Γυναίκες που διέπρεψαν στον χώρο των επιστημών

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη - Χάρη στο πείσμα και την επιμονή τους διαπρέπουν με τα επιτεύγματά τους.

Γυναίκες που διέπρεψαν στον χώρο των επιστημών

Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα δεν έχουν τη θέση που δικαιούνται στην επιστημονική κοινότητα.

Η ισότητα των φύλων σε πολλούς τομείς παραμένει στα χαρτιά. Ένας από αυτούς είναι ο κλάδος της επιστήμης που σύμφωνα με τα στοιχεία παραμένει ανδροκρατούμενος.

Μόλις το 33% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες ενώ μετά βίας το ποσοστό των γυναικών - μελών των εθνικών ακαδημιών επιστημών, αγγίζει το 12%.

Σε τομείς αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μόνο ένας στους πέντε επαγγελματίες (22%) είναι γυναίκα ενώ παρά την έλλειψη δεξιοτήτων στους περισσότερους τεχνολογικούς τομείς που οδήγησαν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 28% των πτυχιούχων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων στην επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορικής.

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν πάθος με την επιστήμη καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αφιερωθούν και να διακριθούν στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να αυξηθεί.Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σκοπός του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην εξωτερική δράση της ΕΕ (2021-2025) (GAP III) είναι, αφενός, να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και, αφετέρου, να διασφαλιστούν τα κεκτημένα, στον τομέα της ισότητας των φύλων, της 25ετούς περιόδου που έχει μεσολαβήσει από την έγκριση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της πλατφόρμας δράσης της μέχρι σήμερα.

Πρωτοπόρες γυναίκες της επιστήμης

Μαρία Κιουρί

Marie-Curie.jpg

φώτο : el.wikipedia.org

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου 1867) ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.

Τζέιν Γκούντολ

JaneGoodall.jpg

φώτο : el.wikipedia.org

Η Τζέιν Μόρρις Γκούντολ (Jane Morris Goodall) γεννημένη στις 3 Απριλίου 1934),είναι Αγγλίδα πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος. Η Γκούντολ θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, τις οποίες έχει μελετήσει για σχεδόν έξι δεκαετίες, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας το 1960. Έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots & Shoots, ενώ έχει εργαστεί εκτεταμένα επάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της φύσης και των ζώων. Τον Απρίλιο του 2002 ονομάστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Του Γιοουγιόου

Tu-Youyou.jpg

φώτο : el.wikipedia.org

Η Του Γιοουγιόου (Tú Yōuyōu, γεν. 30 Δεκεμβρίου 1930) είναι Κινέζα χημικός-φαρμακολόγος, με εξειδίκευση στην ελονοσία. Ανακάλυψε την αρτεμισινίνη και τη διυδροαρτεμισινίνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας και θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την τροπική ιατρική κατά τον 20ό αιώνα, σώζοντας εκατομμύρια ζωές στη νότια Κίνα, Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική.

Για την εργασία της, η Του έλαβε το 2011 το βραβείο Λάσκερ στην κλινική ιατρική και το 2015 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής από κοινού με τον Ουίλιαμ Κάμπελ και τον Σατόσι Ομούρα. Η Του είναι πρώτη αποδέκτης του βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής από την Κίνα και η πρώτη γυναίκα πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που έλαβε Νόμπελ σε οποιαδήποτε κατηγορία. Έχει εκπαιδευτεί και δουλέψει ερευνητικά αποκλειστικά στην Κίνα.

Κάθριν Τζόνσον

Katherine-Johnson.jpg

φώτο : el.wikipedia.org

Η Κάθριν Κόουλμαν Γκομπλ Τζόνσον (Katherine Coleman Goble Johnson, 26 Αυγούστου 1918 - 24 Φεβρουαρίου 2020) ήταν Αμερικανίδα μαθηματικός, που οι υπολογισμοί της σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς της NASA, ως εργαζόμενη εκεί, ήταν αποφασιστικά σημαντικοί, για την επίτευξη της πρώτης και των ακόλουθων εκτοξεύσεων επανδρωμένων διαστημόπλοιων στο διάστημα.[20] Κατά την 35ετή καριέρα της στη NASA και στον προκάτοχο αυτής, η Τζόνσον απέκτησε υψηλή φήμη ως αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και ότι συνεισέφερε τα μέγιστα στη χρήση υπολογιστή για την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών. Οι υπηρεσίες διαστήματος της πίστωσαν ότι ήταν «η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που εργάστηκε στη NASA, ως επιστήμονας».[21]

Η δουλειά της Τζόνσον περιελάμβανε υπολογισμούς για την τροχιά, εκτοξεύσεις και επείγουσες επιστροφές για το Πρόγραμμα Μέρκιουρι, που σε αυτό συμμετείχαν οι Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, και Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά, όπως επίσης και στα μονοπάτια που θα συναντούνταν το Apollo Lunar Module και το Apollo command module του Προγράμματος Apollo, για την πτήση τους προς τη σελήνη. Οι υπολογισμοί της ήταν επίσης πολύ αποφασιστικοί και για το πρόγραμμα Space Shuttle, ενώ εργάστηκε και για το σχέδιο για πτήση στον Άρη.

Μάρσια Μπαρμπόσα

marcia-barbosa.jpg

φώτο: Instagram@marcia.barbosa.brazil

Η Μάρσια Μπαρμπόσα (Márcia Cristina Bernardes Barbosa) είναι Βραζιλιάνα φυσικός, γνωστή για την έρευνά της σχετικά με τις δομές του νερού. Εχει αναπτύξει μια σειρά προτύπων των ιδιοτήτων του νερού που μπορούν να βελτιώσουν την κατανόηση σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων όπως, πώς παράγεται η καθαρότερη ενέργεια και πώς θεραπεύονται οι ασθένειες.Το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο της UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη.

Κιάρα Νίργκιν

Kiara-Nirghin.jpg

φώτο: Instagram@kiara_nirghin

Η Κιάρα Νίργκιν (Kiara Nirghin) είναι μια 22χρονη επιστήμονας. Στα 16 της κέρδισε το βραβείο του Science Fair 2016 της Google για τη δημιουργία ενός υπερ- απορροφητικού πολυμερούς που μπορεί να διατηρήσει πάνω από 100 φορές τη μάζα του. Είναι χαμηλού κόστους και βιοδιασπώμενο,φτιαγμένο από φλούδες πορτοκαλιού και αβοκάντο. Εχει συμπεριληφθεί τόσο από τους Times όσο και από τον Guardian στις λίστες τους με τη μεγαλύτερη επιρροή εφήβων και έχει προσκληθεί από το Forbes και το TED να μιλήσει για τη δουλειά της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved