpg

Μπορείτε να καθαρίσετε τη σανίδα κοπής με ξίδι

Καθαρισμός με ξίδι

Αν θέλετε να αποφύγετε τη χλωρίνη, το ξίδι είναι ο πλέον οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του ξύλου κοπής. Μπορείτε να μουλιάζετε τη σανίδα σε νερό που έχετε προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας ξίδι ή να ρίξετε απευθείας ξίδι στη σανίδα κοπής τρίβοντας με ένα σφουγγάρι. Να θυμάστε ότι το ξίδι μπορεί να διαβρώσει το ξύλο οπότε δεν πρέπει να το αφήνετε παρά μόνο μερικά λεπτά στην ξύλινη επιφάνεια.

Με πληροφορίες από το insider.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved