Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον ιδρώτα

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον ιδρώτα

Εννέα µύθοι και µία αλήθεια για τον ιδρώτα.

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον ιδρώτα

Η εφίδρωση συνήθως εκδηλώνεται όταν κάνει πολλή ζέστη ή κάποιος ασχολείται µε χειρωνακτικές εργασίες ή γυµνάζεται, και είναι µία καθόλα φυσιολογική σωµατική λειτουργία. Όπως όµως συµβαίνει µε τα περισσότερα πράγµατα που αφορούν την υγεία µας, έτσι κι αυτή περιβάλλεται από πολλούς µύθους, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε αθώα.

Οι ειδικοί της Ελληνικής Δερµατολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) διαλύουν µερικούς από τους πιο συνηθισµένους µύθους και εξηγούν πότε η εφίδρωση σηµατοδοτεί κάτι παθολογικό.

Μύθος: Ο ιδρώτας προκαλεί άσχηµη µυρωδιά

Η αλήθεια: Το ανθρώπινο σώµα διαθέτει δύο κύρια είδη ιδρωτοποιών αδένων (εκκριτικοί ή µεροκρινείς και απεκκριτικοί ή αποκρινείς) τα οποία παράγουν διαφορετικά είδη ιδρώτα, που είναι σχεδόν άοσµα. Όταν, όµως, ο ιδρώτας που παράγεται στις µασχάλες και στη βουβωνική χώρα συνδυάζεται µε τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρµα, τότε αναπτύσσεται χαρακτηριστική µυρωδιά. Το καθηµερινό µπάνιο, η χρήση αποσµητικών και η αφαίρεση των τριχών από τις µασχάλες ή/και τη βουβωνική χώρα µπορεί να συµβάλλουν στην µείωσή της.

Μύθος: Ιδρώνουν περισσότερο όσοι είναι αγύµναστοι

Η αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η παραγωγή ιδρώτα είναι αυξηµένη στους αθλητές, για να µπορούν να ρυθµίζουν καλά την εσωτερική θερµοκρασία τους ενόσω προπονούνται ή συµµετέχουν σε αγώνες. Ο µέσος άνθρωπος διαθέτει 2 έως 4 εκατοµµύρια ιδρωτοποιούς αδένες, που παράγουν περίπου µισό λίτρο ιδρώτα την ηµέρα. Αυτό έχει ζωτική σηµασία για την επιβίωση διότι η εφίδρωση αποτελεί τον φυσικό θερµορρυθµιστικό µηχανισµό του σώµατος, που το προστατεύει από την υπερθέρµανση. Εποµένως, ιδρώτας παράγεται όποτε το έχει ανάγκη ο οργανισµός.

Μύθος: Μόνο οι παχύσαρκοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά πολύ

Η αλήθεια: Είναι γεγονός πως όσοι διαθέτουν περιττά κιλά έχουν την τάση να ιδρώνουν περισσότερο από τους αδύνατους, αλλά η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα µπορεί να προκληθεί και εξαιτίας µιας διαταραχής που λέγεται υπεριδρωσία. Οι πάσχοντες από αυτήν ιδρώνουν 4 έως 5 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό είτε επειδή ο οργανισµός τους έχει εγγενώς αυτή την τάση (η κατάσταση λέγεται πρωτοπαθής υπεριδρωσία) είτε εξαιτίας υποκείµενων προβληµάτων, όπως η λήψη διαφόρων φαρµάκων και ορισµένα προβλήµατα υγείας (από τον αλκοολισµό και τον διαβήτη έως τη ρευµατοειδή αρθρίτιδα και τον υπερθυροειδισµό) που προκαλούν τη λεγόµενη δευτεροπαθή υπεριδρωσία.

Μύθος: Πρέπει να αποφεύγουµε τα αντιιδρωτικά προϊόντα γιατί προκαλούν καρκίνο

Η αλήθεια: Ούτε καρκίνο προκαλούν ούτε νόσο Αλτσχάιµερ, όπως πιστεύουν πολλοί. Οι αρµόδιοι επιστηµονικοί οργανισµοί (American Cancer Society, Alzheimer’s Association) σε γνωµοδοτήσεις που έχουν εκδώσει αναφέρουν ότι µε τα υπάρχοντα επιστηµονικά δεδοµένα δεν µπορούν να συσχετιστούν τα νοσήµατα αυτά µε τα αντιιδρωτικά προϊόντα, ιδιαίτερα µε όσα περιέχουν ως ενεργό συστατικό άλατα αργιλίου.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά προϊόντα είναι κατάλληλα µόνο για τις µασχάλες

Η αλήθεια: Μπορείτε να τα χρησιµοποιήσετε σε οποιοδήποτε σηµείο του σώµατος ιδρώνει πολύ (από τις παλάµες και τα πέλµατα έως το πρόσωπο, το στήθος και τη βουβωνική χώρα) αφού όµως πρώτα συµβουλευθείτε τον δερµατολόγο σας και δοκιµάσετε το προϊόν που έχετε επιλέξει σε µια πολύ µικρή περιοχή του δέρµατος.

Μύθος: Τα αποσµητικά και αντιιδρωτικά προϊόντα πρέπει να χρησιµοποιούνται το πρωί

Η αλήθεια: Η παραγωγή του ιδρώτα βρίσκεται στα χαµηλότερα επίπεδα τη νύχτα και αυτό επιτρέπει στα ενεργά συστατικά των προϊόντων αυτών να εισέλθουν ευκολότερα στους πόρους και να εµποδίσουν την εφίδρωση ή να εµποδίσουν την ανάπτυξη του ιδρώτα µε τα βακτήρια το πρωί, όταν θα αρχίσετε να κινείστε. Εποµένως είναι καλύτερα να τα χρησιµοποιείτε µετά το βραδινό µπάνιο σας.

Μύθος: Λίγο ταλκ στις µασχάλες «κόβει» τον ιδρώτα

Η αλήθεια: Το ταλκ δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσµατικό στην µείωση του ιδρώτα, χώρια που µόλις βραχεί, θα δηµιουργηθεί µια ενοχλητική µάζα που θα λερώσει κιόλας τα ρούχα σας. Αντί για ταλκ, καλύτερα είναι να χρησιµοποιείτε αντιιδρωτικά προϊόντα. Μύθος: Οι άνδρες διαθέτουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες. Η αλήθεια: Οι γυναίκες είναι αυτές που διαθέτουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά ο µύθος οφείλεται στην παρατήρηση ότι οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο. Αυτό όµως οφείλεται στο ότι οι δικοί τους ιδρωτοποιοί αδένες είναι πιο ενεργοί.

Μύθος: Οι µασχάλες έχουν τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες

Η αλήθεια: Τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες διαθέτουν τα πέλµατα των ποδιών, αλλά επειδή συνήθως είναι καλυµµένα τις ώρες που δεν κοιµόµαστε, δεν αντιλαµβανόµαστε πόσο ιδρώνουν.

Αλήθεια: Η υπεριδρωσία µπορεί να αντιµετωπιστεί

Ασφαλώς και µπορεί. Η υπεριδρωσία υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2-3% του πληθυσµού ή 367 εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο. Η παθολογική αυτή κατάσταση µπορεί να διαταράξει όλες τις πλευρές της ζωής του πάσχοντος (από την καριέρα και τις προσωπικές σχέσεις µέχρι την συναισθηµατική ευεξία και την αυτοεικόνα), επειδή προκαλεί πολύ ενοχλητικά συµπτώµατα ακόµα κι όταν οι συνθήκες δεν το δικαιολογούν (το πιο χαρακτηριστικό είναι οι λεκέδες στα ρούχα, στις µασχάλες). Για την αντιµετώπισή της υπάρχουν πολλοί τρόποι που εφαρµόζονται αναλόγως µε το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης

Πώς αντιμετωπίζεται η κακοσμία του σώματος στα παιδιά;
Γιατί τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη ζέστη;
Ιδρώτας: Ένας δύσκολος λεκές που απασχολεί τις νέες μαμάδες. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε

 

 

38.49 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ADIDAS ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΓΚΡΙ
20.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΧΑΚΙ
38.70 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Υπνόσακος Αμάνικος Σχέδιο 50 Ρόζ Baby Oliver
19.96 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Sigikid Τσάντα γυμναστηρίου Πριγκίπισσα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Έρχεται κάποια στιγμή που το παιδί θα πρέπει να μείνει μόνο του…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαμά φωτογράφισε η ίδια τον γιο της τη στιγμή που γεννιόταν (pics)

Μαμά φωτογράφισε η ίδια τον γιο της τη στιγμή που γεννιόταν (pics)

Αυτό και αν είναι multitasking! Αυτή η μαμά από νωρίς τα κάνει…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Διάσημες Ελληνίδες που γέννησαν με καισαρική τομή (pics)

Διάσημες Ελληνίδες που γέννησαν με καισαρική τομή (pics)

Η καισαρική τομή είναι μια αρκετά διαδεδομένη και ασφαλής χειρουργική επέμβαση, της…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (vid)

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (vid)

Πρώτη εγκυμοσύνη μετά τα 40: Τι πρέπει να γνωρίζετε.
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen

Best of DPG network

MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies