Tips για μαμάδες: Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε την κεραμική εστία όταν είναι πολύ ζεστή

Πώς πρέπει να καθαρίζετε την κεραμική εστία μετά το μαγείρεμα. 

Tips για μαμάδες: Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε την κεραμική εστία όταν είναι πολύ ζεστή
Bigstock

Η κεραμική εστία για να παραμείνει λεία και καθαρή χρειάζεται προσοχή τόσο στα υλικά που χρησιμοποιείτε για να απομακρύνετε τα καμένα λίπη όσο και στον τρόπο καθαρισμού.

Από τα πιο συχνά λάθη που κάνετε είναι να καθαρίζετε την εστία όσο ακόμα είναι ζεστή. Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο τα λίπη φεύγουν πιο εύκολα.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε καθαριστικά, λόγω της θερμοκρασίας εξατμίζονται στον αέρα με αποτέλεσμα να εισπνέετε τις χημικές ουσίες που περιέχουν και είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε μόνο σφουγγάρι. Η επαφή με τη ζεστή εστία, απελευθερώνει πλαστικό που το εισπνέετε.

keramiki-estia.jpg

Πώς να καθαρίσετε την κεραμική εστία

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να καθαρίσετε την κεραμική εστία, σωστά και χωρίς να αφήσετε γρατζουνιές.

Σαπουνόνερο και πανάκι μικροϊνών

Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικό με κιτρικό οξύ καθώς καταστρέφει την γυάλινη εστία. Με ένα μαλακό σφουγγάρι και λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων σαπουνίστε την εστία ( να είναι κρύα) και στη συνέχεια σκουπίστε την με ένα πανί από μικροΐνες το οποίο απορροφά περισσότερο νερό από το ρολό κουζίνας.

Μετά τον καθαρισμό, σκουπίστε την εστία με ένα στεγνό πανί .Τυχόν λεκέδες που έχουν απομείνει απομακρύνονται ξανά με τον ίδιο τρόπο.

mageiriki-soda-katharistika.jpg

Ξίδι με μαγειρική σόδα

Ρίξτε πάνω στα λίπη ή το καμένο φαγητό που υπάρχει στην εστία, ξίδι και στη συνέχεια πασπαλίστε με μαγειρική σόδα. Βρέξτε μια πετσέτα σε ζεστό νερό, στύψτε την και απλώστε την στην εστία.Αφήστε την για 15-20 λεπτά ώστε τα υπολείμματα φαγητού να μουλιάσουν. Στη συνέχεια καθαρίστε την εστία με ένα καθαρό πανί.

keramiki-estia-kathariottita.jpg

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα φακελάκι baking powder και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό).Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία που πρέπει να είναι στεγνή, το baking powder. Mε το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε την επιφάνεια της εστίας κυκλικά. Στη συνέχεια πάρτε το νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο. Καθαρίζετε την επιφάνεια και επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Ειδική ξύστρα εστιών

Χρησιμοποιήστε μια ειδική ξύστρα για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες. Η ξύστρα αφαιρεί τα κολλημένα υπολείμματα χωρίς γρατσουνιές. Μην χρησιμοποιείτε πολύ δύναμη και κρατήστε την ξύστρα σε γωνία 45-60 μοιρών. Ξύστε προσεκτικά τα υπολείμματα, σκουπίστε την εστία με νερό και στη συνέχεια με καθαρό πανί.

Πηγή:Με πληροφορίες από το hg.eu/uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved