Tips για μαμάδες: Οι άγνωστες ιδιότητες του φασκόμηλου

Τα σημαντικά οφέλη του φασκόμηλου για την υγεία και όχι μόνο.

Τα οφέλη του φασκόμηλου για την υγεία είναι πολυάριθμα και ποικίλα. Έχει έντονο άρωμα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως αφέψημα.

Ειδικότερα το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου χρησιμοποιείται κατά της χοληστερίνης, των μικροβίων, του άγχους, των φλεγμονών, ακόμη και του καρκίνου.

Παραδοσιακά, το φασκόμηλο έχει συνδεθεί με την καλή ζωή καθώς και με την αποκατάσταση της αδυναμίας μνήμης στους ηλικιωμένους. Συχνά φυτευόταν σε τάφους (όπως το δεντρολίβανο). Λέγεται επίσης ότι όταν οι Βρετανοί άρχισαν να εισάγουν τσάι στη Βρετανία από την Κίνα, οι Κινέζοι αγαπούσαν τόσο πολύ το φασκόμηλο που αντάλλασσαν 2 κουτιά τσαγιού με ένα αποξηραμένο αγγλικό φασκόμηλο.

Άγνωστες ιδιότητες του φασκόμηλου

Υπερβολική εφίδρωση

Το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει με την υπερβολική εφίδρωση που μπορεί να συμβεί με αλλαγές στις ορμόνες (π.χ. νυχτερινή εφίδρωση). Σε μια σειρά μελετών που έγιναν, προέκυψε ότι το φασκόμηλο μειώσει την παραγωγή ιδρώτα. Η συνιστώμενη δόση ήταν 2,6 έως 4,5 g φύλλου.

Εξάντληση

Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό για την νευρική εξάντληση, την ένταση και τους πονοκεφάλους. Τα πτητικά έλαια που περιέχει αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας μειώνοντας το άγχος. Έτσι, εάν είστε αγχωμένοι, το φασκόμηλο είναι μια εξαιρετική επιλογή που πρέπει να εξετάσετε.

Παλινδρόμηση

Το φασκόμηλο συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ μειώνει και τις κράμπες. Τα συστατικά του ελαίου που περιέχει βοηθούν στη χαλάρωση του πεπτικού συστήματος που μπορεί να μειώσει τους σπασμούς ή τις κράμπες και να βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης.

Βελτίωση της μνήμης

Ένα άλλο όφελος του φασκόμηλου είναι ότι βελτιώνει τη μνήμη. Όπως προέκυψε από μελέτες η βελτίωση της μνήμης και των αισθήσεων οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική του δράση του φασκόμηλου.

Πονόλαιμος

Ο ESCOP (Ευρωπαϊκός Επιστημονικός Συνεταιρισμός για τη Φυτοθεραπεία) συνιστά τα φύλλα φασκόμηλου για την αντιμετώπιση της φλεγμονής του στόματος όσο και του λαιμού. Όμως τα οφέλη του φασκόμηλου για τη στοματική υγεία δεν σταματούν εδώ, καθώς είναι επίσης χρήσιμο για την ουλίτιδα και τον πονόλαιμο, καθώς και για τη γαστρίτιδα.

Αντιβακτηριδιακό

Το φασκόμηλο είναι επίσης γνωστό για την αντιβακτηριδιακή και αντισηπτική του δράση . Τα πτητικά έλαια έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηριακών οργανισμών ειδικά στο στόμα και τα ούλα. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται φασκόμηλο στο σπρέι λαιμού.

Με πληροφορίες από το wilddispensary.co.nz

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved