Tips για μαμάδες: Τα αντικείμενα της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια σύμφωνα με έρευνα

Τα χρησιμοποιείτε σχεδόν κάθε φορά που μαγειρεύετε.

Tips για μαμάδες: Τα αντικείμενα της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια σύμφωνα με έρευνα
Bigstock

Αν σας ρωτούσαν πια είναι τα αντικείμενα της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια, το μυαλό σας θα πήγαινε λογικά στην επιφάνεια κοπής, στα πόμολα των συρταριών, στα αλατοπίπερα, ίσως και στη λαβή της πόρτας του ψυγείου.

Κι όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα περισσότερα μικρόβια βρίσκονται στα βαζάκια των μπαχαρικών!

mpaxarika-gia-kausi-koiliakou-lipous.jpg

Στοιχεία έρευνας

Ερευνητές ζήτησαν από 371 άτομα να ετοιμάσουν ένα γεύμα με σαλάτα μαρούλι και μπιφτέκια γαλοπούλας που περιείχαν τον βακτηριοφάγο MS2 (ο οποίος δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο).

Στους μισούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, παρουσιάστηκε ένα βίντεο σχετικά με τη σωστή χρήση του θερμομέτρου πριν ετοιμάσουν το γεύμα τους. Στη συνέχεια, όταν τελείωσαν, οι ερευνητές πήραν δείγματα για να ανιχνεύσουν διασταυρούμενη μόλυνση από βακτήρια MS2 σε διάφορες επιφάνειες όπως πάγκους, λαβές ψυγείου, μαγειρικά σκεύη.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές. Με διαφορά από τα περισσότερα δείγματα, ο μεγαλύτερος ένοχος για τη μετάδοση μικροβίων ήταν τα βαζάκια με μπαχαρικά καθώς το στο 48% εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν βακτήρια από το μπιφτέκι γαλοπούλας.

Οι κάδοι απορριμμάτων, οι σανίδες κοπής, οι λαβές τηγανιών και οι βρύσες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 20% των αντικειμένων που είχαν βακτήρια.

egkymosyni-plisimo-piatwn.jpg

Σωστός καθαρισμός

«Είναι πραγματικά δύσκολο να μπεις στο σπίτι κάποιου για να κάνεις έρευνα, αλλά όταν τον φέρνεις σε μια προσομοίωση σπιτιού, λαμβάνουμε καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί κάποιος να κάνει λάθη», είπε ο Benjamin Chapman, Ph.D., καθηγητής και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο τμήμα Γεωργικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι και για τους ερευνητές τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

«Ήταν μια μικρή έκπληξη για εμάς που είδαμε ότι τα βαζάκι μπαχαρικών είχαν τόσα μικρόβια, καθώς επενδύσαμε πραγματικά σε άλλα μέρη της κουζίνας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA, η διασταυρούμενη μόλυνση συμβαίνει όταν επιβλαβή βακτήρια σε τρόφιμα όπως ωμό κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά μεταφέρονται σε άλλα τρόφιμα, σανίδες κοπής και σκεύη.

Η έρευνα δείχνει ότι κατά την προετοιμασία του φαγητού πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, που δεν είναι άλλοι από το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη σωστή απολύμανση.

Και φυσικά να μη ξεχνάτε να σκουπίζετε πλέον εξωτερικά τα βαζάκια μπαχαρικών που χρησιμοποιείτε.

Πηγή: today.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved