Μεγάλη Τετάρτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μετάνοια.

Μεγάλη Τετάρτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά

Δύο κορίτσια κρατούν πασχαλινά αυγά στα χέρια

Στη λειτουργία αναφέρεται η μεταστροφή της αμαρτωλής γυναίκας που άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο και έπειτα ο Μυστικός Δείπνος, η προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.

Η Μαρία η Μαγδαληνή

Η Μαρία είναι η αδερφή του Λαζάρου και η ιστορία της αμαρτωλής γυναίκας που πλησίασε, μετανόησε και έπλυνε τα πόδια του Χριστού με μύρο, αναφέρεται από τέσσερις Ευαγγελιστές.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς προσκλήθηκε σε δείπνο στο σπίτι του Σίμωνος. Η αμαρτωλή γυναίκα, όταν έμαθε ότι ο Ιησούς ήταν στην πόλη, πήγε να τον συναντήσει. Τον πλησίασε κρατώντας ένα δοχείο με ακριβό μύρο και αφού στάθηκε κοντά του, γονάτισε και έκλαιγε με λυγμούς, άνοιξε το δοχείο με το μύρο και του έπλυνε τα πόδια. Τα φίλησε και έπειτα έλυσε τα μαλλιά της και σκούπισε με αυτά τα πόδια του Ιησού.

Ο Σίμωνας ρώτησε τον Ιησού αφού ήταν προφήτης και ήξερε ότι η γυναίκα ήταν αμαρτωλή, γιατί δεν την εμπόδισε. Εκείνος της είπε:

«Κάποιος δάνεισε χρήματα σε δύο ανθρώπους. Στον πρώτο έδωσε πεντακόσια δηνάρια και στον δεύτερο πενήντα. Όταν έπρεπε να τα επιστρέψουν δεν είχαν χρήματα και ο δανειστής τους τα χάρισε. Ποιος από τους δύο θα χρωστάει μεγαλύτερη χάρη στον δανειστή;» και ο Σίμωνας απάντησε: «Αυτός που του χαρίστηκε το μεγαλύτερο ποσό».

Τότε ο Ιησούς του είπε: «Σωστά απάντησες. Για κοίταξε αυτή την γυναίκα. Εγώ μπήκα στο σπίτι σου και δεν μου έπλυνες τα πόδια με νερό, όμως εκείνη μου τα έπλυνε με τα δάκρυα της και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Χαιρετισμό δε μου έδωκες, όμως αυτή δε σταμάτησε στιγμή να μου φιλάει τα πόδια. Με λάδι δεν μου άλειψες το κεφάλι, όμως αυτή με πανάκριβο μύρο μου άλειψε τα πόδια. Δεν αξίζει να της πω: “σου συγχωρούνται οι τόσες πολλές αμαρτίες σου, διότι με αγάπησες τόσο πολύ;”». Αμέσως ο Ιησούς γύρισε προς την γυναίκα και της είπε: «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου»

Το ευχέλαιο

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Τι να κάνετε σήμερα με τα παιδιά

  • Φτιάξτε πασχαλινά λαγουδάκια με την παλάμη του χεριού

Με αφορμή το Πάσχα φτιάξτε όμορφες δημιουργίες, όπως πασχαλινές χειροτεχνίες με τις οποίες μπορείς να διακοσμήσετε το σπίτι και το πασχαλινό τραπέζι. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα φτιάξετε πασχαλινά λαγουδάκια με την παλάμη του χεριού σας.


  • Φτιάξτε τις πασχαλινές σας κάρτες

Φτιάξτε κάρτες και δώστε τις σε γιαγιάδες, παππούδες και άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα τώρα το Πάσχα. Παρακάτω μερικές ιδέες.


*πρώτη δημοσίευση: 20/04/2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved