Διατροφικές συμβουλές για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και κατά την περίοδο της νηστείας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος νηστείας και προετοιμασίας για το Πάσχα για πολλούς, ωστόσο είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή και αυτές τις ημέρες.
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:
1.Επιλέγετε ποικιλία στη διατροφή σας
Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών ακόμα και αν νηστεύετε για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας.

Τι να προσέξετε προτού ξεκινήσετε νηστεία
2.Δώστε έμφαση στην πρωτεΐνη
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, απέχουμε από τα ζωικά προϊόντα, οπότε είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το τόφου είναι μερικές καλές επιλογές φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα θαλασσινά μπορούν επίσης να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.
3. Περιορίστε τα νηστίσιμα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά που δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία. Ακόμα κι αν η βιομηχανία τροφίμων πλέον παρέχει πλήθος νηστίσιμων προϊόντων, είναι σημαντικό να συνεχίζετε να προτιμάτε φρέσκα τρόφιμα. Επιπλέον η ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα ενός προϊόντος.
Νηστεία: Πότε πρέπει να τη διακόψετε
4. Καταναλώστε νηστίσιμα γλυκά με μέτρο
Αν και τα γλυκά είναι μέρος της παράδοσης, προσπαθήστε να τα καταναλώνετε με μέτρο. Νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς και οι λουκουμάδες μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής μας αρκεί να καταναλώνονται σε ποσότητα ανάλογη με τις ανάγκες και την κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου.
5. Μαγειρέψτε στο σπίτι
Το μαγείρεμα στο σπίτι επιτρέπει τον έλεγχο στα συστατικά που χρησιμοποιούμε αποφεύγοντας όσο γίνεται τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δοκιμάστε νέες νηστίσιμες συνταγές και πειραματιστείτε με διαφορετικά μπαχαρικά και βότανα για να δώσετε γεύση στα πιάτα σας.

6. Μικρά και συχνά γεύματα
Η απουσία ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να εντείνει το αίσθημα πείνας μεταξύ των κυρίως γευμάτων. Φροντίστε να καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας σταθερά προσπαθώντας να έχετε ποικιλία σύνθετων υδατανθράκων, φυτικής πρωτεΐνης και καλών λιπαρών σε κάθε γεύμα.
6. Ενυδάτωση
Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη και κατά την περίοδο της νηστείας οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών ανάλογα με τις ανάγκες μας. Το νερό, τα αφεψήματα, οι σούπες, το γάλα, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό είναι μερικές πηγές ενυδάτωσης.
Νηστεία: Τα πλεονεκτήματά της στον οργανισμό μας
7. Ακούστε το σώμα σας
Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε τη διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν αισθάνεστε κόπωση, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή σας. Αν έχετε ειδικές διατροφικές ανάγκες ή ανησυχίες, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.
Μετά την Ανάσταση του Μ. Σαββάτου είναι σημαντικό η μετάβαση στην κρεατοφαγία να γίνει σταδιακά και σε μικρές ποσότητες έτσι ώστε το πασχαλινό γεύμα της Κυριακής να μην προκαλέσει δυσφορία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
Καλό Πάσχα!
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com