Tips για μαμάδες: Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξίδι

  • Καθρέφτες
  • Ατμοσίδερο
  • Πάγκοι κουζίνας από πέτρα ή γρανίτη
  • Πλυντήριο πιάτων
  • Πλυντήριο ρούχων
Tips για μαμάδες: Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξίδι

Το ξίδι δεν είναι χρήσιμο μόνο στην μαγειρική αλλά και στην καθαριότητα.

Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αλλά και στο mothersblog.gr για να διαπιστώσετε πόσα πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι μπορείτε να καθαρίσετε με το ξίδι ( το απλό ή το λευκό). Όμως δεν είναι κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες ή τα αντικείμενα καθώς λόγω της οξύτητάς του, μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

Ας δούμε τι δεν μπορείτε να καθαρίσετε με το ξίδι:

Καθρέφτες

Παρά τα όσα μπορεί να δείτε στο διαδίκτυο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τίποτα όξινο, είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού, για να καθαρίσετε τους καθρέφτες. Κι αυτό γιατί μπορεί να περάσει πίσω από τη λεπτή επίστρωση και να διαβρώσει το ασημένιο υπόστρωμα το καθρέφτη. Αντ' αυτού χρησιμοποιήστε ένα μη διαβρωτικό, απαλό καθαριστικό μαζί με ένα πανί από μικροΐνες.

lefko ksidi

Ατμοσίδερο

Ενώ το ξίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε τα άλατα από το βραστήρα δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε για να αφαιρέσετε τα αλάτι από το ατμοσίδερο. Μπορεί να καταστρέψει την προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του ατμοσίδερου καθώς και τα ελαστικά ή τα μεταλλικά μέρη. Εάν το μοντέλο σας διαθέτει λειτουργία αυτοκαθαρισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε είναι νερό.

Πάγκοι κουζίνας από πέτρα ή γρανίτη

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξίδι ούτε χυμό λεμονιού για τον καθαρισμό επιφανειών από υλικά όπως γρανίτη, μάρμαρο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Ακόμα κι αν δεν παραμένει αρκετό χρόνο στην επιφάνεια, για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, τα ξίδι μπορεί να εισχωρήσει στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να χάσει τη λάμψη της. Ο πάγκος κουζίνας δεν είναι φθηνός στην αντικατάσταση, επομένως καθαρίστε τον με υγρό απορρυπαντικού αραιωμένο με νερό.

lefko ksidi1

Πλυντήριο πιάτων

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν το ξίδι για την αφαλάτωση του πλυντηρίου πιάτων ή το συνιστούν ως λαμπρυντικό. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αμαυρώσει το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων και να αλλοιώσει τυχόν ελαστικά στεγανοποιητικά ( αντλία, σωλήνας αποστράγγισης). Επίσης, αν το ξίδι αναμειχθεί με υπολείμματα αλατιού κατά τη διάρκεια της πλύσης, μπορεί να αποχρωματίσει τα μεταλλικά σκεύη.

Πλυντήριο ρούχων

Όπως και με το πλυντήριο πιάτων, πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι ως υποκατάστατο του καθαριστικού πλυντηρίου ρούχων, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προκληθεί ζημιά. Το ξίδι ενδέχεται να διαβρώσει τα πλαστικά και τα ελαστικά μέρη, οδηγώντας ενδεχομένως σε διαρροές. Πιθανόν να διαβάσετε ότι το ξίδι είναι ένα φυσικό μαλακτικό υφασμάτων που δεν θα αφήσει υπολείμματα, αλλά και πάλι θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το πλυντήριό σας μακροπρόθεσμα.

Πηγή: which.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved