Ελένη Μάμη: «Η αναβίωση της Βαμβακούς ήταν για εμάς ένα όνειρο που πραγματοποιείται»

Η Ελένη Μάμη μιλάει στο Mothersblog.gr για την Αναβίωση της Βαμβακούς, τις προκλήσεις, τους μελλοντικούς στόχους αλλά και τη ζωή στο χωριό ως μητέρα ενός μικρού παιδιού.

Νίκη Παπανικολάου
Ελένη Μάμη: «Η αναβίωση της Βαμβακούς ήταν για εμάς ένα όνειρο που πραγματοποιείται»

Πολλοί σκέφτονται την αποκέντρωση, λίγοι όμως είναι εκείνοι που παίρνουν τελικά την απόφαση να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Ελένη Μάμη, ανήκει στη μειοψηφία των νέων ανθρώπων που μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε πριν 5 χρόνια να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να εγκατασταθεί στη Βαμβακού Λακωνίας, ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 903 μέτρων και ελάχιστους κατοίκους.

Δύσκολη απόφαση, ειδικά για έναν νέο άνθρωπο, για την οποία όμως δεν μετάνιωσε. Αντίθετα, αισθάνεται δικαιωμένη. Άλλωστε η Ελένη Μάμη είχε έναν στόχο: την αναβίωση της Βαμβακούς. Κι αυτός ο στόχος άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν μαζί με τρεις ακόμα φίλους της – με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, – απευθύνθηκαν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να στηρίξει την πρωτοβουλία Vamvakou Revival.

Με τη δωρεά του ΙΣΝ, τα πρώτα βήματα του έργου περιλάμβαναν τον σχεδιασμό για την προσέλκυση νέων επισκεπτών στο χωριό, την προσφορά δραστηριοτήτων, και τη δημιουργία νέων δομών.

Σήμερα, στο χωριό λειτουργεί και πάλι εστιατόριο και καφενείο, ο ξενώνας «Η Ρούγα της Βαμβακούς», προσφέρονται οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία και ποδηλασία καθώς και πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το σχολείο της Βαμβακούς λειτουργεί ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και επισκέψεις σχολικών τάξεων, καθώς και ως χώρος φιλοξενίας του V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) ενός υπερσύγχρονου κέντρου STEAM.

Και έπεται συνέχεια καθώς, όπως λέει η Ελένη Μάμη στη συνέντευξή της «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο όραμά μας που δεν είναι άλλο από την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου».

Όσο για το αν αγχώνετε ως μαμά για το μέλλον του γιου της όσον αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών του αναγκών- και όχι μόνο-, παραδέχεται πώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί. Εμφανίζεται, ωστόσο, αισιόδοξη εστιάζοντας σε όλα τα θετικά που έχει αποκομίσει ο γιος της μέχρι σήμερα μεγαλώνοντας στο χωριό.

Είναι όμορφο να μεγαλώνεις το παιδί σου με μια πρωτόγνωρη ελευθερία που προσφέρει η φύση και η επαφή με αυτή

Πριν από περίπου 5 χρόνια πήρατε την απόφαση να φύγετε από την Αθήνα και να μείνετε στη Βαμβακού. Σας δικαίωσε η επιλογή σας;

Αισθάνομαι πως η επιλογή μου με δικαιώνει, άλλωστε ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση για μένα. Η ποιότητα ζωής, το φυσικό περιβάλλον και ότι κάθε μέρα ασχολούμαστε με κάτι τόσο σημαντικό και δημιουργικό δικαιώνουν κάθε μέρα την απόφασή μου. Οι μηδενικές αποστάσεις μέσα στο χωριό, η ελευθερία που σου δίνει το φυσικό περιβάλλον, ο καθαρός αέρας και τα χιλιάδες ερεθίσματα που μπορεί να έχει το παιδί μου, τα χρώματα, οι ήχοι και οι μυρωδιές, πράγματα που στις πόλεις είχαμε ξεχάσει ότι μπορεί να έχουν αξία, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για να ζεις, να εργάζεσαι και να κάνεις οικογένεια. Είναι όμορφο να ανοίγεις το παράθυρο σου το πρωί και να είσαι μέσα σε ένα δάσος και να δραστηριοποιείσαι μέσα σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον, μακριά από το θόρυβο και την ένταση της πόλης, αλλά και να μεγαλώνεις το παιδί σου με μια πρωτόγνωρη ελευθερία που προσφέρει η φύση και η επαφή με αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το να εγκαταλείψεις ένα αστικό κέντρο, πόσο δε μάλλον την Αθήνα, και να ζήσεις σε ένα μικρό χωριό που μέχρι πρότινος μαράζωνε, απαιτεί πολλή σκέψη, προσαρμοστικότητα, αλλά και διάθεση για δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας και αλλαγής. Η ζωή στην ύπαιθρο δεν είναι εύκολη, απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης, αλλά και ζύμωση με μία νέα πραγματικότητα. Η απόφαση να ζήσεις σε έναν τόπο που ακόμα αναπτύσσεται και δεν παρέχει τις πολυάριθμες επιλογές και ανέσεις ενός αστικού κέντρου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλάζει ο τρόπος ζωής, χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός, η έλλειψη κάποιων υποδομών (σχολείο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και σου εξασκούν την υπομονή και την επιμονή στην εύρεση λύσεων. Η Βαμβακού, βέβαια, δεν είναι ένας παντελώς απομονωμένος τόπος, αλλά ένα χωριό που βρίσκεται σχετικά κοντά σε αστικά κέντρα (Σπάρτη και Τρίπολη) και μόλις δύο ώρες περίπου από την Αθήνα, οπότε αυτό αυτόματα δημιουργεί μια καλύτερη συνθήκη.

vamvakou1.jpg

Ερ. Μιλήστε μας για την Vamvakou Revival…Πώς γεννήθηκε η ιδέα του και πώς θα θέλατε να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου;

Η Αναβίωση της Βαμβακούς ήταν για εμάς ένα όνειρο που πραγματοποιείται, ένα παιδί που το βλέπουμε να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και καμαρώνουμε για τις προσπάθειές μας. Η όλη προσπάθεια είναι μια ιδέα που ξεκίνησε περίπου στο 2017 ως ανάγκη μίας ομάδας νέων ανθρώπων, του Ανάργυρου, του Τάσου, του Χάρη και εμού, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, ενώ άρχισε να υλοποιείται από το 2019. Στην αρχή, ξεκίνησε ως μια ανάγκη να δούμε τη Βαμβακού να γεμίζει κόσμο κι έτσι αναζητήσαμε τρόπους ώστε κι εμείς οι ίδιοι να εγκατασταθούμε, να εργαστούμε και να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπάμε. Βλέποντας την προοπτική για τη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του χωριού, αρχίσαμε να εργαζόμαστε με σκοπό να διαμορφώσουμε ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2017 ήρθαμε σε επαφή με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, ο οποίος αγκάλιασε αυτή την ιδέα και μας έδωσε το κίνητρο να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη και τη στήριξη, για να την πραγματοποιήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα χρόνια ήταν ιδιαίτερα πυκνά ως προς τις στιγμές που βιώσαμε, την ταχύτητα με την οποία κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, αλλά και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε. Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πραγματική ευλογία για την Αναβίωση της Βαμβακούς, καθώς, μεταξύ άλλων, μας δίνεται κάτι πολύτιμο, το οποίο δεν είναι άλλο από το χρόνο. Χρόνος για να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε, να πέσουμε και να ξανασηκωθούμε, με απώτερο και ευγενή σκοπό την αναζωογόνηση του τόπου μας. Χαιρόμαστε για όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο όραμά μας που δεν είναι άλλο από την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου και την αξιοποίηση αυτού του μοντέλου ανάπτυξης που δοκιμάζουμε και υλοποιούμε ως προτύπου από άλλα αντίστοιχα χωριά.

vamvakou2.jpg

Ερ. Ποιες είναι οι δυσκολίες – ας ξεκινήσουμε από αυτές- που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε και ποιες οι θετικές αλλαγές που έγιναν σε αυτό το διάστημα;

Συνήθως, εμείς επιλέγουμε τον όρο προκλήσεις αντί για δυσκολίες, καθώς προτιμάμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις ποικίλουν. Η δημιουργία μίας νέας κοινότητας, μίας κοινωνίας από την αρχή είναι κάτι που κανείς μας δεν είχε ξανακάνει και σίγουρα είναι μία ολόκληρη επιστήμη, η οποία δεν σπουδάζεται και σε καμία περίπτωση δεν μελετάται μόνο στη θεωρία. Η πράξη είναι αυτή που δίνει πάντοτε τις απαντήσεις, κυρίως όταν καλείσαι να συνεργαστείς, να σκεφτείς διαφορετικά, να κάνεις πολλά πράγματα που δεν είχες φανταστεί, να βρεις διεξόδους για τον εαυτό σου και λύσεις για τους γύρω σου που επιθυμούν να έρθουν στο χωριό. Οι υποδομές είναι πάντοτε ένα ζητούμενο, όταν μιλάμε για ένα χωριό, ο καιρός σίγουρα σε αναγκάζει να πας με τα «νερά» του, η γραφειοκρατία δεν μπορεί να μην αναφερθεί ως ανασταλτικός παράγοντας σε πολλά επίπεδα του εγχειρήματός μας και φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας, ο πλέον απρόβλεπτος όρος σε ένα εξ ορισμού ανθρωποκεντρικό εγχείρημα. Σίγουρα, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η απόσταση από το αστικό κέντρο επιβαρύνουν την κατάσταση, αλλά επειδή η Σπάρτη είναι ιδιαίτερα κοντά, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είναι για εμάς κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο και σε προσωπικό, αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο τόπος έχει ήδη αρχίζει να ζωντανεύει, χιλιάδες επισκέπτες έχουν περάσει από το χωριό μέχρι σήμερα, γειτονιές του έχουν αναπαλαιωθεί και νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει με τον αριθμό των μονίμων κατοίκων να έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά και πολλοί διπλοκάτοικοι έχουν παρατείνει πλέον τη διαμονή τους στο χωριό κάτι που σίγουρα βοηθά.

Πλέον, λειτουργούν όλον τον χρόνο το εστιατόριο-καφέ Βουρέικο, δύο ξενώνες, η Ρούγα της Βαμβακούς και ο Παραδοσιακός Ξενώνας Βαμβακούς, ενώ το σχολείο (το οποίο έχει κλείσει από το 2008) έχει ανακαινιστεί πλήρως και μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κέντρο STEAM, το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως πολυχώρος, φιλοξενώντας τεχνολογικά και επιστημονικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους, πληθώρα εκπαιδευτικών, εικαστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, παιχνίδια, ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, αλλά και εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δυνατότητα όλον τον χρόνο να παρακολουθούμε από συναυλίες κλασικής μουσικής, έως θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Οι εμπειρίες αυτές εμπλουτίζονται με οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό του Πάρνωνα, όπως πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία με ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE με υποβοήθηση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης γίνονται σημαντικά βήματα συνολικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας στους τομείς της αγροδιατροφής, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η Vamvakou Revival υλοποιεί μια δράση ενίσχυσης της αγροδιατροφικής δραστηριότητας, στήριξης των τοπικών παραγωγών και κτηνοτρόφων, αλλά και περιφερειακής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχουν ιδρυθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακούς «Parnon Poèma» που λανσάρει τα πρώτα συσκευασμένα προϊόντα του στην αγορά – μέλι, γραβιέρα 100% κατσικίσια, ελιές Καλαμών- και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Βαμβακούς «Βαμβακιά», που έχει το δικό του εργαστήριο στη Σπάρτη και προβλέπεται η δημιουργία ενός πρατηρίου στο χωριό. Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη για τον τόπο θεωρούμε τη δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στο χωριό, της Vamvakou Incubator, με την οποία δίνουμε σημαντικά κίνητρα σε επίδοξους επιχειρηματίες και υπάρχουσες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Βαμβακού, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί»

Vamvakou-Revival-_-Nikos-Karanikolas-VEF_Astroparty-909851.jpg

Ερ. Το γεγονός πώς είστε μητέρα ενός μικρού παιδιού σε ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους, σας δημιουργεί άγχος;

Αυτή τη στιγμή, όχι! Ίσως, όταν οι εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού μου αυξηθούν (σχολείο, εξωσχολικές και αθλητικές δραστηριότητες κτλ.), χρειαστεί να σκεφτούμε έναν τρόπο για τη διαχείριση της μετακίνησής του από το χωριό στη Σπάρτη (38χλμ απόσταση). Οι συχνές ερωτήσεις «και πού θα πάει σχολείο;», «έχει άλλα παιδιά στο χωριό;» και «το θέμα της κοινωνικοποίησής του πώς θα το διαχειριστείτε;» με έφερναν σε δύσκολη θέση στην αρχή και αύξαναν σημαντικά το άγχος της μαμάς. Ο γιος μου πηγαίνει σε παιδικό σταθμό στην Σπάρτη, ενώ η διαρκής επικοινωνία με κόσμο τα Σαββατοκύριακα τον έχει κάνει εξαιρετικά κοινωνικό και εξωστρεφή. Παράλληλα, οι μηδενικές αποστάσεις μέσα στο χωριό με έχουν βοηθήσει πολύ να κρατήσω μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ανατροφής παιδιού. Ανά πάσα στιγμή μπορώ να είμαι πολύ γρήγορα από το γραφείο στο σπίτι για ό,τι χρειαστεί. Επίσης, η ελευθερία που σου δίνει το φυσικό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, ο καθαρός αέρας και τα χιλιάδες ερεθίσματα, χρώματα, ήχοι και μυρωδιές που μπορεί να έχει ένα μικρό παιδί σε έναν παρθένο τόπο, όπως η Βαμβακού είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για τη σωστή ανάπτυξή του. Ο γιος μου εντυπωσιάζεται με τη βροχή και τα χρώματα των φυτών και παίζει με νερά και χώματα. Άλλωστε, «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί», όπως λέει και το απόφθεγμα.

Ερ. Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται απευθύνονται σε ποιους και τι περιλαμβάνουν;

Κάθε χρόνο, η Vamvakou Revival, μέσα από τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα, αφηγείται μία ιστορία. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, εκθέσεις, workshops, residencies, φιλανθρωπικές δράσεις, σινεμά, φεστιβάλ, ομιλίες, δραστηριότητες για παιδιά, αθλητικά events, γαστρονομικά happenings, προγράμματα στη φύση κι εκδηλώσεις που αφορούν την ιστορία και την παράδοση του χωριού, μέσα από ένα ρυθμό πολύπλοκο, γεμάτο και εντυπωσιακό. Κάθε Σαββατοκύριακο, προσκαλούμε τους επισκέπτες σε ένα ασυνήθιστο, για τα δεδομένα της επαρχίας, πρόγραμμα, το οποίο εντυπωσιάζει, συγκινεί και διεγείρει τη φαντασία με τον πλούτο των εναλλαγών του. Θα λέγαμε ότι ο επισκέπτης συμμετέχει σε έναν ετήσιο και σπονδυλωτό κύκλο εκδηλώσεων που τον φέρνει σε άμεση και διαδραστική επαφή με τον Πολιτισμό και τη Φύση. Μεγάλο μέρος του προγραμματισμού μας καταλαμβάνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά με σκοπό δώσουμε νέα ερεθίσματα σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής και της Πελοποννήσου, αλλά και να ενισχύσουμε τη σχέση των παιδιών των πόλεων με τη φύση και την ελευθερία που αυτή προσφέρει απλόχερα.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός μας σχεδιάζεται βάσει συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων και απευθύνεται σε μία πληθώρα κοινών. Μωρά, παιδιά, έφηβοι, οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, άνθρωποι ώριμων ηλικιών 65+, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικοί τίθενται στο επίκεντρο των προγραμμάτων μας. Άλλωστε, η προσπάθειά μας να μετεξελιχθούμε σε ένα χωριό ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είναι καθημερινή και δεν αφορά μόνο στις υποδομές της Βαμβακούς, αλλά και στις εκδηλώσεις και τα προγράμματα, καθώς όλοι έχουν θέση εδώ!

Βασικό μέλημα της ομάδας μας είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει τον τόπο μας και φεύγοντας, να πάρει μαζί του εικόνες που θα του δώσουν το κίνητρο να επιστρέψει στη Βαμβακού

Vamvakou-Reviva.jpg

Ερ. Μια οικογένεια από την Αθήνα και τις κοντινές πόλεις γιατί να επιλέξει να επισκεφτεί τη Βαμβακού; Αν θελήσει να διανυκτερεύσει, υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Η Vamvakou Revival λειτουργεί καθημερινά το εστιατόριο – καφέ «Βουρέικο», το οποίο εξελίσσεται σε γαστρονομικό προορισμό, καθώς και τον ξενώνα «Ρούγα της Βαμβακούς» και τον «Παραδοσιακό Ξενώνα», όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει την αυθεντική φιλοξενία. Παράλληλα, στο χωριό λειτουργεί ένα παραδοσιακό καφενείο, αλλά και δύο οικίες διατίθενται προς βραχυχρόνια ενοικίαση (Airbnb). Φυσικά, στις επιλογές των επισκεπτών βρίσκονται τα μονοπάτια του χωριού, τα οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει είτε με οργανωμένες πεζοπορίες είτε με ηλεκτρικά ποδήλατα που διαθέτει η ομάδα μας. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρουμε τη δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί πλέον στο σχολείο μας, το γήπεδο μπάσκετ και τον ευρύτατο αθλητικό εξοπλισμό, τη σύγχρονη παιδική χαρά και φυσικά τα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου πλησίον της πλατείας. Τέλος, ο επισκέπτης, πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα δεκάδες προγράμματα για παιδιά και οικογένειες που υλοποιούνται όλο το χρόνο στη Βαμβακού, ανάλογα με την περίοδο, μπορεί να απολαύσει και να συμμετέχει σε μία πλειάδα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν από αρωματοθεραπεία, γιόγκα, μαθήματα μαγειρικής και πικ νικ, στη φύση, μέχρι κεραμική και υφαντική.

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε την άκρως ενδιαφέρουσα βόλτα στον Πάρνωνα και τα γειτονικά χωριά, όπως οι Καρυές, τα Τσίντζινα (Πολύδρομο), η Βαρβίτσα, η Μεγάλη Βρύση και τα Βρέσθενα, στην πόλη της Σπάρτης, καθώς και στην υπόλοιπη Λακωνία, η οποία συγκαταλέγεται πλέον στους ανερχόμενους προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό μέλημα της ομάδας μας είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει τον τόπο μας και φεύγοντας, να πάρει μαζί του εικόνες που θα του δώσουν το κίνητρο να επιστρέψει στη Βαμβακού - γιατί όχι, να φανταστεί κάποια στιγμή και τον εαυτό του στο χωριό.

Vamvakou-Revival2.jpg

Ερ. Στις μέχρι σήμερα δράσεις, έχετε την ανταπόκριση που θέλατε; Υπάρχει συμμετοχή από γονείς και παιδιά;

Ο όρος εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας, ήταν κάπως θολός για την περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι το καλοκαίρι του 2019 ο αριθμός των συμμετεχόντων στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνταν στο σχολείο του χωριού με δωρεάν είσοδο δεν ήταν ο προσδοκώμενος! Όμως με προσπάθεια καταφέραμε πια τα προγράμματά μας, αλλά και οι εκδηλώσεις μας στο μεγαλύτερο μέρος τους να είναι sold out, αλλά και να έρχονται άτομα να τα παρακολουθήσουν από την Αθήνα, τη Λακωνία, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα, ακόμα και από την Πάτρα. Οι γονείς γνωρίζουν πια την ποιότητα των δραστηριοτήτων μας, τα παιδιά αγαπούν τον χώρο του σχολείου, αλλά και το περιβάλλον, οπότε η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τις καθημερινές υποδεχόμαστε και σχολικές εκδρομές, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα και εκεί η ανταπόκριση είναι, επίσης, πολύ μεγάλη. Μέχρι σήμερα μας έχουν επισκεφθεί πάνω από 2000 μαθητές, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 600 events κι έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 συμμετοχές.

Ερ. Το πρόγραμμα του Μαρτίου με τις δράσεις στη Βαμβακού Λακωνίας έχει ανακοινωθεί. Τι άλλο προγραμματίζετε για τους προσεχείς μήνες;

Ύστερα από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά (2023) για το χωριό μας, υποδεχτήκαμε το 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 160 εκδηλώσεις. Ήδη προετοιμαζόμαστε για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα Βαμβα-Κούλουμα, το πασχαλινό πρόγραμμα και φυσικά, τα μεγάλα events που διοργανώνουμε το καλοκαίρι, όπως είναι ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στα μονοπάτια της Βαμβακούς τον Ιούνιο, ο Vamvakou Mountain Run, το τριήμερο φεστιβάλ μας με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους τον Ιούλιο, το Vamvakou Experience Festival, αλλά και το Vamvakou Summer Camp για 100 παιδιά της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής, τον Ιούνιο.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις της Vamvakou Revival εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved