Γνωρίστε στα παιδιά τα γνωστά κι άγνωστα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας

  • Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
  • Άγνωστα έθιμα και παραδόσεις
Γνωρίστε στα παιδιά τα γνωστά κι άγνωστα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας

Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές μαζί με το Πάσχα και συνδέονται στενά με άλλες γιορτές όπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, των Θεοφανίων.

Η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων μέχρι περίπου πριν 40 χρόνια (ιδίως στην ύπαιθρο) άρχιζε κατά τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα και σχολούσε πριν ακόμη χαράξει (κατά τις 6:00 τα ξημερώματα). Σταδιακά η ώρα ενάρξεως της ακολουθίας μετατέθηκε στις 5:00 τα ξημερώματα ή και αργότερα.

Στην Ελλάδα εκτός από το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου απαντάται και το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που όμως στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων.[Επίσης οι εξώστες, τα παράθυρα, οι κήποι, αλλά και οι χώροι γύρω από το τζάκι στολίζονται με ανάλογη διακόσμηση γιορτινής ατμόσφαιρας.

Τρία στοιχεία απαρτίζουν γενικά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού: το θρησκευτικό συναίσθημα, η αρχαία ελληνική καταγωγή και η επιδέξια προσαρμογή στις ψυχολογικές ανάγκες της καθημερινής ζωής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του συνδυασμού βρίσκουμε στα κάλαντα Χριστουγέννων όπου στην ύπαιθρο τα παιδιά ψάλλοντας εκτός του μηνύματος της Γέννησης επιμένουν και σε λεπτομέρειες του τρόπου ανατροφής του «Θείου Βρέφους»:

«Γεννιέται κι΄ ανατρέφεται με μέλι και με γάλα
το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες...»

xristougenniatika ethima 1

Μακεδονία

Στη Μακεδονία, από την γιορτή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, ο νοικοκύρης του σπιτιού διαλέγει από το χωράφι του ένα γερό κλαδί ελιάς ή πεύκου και τα βάζει στο τζάκι του να καίγεται για δώδεκα ημέρα, από τη γιορτή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση, το κάψιμο του Χριστόξυλου βοηθά τον Χριστό να ζεσταίνεται στη φάτνη του.

Νεμέα

Σε μερικές περιοχές όπως στην Κορινθία στην περιοχή της Νεμέας εφαρμόζεται το έθιμο της ψυχοκόρης, δηλαδή το πρωί των Χριστουγέννων όταν γυρίζουν από την εκκλησιά η έφηβη κόρη του σπιτιού τους περιμένει έχοντας βάλει πάνω στην πιατέλα όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Νεμέας: κουραμπιέδες, δίπλες, μελομακάρονα, τηγανόψωμα, ξεροτήγανα και γλυκά του κουταλιού. Εκτός από αυτά προσφέρουν και στον άντρα της οικογένειας Λικέρ. Επίσης το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων βάζουν ακόμα και πλαστικά κλαδιά(παλιότερα από αμπέλια) πάνω από τα τζάκια, πλένονται καλά για να μην τους κατουρήσουν όπως λένε οι καλικάντζαροι και σκεπάζουν τα γλυκά με αλουμινόχαρτα.

xristougenniatika ethima3

Σάμος

Στη νησιωτική χώρα, κυρίως στη Σάμο τα Χριστούγεννα τα ζώα μέχρι να μεσημεριάσει δεν τα βγάζουν έξω, διότι πιστεύουν ότι αν τα δει η Πούλια θα τους αφήσει ένα σημαδιακό αστέρι που αν έχει 6 γωνίες θα πεθάνουν και αν έχει 4 θα αρρωστήσουν.

Πελοπόννησος

Ακόμη και σήμερα στην Πελοπόννησο διατηρείται το έθιμο του Χριστόψωμου, όπου κάθε Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα ψωμί που είναι σταυρωτά κεντημένο και την ημέρα των Χριστουγέννων το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά θα πάει άσχημα ενώ αν πέσει από την καλή, θα πάει καλά και η χρονιά.

Πηγή: el.wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved