Τι έτρωγαν τα παιδιά στην Κατοχή: Φωτογραφίες και...συνταγές

"Μα και σκύλους;" Ναι και σκύλους και γάτες... Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο ενδιαφέρουσες μαρτυρίες για τις συνταγές της εποχής, αλλά και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τη διατροφή στην περίοδο της Κατοχής.

Τι έτρωγαν τα παιδιά στην Κατοχή: Φωτογραφίες και...συνταγές

Εχετε ρωτήσει ποτέ τους μεγαλύτερους τι στα αλήθεια έτρωγαν στην Κατοχή; Γιατί οι μαρτυρίες θέλουν τους ανθρώπους να έψαχναν ακόμη και μέσα στα χόρτα να βρουν οτιδήποτε για να φάνε. Οι μανάδες θήλαζαν τα παιδιά, όσο μεγάλα και αν ήταν, για να μην πεθάνουν από την πείνα Η μαύρη αγορά άνθιζε και τα λαϊκά συσσίτια ήταν ο μόνος τρόπος για να φάει κανείς...

Στις ημερήσιες εφημερίδες είχαν καθιερωθεί μόνιμες στήλες με «οδηγίες επιβίωσης» που περιελάμβαναν πρακτικές συμβουλές και διαιτολογία. Χαρακτηριστικά δείγματα «τα ψίχουλα και πώς να τα μαζέψετε», «πώς να κάνετε τα σέσκουλα …σούπα», «πώς γίνονται οι βλιτοκεφτέδες», «τα χόρτα… φούρνου» και φυσικά η «μουσταλευριά …χωρίς μούστο»!


«Όταν πεινάς θα φας τα πάντα, όταν βλέπεις το παιδί σου τουμπανιασμένο θα του δώσεις τα πάντα για να το κρατήσεις στη ζωή. Μερικές φορές αναρωτιόμασταν: "Μα και σκύλους;". Ναι και σκύλους και γάτες. Τα πάντα έτρωγαν τότε οι Αθηναίοι», αναφέρει η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου στο βιβλίο της «Συνταγές της Κατοχής»...

Επιβίωση με πατατοφλουδοκεφτέδες, μπομπότα, ψίχουλα εβδομάδας, καφέ από ρεβίθια, τετράποδα και τον... εμετό των Γερμανών, γράφει αλλού η κα Νικολαϊδου.

«Καθόλου κρέας ή ψάρι, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύετε τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι. Στο τέλος της εβδομάδας, η ποσότητα θα είναι αρκετή»: Αυτές ήταν οι προτροπές επιβίωσης στον Τύπο της Κατοχής. Από τον Απρίλιο του 1941, η Ελλάδα βίωνε την εξαθλίωση, τον αφανισμό και χιλιάδες πολίτες πέθαιναν κυριολεκτικά από ασιτία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved