To tip της μαμάς: Καθαρίστε τις λαδιές και τους δύσκολους λεκέδες στα ρούχα με ζάχαρη

Κι όμως, η ζάχαρη μπορεί να απομακρύνει λεκέδες από τα ρούχα σας. 

To tip της μαμάς: Καθαρίστε τις λαδιές και τους δύσκολους λεκέδες στα ρούχα με ζάχαρη
Bigstock

Ακόμα κι αν αποφεύγετε τη ζάχαρη, σίγουρα έχετε ένα βαζάκι στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Και θα σας χρειαστεί καθώς η ζάχαρη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απομάκρυνση λεκέδων αλλά και επίμονης βρομιάς.

Tips για μαμάδες: Τι πρέπει να κάνετε πριν αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε αρκετό ζεστό νερό σε ½ φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόστε την πάστα στον λεκέ, αφήστε την να δράσει για μια ώρα και μετά πλύντε το ρούχο ως συνήθως. Αν το ύφασμα δεν είναι ευαίσθητο, τρίψτε τον λεκέ (και τη ζάχαρη) με μια οδοντόβουρτσα.

tropoi-na-meiosete-ti-zaxari.jpg

Λεκές από γρασίδι

Τώρα την άνοιξη οι λεκέδες από γρασίδι στα ρούχα των παιδιών είναι συχνοί.

Η χλωροφύλλη, το κύριο συστατικό ενός λεκέ από γρασίδι, είναι μια πράσινη χρωστική ουσία που αφήνει έντονο χρώμα στα ρούχα. Το γρασίδι έχει επίσης καροτενοειδή και ξανθοφύλλες, δύο πιο ισχυρούς τύπους χρωστικών που εμποτίζονται στις ίνες του υφάσματος δημιουργώντας τον λεκέ.

Πριν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε λεκέ, το πρώτο βήμα είναι πάντα να ελέγχετε την ετικέτα φροντίδας στο ρούχο. Εάν φέρει την ένδειξη μόνο στεγνό καθάρισμα, το πηγαίνετε στο καθαριστήριο αποφεύγοντας κάθε προσπάθεια αφαίρεσης λεκέ.

Εάν το ρούχο πλένεται στο πλυντήριο, αντιμετωπίστε τον λεκέ από φρέσκο ​​γρασίδι όσο πιο άμεσα γίνεται, επειδή οι λεκέδες από αποξηραμένο γρασίδι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Dirty Grass Stains On Casual Clothes. Daily Life Dirty Stain For Wash And Clean Concept. High Qualit

Ζάχαρη για τον λεκέ από γρασίδι

Η ζάχαρη με το νερό διασπά τη χλωροφύλλη προκαλώντας τη χαλάρωση του λεκέ, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με το πλύσιμο.

Tips για μαμάδες: Πώς να απομακρύνετε τον λεκέ από γρασίδι

Φτιάξτε μια πάστα με νερό και ζάχαρη (ίδια δοσολογία που αναφέραμε πιο πάνω), απλώστε την στον λεκέ και μετά από περίπου μία ώρα, πλύντε το ρούχο. Μετά το πλύσιμο, δείτε αν ο λεκές από γρασίδι έχει εξαφανιστεί πριν χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο. Διαφορετικά, η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τη μόνιμη σταθεροποίηση του λεκέ. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τη ζάχαρη εάν χρειαστεί.

Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά το ρούχο προκειμένου να φύγουν και οι τελευταίοι κόκκοι ζάχαρης. Διαφορετικά, αν παραμείνει η πάστα ζάχαρης στο ύφασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εκτεθεί σε θερμότητα στο στεγνωτήριο, θα καραμελώσει. Αυτό θα αφήσει έναν λεκέ που μοιάζει με σκουριά που είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί.

Με πληροφορίες από sugar.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved