Tips για μαμάδες: Έξι λόγοι να μην πλένετε τα πιάτα με κρύο νερό

Γιατί πρέπει να πλένετε τα πιάτα με ζεστό κι όχι κρύο νερό.

Tips για μαμάδες: Έξι λόγοι να μην πλένετε τα πιάτα με κρύο νερό
Bigstock

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε συχνά το πλυντήριο πιάτων, είναι αναπόφευκτο να πλένετε πιάτα και στο χέρι.

Ο νεροχύτης άλλωστε δεν αδειάζει ποτέ οπότε όλο και κάποια ποτήρια ή πιάτα θα χρειαστεί να πλύνετε.

Το ζήτημα είναι τα σαπουνίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο ή ζεστό νερό;

Η απάντηση είναι με ζεστό νερό και υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι:

egkymosyni-plisimo-piatwn.jpg

Το ζεστό νερό διαλύει το λίπος

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ζεστό νερό καθαρίζει καλύτερα από το κρύο είναι ότι διαλύει εύκολα τα λίπη τα οποία όταν κρυώνουν στερεοποιούνται γεγονός που καθιστά δύσκολη την αφαίρεσή τους. Αφήστε τα τηγάνια και τα πιάτα να μουλιάσουν για λίγο σε ζεστό νερό προσθέτοντας απορρυπαντικό πιάτων και στη συνέχεια πλύντε τα κανονικά.

Η θερμότητα μειώνει το χρόνο στεγνώματος

Μόλις αφαιρεθεί τα λίπη, τα πιάτα μπορούν να ξεπλυθούν είτε με ζεστό είτε με κρύο νερό. Ωστόσο, κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το ζεστό νερό γενικά στεγνώνει πιο γρήγορα στα πιάτα σε σχέση με το κρύο ή δροσερό νερό.Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να σκουπίσετε τα πιάτα με την πετσέτα.

Περιορίζει τα στίγματα στα ποτήρια

Επειδή το ζεστό νερό στεγνώνει πιο γρήγορα, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να δημιουργηθούν σημάδια από τα άλατα. Ως γνωστόν, η σκληρότητα του νερού ευθύνεται συνήθως για τους "λεκέδες" πάνω στα ποτήρια αλλά και τα ανοξείδωτα κουζινικά. Όσο λιγότερο χρόνο παραμένει το νερό στα σκεύη τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν σημάδια.

neroxitis.jpg

Η θερμότητα εξουδετερώνει τα μικρόβια

Το ζεστό νερό μπορεί να σκοτώσει βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Αλλά συνήθως η θερμοκρασία που απαιτείται για να τα εξουδετερώσει είναι πολύ υψηλή γεγονός που την καθιστά απαγορευτική για τα χέρια σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήνετε το ζεστό νερό να πέφτει στα πιάτα - χωρίς να τα πιάνετε - και στη συνέχεια να τα σαπουνίζετε και να τα ξεπλένετε.

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων γίνεται αποτελεσματικότερο

Πολλά απορρυπαντικά πιάτων λειτουργούν καλύτερα με ζεστό νερό. Η θερμότητα βοηθά στη σωστή διάλυση του απορρυπαντικού με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε και λιγότερη ποσότητα και πιο αποτελεσματικό να είναι το πλύσιμο.

Το ζεστό νερό «κρατά» τα ποτήρια και τα πιάτα καθαρά κι όχι θολά

Το κρύο νερό είναι πιο πιθανό να αφήσει πίσω του υπολείμματα σαπουνιού και έτσι τα ποτήρια αλλά και τα πιάτα να είναι θολά. Αντίθετα, το ζεστό νερό διασπά το σαπούνι και ξεπλένονται ευκολότερα.

Με πληροφορίες από το thespruce.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved