Έρευνα: Οι γονείς έχουν επίσης πρόβλημα με τον χρόνο οθόνης, λένε οι έφηβοι

Σχεδόν το 50% των εφήβων πιστεύει ότι μερικές φορές η προσοχή των γονιών τους αποσπάται από τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center.

Έρευνα: Οι γονείς έχουν επίσης πρόβλημα με τον χρόνο οθόνης, λένε οι έφηβοι
Bigstock

Έφηβοι και γονείς διαφωνούν για πολλά όπως είναι οι επιλογές στα ρούχα , στους βαθμούς ή στις νυχτερινές εξόδους .

Ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί τις περισσότερες σύγχρονες οικογένειες είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Δεν είναι μόνο οι έφηβοι που παλεύουν με τον υπερβολικό χρόνο που περνούν μπροστά σε μία οθόνη αλλά και οι γονείς τους είναι επίσης προσκολλημένοι στις συσκευές.

Σχεδόν οι μισοί από τους εφήβους μίλησαν για το παραπάνω γεγονός, με το 31% των γονιών να συμφωνεί πως είναι κάτι που κάνουν.

Το να ζεις χωρίς ίντερνετ είναι μόνο ένα από τα πολλά περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και έφηβοι. Τα προβλήματα έρχονται όταν τα παιδιά μπουν στην εφηβεία, έχοντας συχνά τις δικές τους τηλεφωνικές συσκευές, ακόμη και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 95% των εφήβων έχουν smartphones.

«Αυτό δεν αφορά μόνο στους έφηβους, αλλά αποτελεί οικογενειακό ζήτημα και θέμα των γονέων», δήλωσε η Μόνικα Άντερσον, επικεφαλής της έκθεσης και διευθύνουσα σύμβουλος έρευνας στο τμήμα «Διαδίκτυο και Τεχνολογία» στο Pew Research Center.

Νομοθέτες και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Φεβρουάριο, η Αμερικανική Γερουσία πραγματοποίησε μια τετράωρη σύσκεψη με τους tech CEOs της χώρας σχετικά με το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (γνωστό και ως CSAM ), τον εκφοβισμό, τα ναρκωτικά , τις θανατηφόρες τάσεις και τα θέματα ψυχικής υγείας. Ενώ έχουν προταθεί πολλά νομοσχέδια που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο , κανένα δεν είναι κοντά στο να ψηφιστεί.

Ως επί το πλείστον, οι γονείς είναι εκείνοι που βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν με ασφάλεια και σύνεση τις συσκευές τους , ενώ οι ίδιοι παλεύουν με τη δική τους χρήση τεχνολογίας. Σχεδόν οι μισοί γονείς δήλωσαν πως αφιερώνουν πολύ χρόνο στα κινητά τους, ενώ το 38% των εφήβων ανέφεραν ότι ασχολούνται υπερβολικά με τα smartphones τους.

Περίπου οι μισοί γονείς είπαν ότι «εξετάζουν» τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους, αν και η μελέτη δεν διευκρίνισε αν τα παρακολουθούν χειροκίνητα ή χρησιμοποιούν εργαλεία γονικού ελέγχου . Είναι πιο πιθανό να ελέγχουν τη συσκευή ενός μικρότερου παιδιού, 13 έως 14 ετών, παρά ενός εφήβου. Από την πλευρά τους, τα παιδιά ανέφεραν ότι είχαν εξίσου επίγνωση του πόσο και τι βλέπουν οι γονείς τους.

Το πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά στα τηλέφωνα αποτελεί κύριο σημείο διαμάχης. Λίγο κάτω από 4 στους 10, το 38 % εφήβων και γονέων ανέφεραν ότι μάλωναν για τον χρόνο που αφιερώνουν μπροστά στην οθόνη του κινητού. Η πλειονότητα των γονιών είπε ότι το να γνωρίζουν πόσες ώρες αφιερώνουν τα παιδιά τους αποτελεί προτεραιότητα και περίπου οι μισοί περιορίζουν ενεργά αυτόν τον χρόνο. Όπως και με τον έλεγχο περιεχομένου, η επιβολή συγκεκριμένου χρόνου είναι υψηλότερη στους νεότερους εφήβους και μειώνεται καθώς μεγαλώνουν.

Γονείς με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια ομολόγησαν πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην διαχείριση του χρόνου που αφιερώνουν οι έφηβοί τους στο κινητό.

Παρά τις οποιεσδήποτε υποθέσεις, πολλοί έφηβοι γνωρίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση.

Οι περισσότεροι - περίπου τα τρία τέταρτα - δήλωσαν ότι η «απομάκρυνση» από το smartphone τους οδήγησε σε πιο θετικά συναισθήματα , όπως το να νιώθουν «ευτυχισμένοι». Βέβαια, αυτός ο αποχωρισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, σύμφωνα με το 44%.

Η δημοσκόπηση βρήκε διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών εφήβων.

Τα κορίτσια χρησιμοποιούν περισσότερες διάφορες εφαρμογές κοινωνικών μέσων, αναγνωρίζουν ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο στα τηλέφωνά τους και εκφράζουν την μοναξιά τους όταν δεν τα έχουν. Προσπαθούν, επίσης, περισσότερο συγκριτικά με τα αγόρια να περιορίσουν την χρήση τόσο των smartphones όσο και των social media .

Οι έφηβοι δεν θα παραδώσουν σύντομα τα κινητά τους τηλέφωνα

Ως επί το πλείστον, οι έφηβοι εξακολουθούν να θεωρούν τις συσκευές ως κάτι «καλό» - το 70 % υποστηρίζει είναι περισσότερα τα οφέλη παρά τα μειονεκτήματα.

Τα περισσότερα εν λόγω κινητά τηλέφωνα διευκολύνουν την αρχή μιας εξωσχολικής δραστηριότητας και ενός χόμπι (69%) αλλά και ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα (65%).

Τέλος, το 45% θεωρεί πως χάρη στα smartphones τα πηγαίνει καλύτερα στο σχολείο ενώ το 37% πιστεύει πως ενισχύει κοινωνικές δεξιότητες .

Πηγή: washingtonpost.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved