Στέλιος Κρητικός: Η κόρη του σαράντισε και πήρε την ευχή (εικόνες)

Ο ευτυχισμένος πατέρας ανέβασε στιγμιότυπο από την εκκλησία.

Στέλιος Κρητικός: Η κόρη του σαράντισε και πήρε την ευχή (εικόνες)

Ο Στέλιος Κρητικός έγινε πατέρας για τέταρτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η σύζυγός του Κάτια Παπαδοπούλου έφερε στον κόσμο έναν υγιέστατο κοριτσάκι.

Tο ευχάριστο γεγονός έκανε γνωστό ο ίδιος ο ευτυχισμένος μπαμπάς μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram γράφοντας χαρακτηριστικά: « Γεννήσαμε.4».

stelioskritikos

Υπενθυμίζουμε ότι ο ηθοποιός έχει ακόμα μια κόρη με την Κάτια, την γλυκιά Κόμμησα καθώς και δύο γιους, τον Μιχαήλ και τον 'Αρη, από τον προηγούμενο γάμο του.

Χθες, συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες από τη γέννηση της μπέμπας και ακολουθώντας το έθιμο, πήγαν το μωρό στην εκκλησία και πήραν την ευχή του παπά.
Το έκανε γνωστό ο ηθοποιός ανεβάζοντας insta story, γράφοντας: « Πήραμε την ευλογία μας 40 ημερών . Υγεία και ευλογία σε όλους».

kritikos1

Τι είναι το σαράντισμα του μωρού και τι ισχύει για τη λεχώνα

Το σαράντισμα είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που περνάει από τη μία γενιά στην άλλη και έχει τις ρίζες του στην εκκλησία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έθιμο λοιπόν, τις πρώτες σαράντα μέρες μετά τον τοκετό, η λεχώνα και το μωρό δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι, ούτε να επισκεφτούν κάποιο άλλο γιατί θεωρείται γρουσουζιά και ενδέχεται κάτι κακό να συμβεί σε εκείνη ή το παιδί.

Την σαρακοστή πια μέρα, η μητέρα, μαζί με τη γιαγιά πηγαίνουν το παιδί στην εκκλησία να πάρει την ευχή από τον παπά, ο οποίος παίρνει το μωρό μέσα στο ιερό και το κάνει τρεις βόλτες γύρω από την Αγία Τράπεζα.

Τι συμβολίζει το σαράντισμα

Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr το σαράντισμα είναι η προτύπωση της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και οι γυναίκες συμβολίζουν την Παναγία, η οποία έφερε στις αγκάλες της τον Υιόν της και τον πρόσφερε στον ναό ως θυσίαν «ευπρόσδεκτη».

Κατά το πρότυπο της Παναγίας, λοιπόν, η μητέρα έπειτα από σαράντα ημέρες πηγαίνει το βρέφος στο ναό για δυο λόγους. Πρώτον, για να εισάγει το βρέφος στο ναό, ώστε αυτό να μπορεί στη συνέχεια να βαπτισθεί και να συμμετάσχει στην εν Χριστώ λατρευτική ζωή, και δεύτερον για να καθαρισθεί και αυτή “από πάσης αμαρτίας και από παντός ρύπου…ίνα αξιωθεί ακατακρίτως μετασχείν των αγίων Μυστηρίων”. Με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στην κανονική εκκλησιαστική ζωή, που λόγω της γέννας στερήθηκε για σαράντα ημέρες. Όλα αυτά γίνονται προς μίμηση του σαραντισμού του Κυρίου.

Το σαράντισμα του μωρού, ακόμη και σήμερα τηρείται από πολλές νέες μητέρες. Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται για το τι ισχύει πραγματικά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έθιμο δημιουργήθηκε ακριβώς για να δοθεί χρόνος στη λεχώνα να αναρρώσει από τον τοκετό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν βγει εκτός σπιτιού πριν το σαράντισμα θα συμβεί κάτι κακό.

Το πιο σημαντικό πάντως σύμφωνα και με τους ειδικούς, είναι η καλή ψυχολογίας της νέας μαμάς. Η καλή ψυχολογική της κατάσταση επηρεάζει και το μωρό και αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί με μία βόλτα ή έναν περίπατο, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει.

Ο Στέλιος Κρητικός δεν έχει αναρτήσει ακόμα πολλές φωτογραφίες με την νεογέννητη μπέμπα του, όμως δημοσιεύει κατά καιρούς με όλα του τα παιδιά. Είναι ένας ευτυχισμένος μπαμπάς και φαίνεται, όπως θα διαπιστώσετε στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved