Μεγάλη Πέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι να κάνετε με τα παιδιά

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη σε τέσσερα γεγονότα που περιγράφονται στα Ευαγγέλια και συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση του Ιησού.

Μεγάλη Πέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι να κάνετε με τα παιδιά

Μαμά βάφει πασχαλινά αυγά με τα παιδιά της

Το πρώτο είναι ο Μυστικός Δείπνος ο οποίος περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Μάρκου, του Λουκά και του Ματθαίου. Το δεύτερο είναι το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Χριστό (Ιερός Νιπτήρας) και το τρίτο η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του λίγο πριν τη σύλληψή του η οποία αναφέρεται και ως Υπερφυής Προσευχή. Τέλος, το τέταρτο είναι η προδοσία του Ιούδα η οποία οδήγησε στη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται από τα Ευαγγέλια των τεσσάρων Ευαγγελιστών, Λουκά, Μάρκου, Ματθαίου και Ιωάννη.

Το βράδυ της Μεγάλη Πέμπτης τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής στο οποίο αναπαρίσταται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης. Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη του Ιησού έως και την ταφή του και μεταξύ αυτών ακούγεται και το γνωστό αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επι ξύλου…».

Το έθιμο με το βάψιμο των αυγών

Την Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά γίνεται και το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το Αίμα του Χριστού, ενώ τα αυγά είναι σύμβολο γονιμότητας και έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής.

Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες ακόμα εκδοχές για τον συμβολισμό των κόκκινων πασχαλινών αυγών. Σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες, η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Ιησού, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

kokkina ayga

Τι να κάνετε σήμερα με τα παιδιά

  • Βάψτε μαζί τα πασχαλινά αυγά

Κάντε τα παιδιά συμμέτοχα στις πασχαλινές προετοιμασίες. Βάψτε μαζί τα αυγά, δημιουργήστε, διασκεδάστε και μιλήστε τους για την ημέρα και τα πασχαλινά έθιμα.
Παραδοσιακά, τα αυγά βάφονται κόκκινα, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι αρκετά δημοφιλή και τα πασχαλινά αυγά σε διάφορα ακόμα χρώματα και με κάθε λογής σχέδια.

Δείτε μερικές ιδέες εδώ.

Και ακόμα κάποιες στο βίντεο που ακολουθεί.


  • Φτιάξτε τα παραδοσιακά γλυκά

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι και η μέρα που παραδοσιακά φτιάχνονται τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια. Οι συνταγές πολλές. Για τα πασχαλινά κουλουράκια ακολουθεί μία από τις πιο βασικές. Μπείτε με τα παιδιά στην κουζίνα, πλάστε και δημιουργήστε όμορφες πασχαλινές αναμνήσεις.

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 2 βανίλιες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
https://www.instagram.com/p/CcazEGsDCFn

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο άλλο. Βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.

*πρώτη δημοσίευση: 21/04/2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved