Tips για μαμάδες: Πώς θα καταλάβετε ότι τα ψάρια δεν είναι φρέσκα
- Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα ψάρια.
- Χρήσιμα tips
![Tips για μαμάδες: Πώς θα καταλάβετε ότι τα ψάρια δεν είναι φρέσκα](https://cdn.mommd.gr/img/1200/720/82/2022/05/25/pos-na-ksexorisete-to-fresko-psari.jpg?t=hTZZiMbB95NiDhqsG99yLw)
Τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλοιώνονται εύκολα. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε αν είναι φρέσκα όταν τα αγοράζετε ή 3-4 ημερών.
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μαρτυρούν αν το ψάρι ή τα θαλασσινά είναι φρέσκα ή μπαγιάτικα.
Ας δούμε πια είναι αυτά:
- Πιάστε το ψάρι από το κεφάλι. Αν το σώμα του λυγίζει είναι μπαγιάτικο, ενώ αν είναι φρέσκο παραμένει άκαμπτο.
- Πιέστε το με το δάχτυλο: το κρέας του πρέπει να είναι σφριγηλό , να μη βουλιάζει και να επανέρχεται αμέσως ( αυτό δεν ισχύει για τον μπακαλιάρο, που όσο φρέσκος κι αν είναι έχει μαλακό κρέας).
![psaria kai thalassina freska](https://cdn.mommd.gr/img/900/max/90/2022/05/25/psaria_kai_thalassina_freska.jpg?t=5ZXb-PSo7GKTjlvJV31MHw)
Τι πρέπει να προσέχετε
Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή και σε άλλες ενδείξεις καθώς συχνά τα ψάρια τοποθετούνται στο ψυγείο σε χαμηλή θερμοκρασία για να γίνουν δύσκαμπτα όπως τα φρέσκα.
- Τα φρέσκα ψάρια όμως έχουν ευχάριστη οσμή ενώ τα μπαγιάτικα μυρίζουν και η επιφάνειά τους είναι γλοιώδης.
- Τα βράγχια επίσης των φρέσκων ψαριών πρέπει να είναι υγρά και να έχουν ένα ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα.
- Αν είναι στεγνά, θαμπά ή καφετιά καλύτερα να τα αποφύγετε.
- Τέλος, τα μάτια τους πρέπει να είναι λαμπερά και να εξέχουν ( στην αντίθετη περίπτωση είναι θολά και βουλιαγμένα.
- Όταν καθαρίζετε τα ψάρια, αν είναι φρέσκα απολεπίζονται εύκολα και τα εντόσθια βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να διαλύονται.
![thalassina](https://cdn.mommd.gr/img/900/max/90/2022/05/25/thalassina.jpg?t=i8ubWBqqaUTo_bRtFuOWcg)
Οστρακοειδή
Τα οστρακοειδή ή θαλασσινά ( μύδια, στρείδια, κυδώνια , κ.λ.π.) από τη στιγμή που πουλιούνται με κέλυφος πρέπει να είναι κλειστά και να δείχνουν σημάδια ζωής όταν προσπαθείτε να τα ανοίξετε.Ανοίγοντάς τα, η σάρκα τους πρέπει να είναι γερή και προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή και άοσμη.Για να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά και αν αντιδρούν, ρίξτε πάνω τους λίγες σταγόνες λεμόνι.
![psaria kai thalassina freska1](https://cdn.mommd.gr/img/900/max/90/2022/05/25/psaria_kai_thalassina_freska1.jpg?t=DF-2Km0P3rACg4emphK5MA)
Μαλακόστρακα
Καβούρια, αστακοί, γαρίδες, πρέπει να έχουν ανοιχτό χρώμα, χωρίς μαύρες κηλίδες, πόδια στερεά προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα.
Οι ουρές τους επίσης πρέπει να είναι χαλαρές. Οι φρέσκες γαρίδες , τέλος, γλιστράνε εύκολα μέσα στο χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν μια αίσθηση ζέστης όταν βυθίζετε τα χέρι σας στο κιβώτιο που τις περιέχει ( αν δεν είναι στον πάγο).