Πόση ώρα μπροστά σε μια οθόνη επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο

«Τα παιδιά από 2 έως 5 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μία ώρα την ημέρα» .

Πόση ώρα μπροστά σε μια οθόνη επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο
Bigstock

Αν δεν έχετε παιδί, είναι αδύνατο να καταλάβετε πόσα λίγα λεπτά ανακούφισης έχουν οι γονείς μέσα στην μέρα για λίγη αυτοφροντίδα . Γι’ αυτό τον λόγο επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν το τάμπλετ ή το κινητό τους προκειμένου να μείνουν απασχολημένα.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να υπάρχουν όρια στον χρόνο που τα νήπια βλέπουν τηλεόραση ή παίζουν με το τάμπλετ .

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics προσπάθησε να απαντήσει εάν οι ηλεκτρονικές συσκευές συσχετίζονται με «διαφορές στη δομική ακεραιότητα των οδών λευκής ουσίας του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας».

Οι ερευνητές εξέτασαν 47 παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών. Στόχος τους; Να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η χρήση της οθόνης, μεγαλύτερη από τη σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (μίας ώρας), στα επίπεδα ανάπτυξης της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη τεκμηριώνει συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής χρήσης οθόνης και των χαμηλότερων μετρήσεων της δομής και των δεξιοτήτων του εγκεφάλου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας », δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. John Hutton, παιδίατρος και κλινικός ερευνητής. Συνέχισε : «Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πιο γρήγορα τα πρώτα πέντε χρόνια. Τότε είναι που απορροφούν τα πάντα και σχηματίζονται ισχυρές συνδέσεις που διαρκούν για ζωή.»

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά που είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές από τη συνιστώμενη ημερήσια διάρκεια είχαν «πιο αποδιοργανωμένη και υπανάπτυκτη λευκή ουσία σε όλο τον εγκέφαλο.» .

Ζούμε σε μια τεχνολογική εποχή και οι οθόνες είναι φορητές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμες παντού, συμπεριλαμβανομένης της κρεβατοκάμαρας και κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 18 και 24 μηνών να παρακολουθούν «μόνο προγράμματα υψηλής ποιότητας πάντα με την επίβλεψη των γονιών καθώς επίσης και τα παιδιά από 2 έως 5 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μία ώρα την ημέρα» .

Το CNN σημειώνει ότι παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη δείξει πως ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί, προκαλώντας προβλήματα συμπεριφοράς, κακές διατροφικές συνήθειες και διάσπαση προσοχής .

Πηγή: fitday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved