To tip της μαμάς: Πώς να αφαιρέσετε τον λεκέ κολοκύθας από τα ρούχα

Αν πέσει  τριμμένη κολοκύθα στα ρούχα σας, να πώς θα απομακρύνετε τον λεκέ.

To tip της μαμάς: Πώς να αφαιρέσετε τον λεκέ κολοκύθας από τα ρούχα
Bigstock

Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να σήμα κατατεθέν του Halloween (και συγκεκριμένα η σκαλιστή), ωστόσο, έχει ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας λόγω της θρεπτικής της αξίας και των λίγων θερμίδων.

Διατροφική αξία κολοκύθας

Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα αποτελεί πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, νερό, φυτικές ίνες και ριβοφλαβίνες. Περιέχει β–καροτένιο ένα αντιοξειδωτικό, που είναι γνωστό για την ισχυρή αντικαρκινική του δράση καθώς και βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στη θεραπεία μολύνσεων, λοιμώξεων και ασθενειών. Επίσης, η κολοκύθα είναι πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού, στον έλεγχο του βάρους και της χοληστερόλης. Αποτελεί νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες, ροφήματα και άλλες συνταγές για μικρούς και μεγάλους.

smoothie-kolokithas-gonimotita.jpg

Λεκές κολοκύθας στα ρούχα

Ο πιο συχνός τρόπος να γεμίσουν τα ρούχα σας ή του παιδιού από κολοκύθα είναι κατά τον καθαρισμό της ή καθώς απολαμβάνετε την κολοκυθόσουπα ή τον πουρέ ( κολοκύθας πάντα). Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι όσο μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ μπορείτε και στη συνέχεια να ξεπλύνετε από την ανάποδη του ρούχου, με άφθονο, κρύο νερό. Αν έχετε καθαριστικό λεκέδων το χρησιμοποιείτε, διαφορετικά ρίχνετε στον λεκέ απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων αφήνοντας να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε τον λεκέ με ζεστό νερό (να ελέγχετε πάντα την ετικέτα του ρούχου).

Αν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, καλό είναι να δείτε πρώτα αν ο λεκές έχει εξαφανιστεί.

kolokitha-stin-egkimosini.jpg

Λεκές κολοκύθας στο χαλί

Αφού καθαρίσετε όσο πιο καλά μπορείτε το χαλί, αναμίξτε 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Απλώστε το διάλυμα καθαρισμού στις ίνες του χαλιού που έχει πέσει κολοκύθα δουλεύοντας από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο για να αποτρέψετε την εξάπλωσή του. Στη συνέχεια, βρέξτε ένα καθαρό λευκό πανί ή σφουγγάρι με δροσερό νερό και περάστε την περιοχή για να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Ταμπονάρετε το σημείο και με χαρτί κουζίνας ή καθαρό πανί μέχρι να μείνει στεγνό. Αφήστε να στεγνώσει καλά ο λεκές και στη συνέχεια σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Με πληροφορίες από το thespruce.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved