Μεγάλη Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι να κάνετε με τα παιδιά

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με την Μεγάλη Δευτέρα που και ξεκινούν τα πάθη του Ιησού Χριστού.

Μεγάλη Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι να κάνετε με τα παιδιά

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.

Η ιστορία του Ιωσήφ

Ο Ιωσήφ είναι ο μικρότερος γιος του Ιακώβ. Τα αδέρφια του τον ζήλευαν και τον έριξαν σε έναν λάκκο, ενώ έπειτα προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο το οποίο του έδειξαν για να τον πείσουν ότι κατασπαράχθηκε από κάποιο θηρίο. Το κόλπο τους όμως δεν πέτυχε και στη συνέχεια τον πούλησαν σε εμπόρους και αυτοί με τη σειρά τους τον πούλησαν αρχιμάγειρα στον τότε Φαραώ της Αιγύπτου, τον Πετεφρή.

Εκεί ο Ιωσήφ συκοφαντήθηκε από τη γυναίκα του Φαραώ και ο Φαραώ Πετεφρής τον φυλάκισε. Μετά από καιρό, όμως, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα και εκείνος διαχειρίστηκε την εξουσία που του δόθηκε άριστα και φρόντισε τον λαό του στα δύσκολα χρόνια του λιμού.

Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

Η ακολουθία της Μεγάλης Δευτέρας τελείται την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ. Ομοίως, η ακολουθία για την Μεγάλη Τρίτη είναι αυτή που τελείται την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ. Οι τέσσερις πρώτες μέρες που προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας επίσης ακούγεται και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που την καταράστηκε ο Ιησούς και ξεράθηκε με έναν του λόγο.

Τι να κάνετε σήμερα με τα παιδιά

  • Μιλήστε τους για την ημέρα

Η ιστορία του Ιωσήφ διδάσκει στα παιδιά την καλοκαρδία, την αγνότητα, τη βοήθεια στον πλησίον. Ο Ιωσήφ όχι μόνο δεν κράτησε κακία στα αδέρφια του που τον πούλησαν και τον κράτησαν για χρόνια μακριά, αλλά στάθηκε δίπλα τους όταν εκείνη χρειάστηκαν τη βοήθειά του.

  • Παρακολουθήστε κινούμενα σχέδια με την ιστορία του Ιωσήφ

Πολύ πιθανό να πετύχετε κάποιο σχετικό πρόγραμμα για παιδιά στην τηλεόραση. Μπορείτε βέβαια να βρείτε και στο YouTube σχετικά βίντεο όπως είναι το παρακάτω. Είναι μεταγλωττισμένο και έχει διάρκεια μόλις μισή ώρα.


*πρώτη δημοσίευση 18/04/2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved