Tips για μαμάδες: Μικρά μυστικά για τέλειο ριζότο

Σε όλους αρέσει ένα πετυχημένο ριζότο και ιδού τα μυστικά για να το φτιάξετε και εσείς.

Tips για μαμάδες: Μικρά μυστικά για τέλειο ριζότο
Bigstock

Το ριζότο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό φαγητό. Οι συνταγές πολλές ανάλογα με τα υλικά, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα κοινά μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία, τόσον σε σχέση με τη γεύση, όσο και με την υφή.

Σε κάποιους φαίνεται δύσκολο να το φτιάξουν, αν και στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο και σχετικά γρήγορο φαγητό. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να φτιάξετε το τέλειο ριζότο, όποια συνταγή και αν ακολουθήσετε;

Χρησιμοποιήστε καλές πρώτες ύλες

Τα καλής ποιότητας υλικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και κυρίως στη γεύση. Στην περίπτωση του ριζότου, αυτό ισχύει από το ρύζι μέχρι και την παρμεζάνα ή το κρασί που θα χρησιμοποιήσετε στο σβήσιμο.

rizoto-tips.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Lucas Lobak Neves

Επιλέξτε το κατάλληλο ρύζι

Δεν είναι όλα τα ρύζια ίδια και ειδικά στο ριζότο καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε όποιο ρύζι έχετε στο ντουλάπι σας ή όποιο βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Η διαφορά θα είναι σίγουρα αισθητή κυρίως ως προς την υφή μίας και αυτό το φαγητό χαρακτηρίζεται για την κρεμώδη υφή του. Υπάρχουν διάφορε ποικιλίες που είναι για ριζότο όπως το ρύζι Αρμπόριο. Στα καταστήματα συνήθως αναγράφεται στις συσκευασίες ποιο να επιλέξετε ανάλογα με το φαγητό που θέλετε να φτιάξετε.

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σκεύος

Αν και πολλοί κάνουν το ριζότο σε βαθύ και μεγάλη τηγάνι, το ιδανικό σκεύος σύμφωνα με τους experts είναι μία βαριά και βαθιά κατσαρόλα. Επιτρέπει στο ρύζι να σιγοψηθεί χωρίς να καεί.

Ανακάτεμα, ανακάτεμα και πάλι ανακάτεμα

Το ριζότο θέλει συνεχές ανακάτεμα το οποίο εξασφαλίζει ότι το ρύζι θα αποβάλει όλο το άμυλο που περιέχει.

rizoto-sumvoules.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Birgith Roosipuu

Μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο και την παρμεζάνα

Τη μισή νοστιμιά του, το ριζότο την οφείλει στο βούτυρο και την παρμεζάνα. Μην τα φοβηθείτε τα δύο αυτά υλικά. Η γεύση τους δεν θα υπερισχύσει και θα ταιριάξει τέλεια με τα υπόλοιπα.

Χρησιμοποιήστε ζωμό

Η άλλη μισή οφείλεται στον ζωμό και το αργό ψήσιμο. Φτιάξτε σπιτικό ζωμό ή χρησιμοποιήστε κύβους που θα βρείτε στο εμπόριο, πάντως σίγουρα μην χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό.

Με πληροφορίες από kitchenstories.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved