Tips για μαμάδες: Απλές συνήθειες που καταστρέφουν την κεραμική εστία

Πώς μπορείτε να προκαλέσετε βλάβη στην κεραμική εστία.

Tips για μαμάδες: Απλές συνήθειες που καταστρέφουν την κεραμική εστία
Bigstock

Η γυάλινη επιφάνεια της κεραμικής εστίας είναι τόσο λεπτή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στα αντικείμενα που ακουμπάτε πάνω αλλά και στο καθάρισμα.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι για να απομακρύνετε καμένα λίπη από την κεραμική εστία δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σύρμα ή σκληρά σφουγγάρια αλλά ειδική κρέμα ή εναλλακτικά ξίδι με μαγειρική σόδα.

Υπάρχουν όμως κι άλλα λάθη που ενδέχεται να κάνετε και τα οποία μπορεί να καταστρέψουν την κεραμική εστία:

katharistiko-kouzina-keramikes-esties.jpg

Χρησιμοποιείτε καθαριστικό ενώ η εστία είναι ζεστή

Μερικές φορές το καθάρισμα της κεραμικής εστίας μπορεί να είναι πιο εύκολο όσο ακόμα είναι ζεστή όμως δεν είναι καλή ιδέα, καθώς το καθαριστικό, οποιοδήποτε και αν χρησιμοποιήσετε - χημικό ή άλλο - μπορεί να καεί και να αφήσει μόνιμη ζημιά.

Αφήνετε τα ζεστά καπάκια πάνω στην εστία

Αν ακουμπάτε το καπάκι της κατσαρόλας που είναι ακόμα ζεστό στην κεραμική εστία με τη λαβή προς τα πάνω, υπάρχει κίνδυνος να ραγίσει η εστία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Προφανώς, η θερμότητα παγιδεύεται κάτω από το καπάκι δημιουργώντας πίεση η οποία στη συνέχεια προκαλεί τη θραύση της εστίας.

Ακουμπάτε βαριά μαγειρικά σκεύη στην επιφάνεια της εστίας

Ναι, μπορεί να ακουμπάτε διάφορα μαγειρικά σκεύη πάνω στην εστία αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα σκληρό σουπλά. Με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργούνται γρατσουνιές και η εστία παραμένει λεία.

kouzina-keramiki-estia1.jpg

Δεν καθαρίζετε τη γυάλινη εστία μετά από κάθε χρήση

Μην αφήνετε τα λίπη για μέρες στην εστία γιατί θα είναι δύσκολο να τα αφαιρέσετε ειδικά αν έχουν καεί. Μετά από κάθε χρήση, λοιπόν, αφήστε την εστία να κρυώσει εντελώς, ψεκάστε την επιφάνεια με ξίδι ή ειδικό καθαριστικό, σκουπίστε την με ένα υγρό πανί από μικροΐνες και στεγνώστε τη στη συνέχεια με στεγνό πανί.

Με πληροφορίες από το allrecipes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved