Λυδία Σγουράκη: «Το θέατρο προσφέρει στα παιδιά φαντασία, γνώση και μαθήματα για τη ζωή»

 «Το Καρναβάλι των Ζώων»,  «Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός». Η ηθοποιός Λυδία Σγουράκη συμμετέχει και στις δύο παιδικές παραστάσεις και μιλάει στο Mothersblog.gr για το θέατρο στη ζωή των παιδιών και όχι μόνο.  

 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Λυδία Σγουράκη: «Το θέατρο προσφέρει στα παιδιά φαντασία, γνώση και μαθήματα για τη ζωή»

Instagram / lydia_sgouraki

H Λυδία Σγουράκη ήταν η «Ευθυμία» στην τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ», η «Βαλεντίνη» στο «Φλόγα και Άνεμος» της ΕΡΤ. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, το παιδικό θέατρο, ωστόσο, μπήκε στη ζωή της μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Και όπως λέει η ίδια, την κέρδισε.

Φέτος συμμετέχει σε δύο παραστάσεις που έχουν αγαπηθεί από τα παιδιά και έχουν ξεχωρίσει για τις μουσικές και τα κείμενά τους. «Το Καρναβάλι των Ζώων» και η παράσταση «Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός», και οι δύο στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»- έχουν γνωρίσει μεγάλη απήχηση και η Λυδία Σγουράκη μας εξηγεί το γιατί. Η ηθοποιός μίλησε στο Mothersblog.gr, για τα μελλοντικά της σχέδια, τη σχέση της με τη μουσική και το θέατρο στη ζωή των παιδιών. Όπως λέει, η κάθε παράσταση είναι μία εμπειρία και οι παιδικές παραστάσεις, συγκεκριμένα, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση.

https://www.instagram.com/p/CkTwILzLhd4/

Συμμετέχετε σε δύο παιδικές παραστάσεις, το «Καρναβάλι των Ζώων» και το «Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός». Τι είναι αυτό που σας κέρδισε στο παιδικό θέατρο;

Το παιδικό θέατρο ήρθε στη ζωή μου το καλοκαίρι του 2022 με την περιοδεία της παράστασης «Λάχανα και Χάχανα - Ο καλός μου εαυτός». Στην αρχή, ομολογώ πως ήμουν λίγο φοβισμένη, γιατί είναι ένα αρκετά απαιτητικό είδος από άποψη κοινού, αλλά και από άποψη performance. Θέλει μια εξωστρέφεια και μια αθωότητα που δεν είναι πάντα απαραίτητα στο θέατρο ενηλίκων.

Επιπλέον, είναι πολύ μεγάλο στοίχημα σε κάθε παράσταση να νιώθω, ότι τα παιδιά περνάνε καλά και θέλουν να παρακολουθήσουν. Τα παιδιά είναι πολύ ειλικρινείς θεατές και όταν κάτι δεν τους αρέσει το λένε, το φωνάζουν για την ακρίβεια. Το ότι έχω ένα τόσο ισχυρό κίνητρο, λοιπόν, σε συνδυασμό με το ότι μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω και στο τέλος παίρνουμε τόσες αγκαλιές και τόσα χαμόγελα από τα παιδιά, είναι αυτό που με κέρδισε στο παιδικό θέατρο.

Και οι δύο είναι μουσικές παραστάσεις. Ποια είναι η δική σας σχέση με τη μουσική;

Αγαπώ πολύ τη μουσική, παρόλο που δεν παίζω κάποιο μουσικό όργανο. Συμμετείχα, όμως, αρκετά χρόνια σε χορωδία. Η μουσική υπάρχει συνέχεια στην καθημερινότητά μου, καθώς τα κάνω σχεδόν όλα ακούγοντας μουσική.

Όταν ήμουν μικρή, επειδή έχω δυσλεξία τα τραγούδια με βοηθούσαν να έχω την αίσθηση του χρόνου.

Ήξερα δηλαδή ότι αν τελειώσει ένα τραγούδι θα έχουν περάσει τρία με τέσσερα λεπτά.

Το «Καρναβάλι των Ζώων» γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην καλοκαιρινή περιοδεία. Τι έχει κάνει την συγκεκριμένη παράσταση να αγαπηθεί τόσο από το παιδικό και ενήλικο κοινό και το «Καρναβάλι των Ζώων» να θεωρείται το διασημότερο μουσικό παραμύθι για παιδιά;

Το «Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σεν-Σανς είναι ένα μουσικό παραμύθι, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Το έργο αυτό το έγραψε ο Καμίγ Σεν-Σανς, με χιούμορ και σαρκαστική διάθεση προς τους κλασσικούς, όπου ανήκε και ο ίδιος βέβαια. Το έργο παίχτηκε πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος. Πιστεύω πως αυτό το έργο αρέσει στους μεγάλους, γιατί μπορούν να αναγνωρίσουν το χιούμορ και το κλείσιμο του ματιού του συνθέτη και στα παιδιά, γιατί με έναν πραγματικά πολύ όμορφο τρόπο αναπαριστά τα ζώα που αγαπάνε. Εξάλλου, οι πρώτοι ήχοι που μιμούνται τα παιδιά είναι τα ζώα. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε ρωτήσει ένα παιδάκι πώς κάνει η κοτούλα.

Πέρα λοιπόν από την αναγνωρισμένη επιτυχία του έργου ως προς τη μουσική, τα κείμενα του χαρισματικού Γιώργου Γαλίτη, που έχουν και αυτά με τη σειρά τους χιούμορ και σαρκασμό, σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική ματιά του έμπειρου Χρήστου Τριπόδη, δίνει τον κατάλληλο χώρο σε μας τους καλλιτέχνες της παράστασης να δημιουργήσουμε έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες και τραγούδια, με μηνύματα σημαντικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.

Επιπλέον, με σεβασμό στο έργο του Καμίγ Σεν-Σανς, ο Αλέξανδρος Γκόνης έκανε την ενορχήστρωση την οποία αποδίδουν ζωντανά επί σκηνής ταλαντούχοι μουσικοί. Τα κοστούμια της Αρέτης Μουστάκα συμπληρώνουν ένα πολύχρωμο και φαντασμαγορικό θέαμα στις παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε Κυριακή στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως όλοι μας σε κάθε παράσταση, με πολύ κέφι και αγάπη δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και τα παιδιά νιώθω ότι το εισπράττουν.

Ο δικός σας ρόλος στην παράσταση ποιος είναι;

Απαντώντας σας χιουμοριστικά κάνω τον παπαγάλο, την κότα, το καγκουρό, τη μουρμούρα, τον κούκο, τη νυχτερίδα και τον κύκνο. Όπως καταλαβαίνετε γίνεται… «Το Καρναβάλι των Ζώων».

to-karnavali-ton-zoon.jpg

Αντίστοιχα, το «Λάχανα και Χάχανα - Ο καλός μου εαυτός» φέτος ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο θέατρο. Είναι μία εξίσου επιτυχημένη παραγωγή. Τι ξεχωρίζετε στη συγκεκριμένη παράσταση;

Είναι μια παράσταση που έχουν αγαπήσει πολύ τα παιδιά και εγώ, εκπαιδευτικού και διδακτικού χαρακτήρα για την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και της αντιμετώπισης των φόβων. Επειδή οι χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο κύριος Τάσος Ιωαννίδης στα «Λάχανα και Χάχανα» έχουν αγαπηθεί εδώ και χρόνια από τα παιδιά, τα οποία ταυτίζονται με τους ήρωες και έρχονται, αλλά κυρίως φεύγουν από την παράσταση, κατενθουσιασμένα.

Είναι υπέροχο το συναίσθημα ότι τα παιδιά, μας αισθάνονται φίλους τους. Μετά το τέλος της παράστασης, που ανεβαίνει κάθε Σάββατο επίσης στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τα παιδιά πολλές φορές μας φέρνουν ζωγραφιές, μας λένε τι έγινε στο σχολείο ή θέλουν να μας πάρουν σπίτι τους.

laxana-kai-xaxana-(2).jpg

Η παράσταση μεταξύ άλλων πραγματεύεται τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων. Εσείς με ποιον τρόπο διαχειρίζεστε κακές σκέψεις και συναισθήματα;

Στην παράσταση υποδύομαι τον Ατσίδα που πάει πρώτη δημοτικού, όπως καταλαβαίνετε απέχω αρκετά από το δημοτικό… Τα αρνητικά συναισθήματα όμως που εμφανίζει κάθε χαρακτήρας της παράστασης είναι γνωστά σε όλους μας, αν και στην ενήλικη ζωή μας συχνά τα παραβλέπουμε.

Προσπαθώ όσο μεγαλώνω να έχω ψυχραιμία, να παίρνω ανάσες, να προσπαθώ να καταλάβω τι μου προκαλεί αρνητικό συναίσθημα, ώστε σιγά σιγά να υποχωρήσει. Αν νιώσω ότι χρειάζομαι βοήθεια είτε από τους φίλους μου είτε από ειδικό, δεν διστάζω να το κάνω.

Κατά τη γνώμη μου, έχοντας υπάρξει μαθήτρια με μαθησιακές δυσκολίες, θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο αποδοτικός τρόπος να αφομοιώσει ένα παιδί γνώσεις. Μέσα από το τραγούδι και το παιχνίδι όλα είναι πιο φωτεινά και έχουν πιο πολύ πλάκα.

Στο «Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός» βλέπουμε και τη μέθοδο «Τραγουδάω και Μαθαίνω». Τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος και πώς βοηθάει τα παιδιά;

Κατά τη γνώμη μου, έχοντας υπάρξει μαθήτρια με μαθησιακές δυσκολίες, θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο αποδοτικός τρόπος να αφομοιώσει ένα παιδί γνώσεις. Μέσα από το τραγούδι και το παιχνίδι όλα είναι πιο φωτεινά και έχουν πιο πολύ πλάκα. Ο κύριος Τάσος Ιωαννίδης λοιπόν, δημιούργησε στον κόσμο της Λαχανοχαχανοχώρας τραγούδια και ιστορίες, με έμπνευση τα μαθήματα του σχολείου, όπως το αλφάβητο ή την προπαίδεια. Είμαι σίγουρη πως βοηθάει τα παιδιά, αφού τα τραγούδια τα γνωρίζουν και παιδιά μικρότερα του δημοτικού.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερες αξιόλογες παιδικές παραστάσεις. Τι θεωρείτε ότι προσφέρει η εξοικείωση με το θέατρο, σε ένα παιδί;

Το θέατρο είτε για παιδιά είτε για ενήλικες είναι μια σπουδαία εμπειρία. Στα παιδιά συγκεκριμένα προσφέρει απλόχερα φαντασία, γνώση και μαθήματα για τη ζωή. Μέσα από το θέατρο μπορεί να αναγνωρίσει συμπεριφορές δικές του ή φίλων του, που τον ενοχλούν ή του αρέσουν. Να νιώσει ίσως, ότι υπάρχουν και άλλοι σαν κι εκείνο, να ανοίξει τους ορίζοντές του και να μάθει να έχει ενσυναίσθηση. Πάντα ήταν σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν θέατρο, πόσο μάλλον σήμερα, που οι ρυθμοί της ζωής μας είναι γρήγοροι και τα περισσότερα ερεθίσματα προέρχονται από οθόνες.

sgouraki-ludia-karnavali-ton-zoon.jpg

Οι επαγγελματικοί στόχοι σας για το μέλλον τι περιλαμβάνουν;

Είμαι επαγγελματίας ηθοποιός και αυτό που θα ήθελα είναι να εξελίσσομαι συνεχώς. Κάθε ρόλος έχει κάτι να δώσει στην εμπειρία μου και στην καλλιτεχνική μου υπόσταση. Ελπίζω και είναι το ζητούμενό μου, οι καλές συνεργασίες εννοώντας, κυρίως, ένα υγειές και όμορφο εργασιακό περιβάλλον, ώστε να μπορώ να λειτουργήσω δημιουργικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved