Οι σύγχρονοι μπαμπάδες συμμετέχουν πιο ενεργά στη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών

Μπαμπάς είναι ξαπλωμένος με το μωρό του.

Bigstock

Ο ρόλος των σύγχρονων μπαμπάδων αλλάζει. 

Οι σύγχρονοι μπαμπάδες είναι λιγότερο πιθανό να μπορούν να αλλάξουν ένα λάστιχο ή να φτιάξουν μια βρύση που στάζει αλλά είναι πιο πιθανό να μπορούν να αλλάξουν την πάνα του μωρού και να ψήσουν μια τούρτα γενεθλίων, σύμφωνα με έρευνα.

Η Δρ. Anna Machin, εξελικτική ανθρωπολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Life of Dad: The Making of the Modern Father», λέει ότι μια δεκαετία έρευνας για τους μπαμπάδες δείχνει ότι ο ρόλος τους αλλάζει.

«Αντί να είναι οι μισθωτοί και οι αυστηροί της δεκαετίας του 1950, βλέπουμε τώρα τους μπαμπάδες να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους», τονίζει.

Πολλοί νέοι μπαμπάδες θέλουν τώρα να βλέπουν τους εαυτούς τους ίσους με τη μαμά και όχι ως γονέα με δευτερεύοντα ρόλο.

Σύμφωνα με την Δρ. Anna Machin αυτό οφείλεται εν μέρει σε κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές αλλά και στην κατανόηση του πόσο σημαντικοί είναι οι μπαμπάδες για την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Το 2013, η έρευνα McCrindle ανέφερε ότι το 20% του πληθυσμού της Αυστραλίας αποτελούνταν από μπαμπάδες, ήτοι 4,6 εκατομμύρια μπαμπάδες με μέσο όρο ηλικίας τα 33,1 έτη.

Μπαμπάς παίζει με την κόρη του στον καναπέ

Bigstock

Χρόνος μπαμπάδων με τα παιδιά

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες περνούν τον χρόνο τους με τα παιδιά τους έχει αλλάξει.

Η έκθεση λέει ότι οι μπαμπάδες είναι, «λιγότερο πιθανό να είναι έμπειροι στο να χτίζουν ένα μικρό σπίτι, να φτιάχνουν μια βρύση ή ένα τρυπημένο λάστιχο, αλλά είναι πιο πιθανό να αλλάζουν την πάνα του μωρού, να ψήνουν μια τούρτα γενεθλίων, να πλένουν ρούχα και να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο».

Επιπλέον, οι μπαμπάδες που εργάζονται από το σπίτι, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους, έχουν διπλασιαστεί από 7% σε 14% ενώ οι μπαμπάδες που εργάζονται με μερική απασχόληση αυξήθηκαν από το 1% σε 5% ( τα ποσοστά μετά και την πανδημία ενδέχεται να έχουν αλλάξει).

Μπαμπάς παίζει με το μωρό του στο πάτωμα

Bigstock

Προκλήσεις των σύγχρονων μπαμπάδων

Ενώ τα στατιστικά φαίνονται πολλά υποσχόμενα για τους μπαμπάδες, η Δρ. Machin υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί μπαμπάδες.

«Ως κουλτούρα, εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι μπαμπάδες είναι οι κύριοι μισθωτοί και τους προσφέρεται ελάχιστη άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού τους», λέει.

Όπως υποστηρίζει, ο σύγχρονος μπαμπάς είναι «αναγκασμένος» να είναι παράλληλα ο κουβαλητής και ο σύγχρονος πρακτικός μπαμπάς. Κοινώς να μπορεί να τα συνδυάζει όλα.

«Αυτό συχνά τους αγχώνει και τους αποδιοργανώνει καθώς δεν έχουν την ικανότητα να τα κάνουν και τα δύο όσο καλά θα ήθελαν», προσθέτει η Δρ. Anna Machin.

Με πληροφορίες από το firstfiveyears.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved