Πόσο συχνά κοιτάζεις παλιές φωτογραφίες με τα μωρά σου; Εγώ πολλές!

Όταν η νοσταλγία αυτού που ευχόσουν να περάσει σου χτυπάει την πόρτα και ψάχνεις να βρεις εκείνο το κουμπί που θα σε πάει πίσω στα ατέλειωτα ξενύχτια και την αβάσταχρτη κούραση των πρώτων μηνών μετά μωρά σου. 

Πατούλια Kατερίνα
Πόσο συχνά κοιτάζεις παλιές φωτογραφίες με τα μωρά σου; Εγώ πολλές!

Ο χρόνος αποκτά νέο νόημα όταν γίνεσαι μαμά. Πριν πόσες; Ώρες έφαγε το παιδί, πόσες κοιμήθηκε, πόσες κοιμήθηκες εσύ, πόσες μπορείς να λείψεις, σε πόση ώρα θα πεινάσει πάλι. Ένα ατελείωτο ρολόι γυρίζει μέσα στο κεφάλι, σε εκείνο ακριβώς το τεταρτημόριο του εγκεφάλου που μέχρι χτες έκανε ατέλειωτες βόλτα σε εμπορικά μαγαζιά και έπινε αμέριμνο καφέδες με τις κολλητές.

Ο χρόνος είναι όμως και αδυσώπητος με τις μαμάδες

Πρόσεξε τι εύχεσαι μου είχαν πει οι φίλες που έγιναν μαμάδες πριν από εμένα, τότε που γκρίνιαζα για ένα ακόμα άγρυπνο βράδυ και παρακαλούσα να έρθουν εκείνα τα χρόνια που τα παιδιά θα κοιμούνται χωρίς να ξυπνήσουν ούτε μια φορά το βράδυ. Δεν μου εξήγησε κανείς βέβαια πως μαζί με τα ήσυχα βράδια έρχονται και τα ψηλότερα παιδιά, εκείνα που μέχρι πρότινος έπαιρνες με άνεση αγκαλιά και τώρα σας χωρίζουν το πολύ 30 πόντοι στο ύψος.

«Μαμά σε λίγο θα σε παίρνω εγώ αγκαλιά», μου είπε η μεγάλη μου κόρη προχτές και βούρκωσα. Έχω βλέπεις μια περίτεχνη συνήθεια.

271781455 2776443349319100 7222910145404374987 n

Σκρολάρω κάθε βράδυ στο μακρινό εκείνο παρελθόν. Μην φανταστείς social media και ειδήσεις.

Παίρνω το κινητό και πάω πίσω στις φωτογραφίες μας, με εκείνα τα ροδαλά μωρά αγκαλιά κι ο χρόνος παίρνει άλλη υπόσταση ξανά. Σου λείπει το χτες πολύ, εκείνο το χτες που ανυπομονούσες να φύγει, εκείνο το άυπνο χτες με τις φαγωμένες θηλές και τα άγρυπνα μάτια που έκρυβε μέσα του μαλακά μαγουλάκια, τη μυρωδιά του νεογέννητου μωρού, τα δυνατά γέλια χωρίς λόγο κι εύχεσαι να είχες μερικές τέτοιες μέρες ξανά.

Ήταν δύσκολες εκείνες οι ημέρες και τα οι νύχτες δυσκολότερες.

Αλλά ήταν και μοναδικές και εύχεσαι να γύρισες τον χρόνο πίσω για να τις απολαύσεις, κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο, κι ας έπρεπε να αλλάξεις 25 πάνες σε μια ώρα.
Ίσως αυτό να λένε όλες οι μαμάδες πριν από εμάς. Πρόσεξε τι εύχεσαι γιατί θα κάνεις το ίδιο λάθος με μένα. Ίσως γιατί κι εκείνες δεν απόλαυσαν τα μωρά τους όσο θα ήθελαν και τώρα που η νοσταλγία και μερικές παλιές φωτογραφίες του φέρνουν δάκρυα στα μάτια να καταλαβαίνουν το νόημα.



Κάποιες φορές η μητρότητα είναι πολύ δύσκολη.

Κάποιες στιγμές από εκείνα τα άγρυπνα πρωινά και τα δύσκολα βράδια δεν θα τις θυμάσαι. Θα υπάρχουν εκείνες οι φωτογραφίες που θα σε δείχνουν να χαμογελάς αγκαλιά με ένα μωρό που σου άλλαξε τη ζωή. Ίσως αυτό που θες είναι όχι να γυρίσεις πίσω σε εκείνο το κουραστικό χτες αλλά μην ξεχάσεις τις μικρές εκείνες λεπτομέρειες της ζωής σου τότε, που ήταν πολύ κουραστική αλλά ανεπανάληπτη. Βγάλε φωτογραφίεςε λοιπόν! Πολλές γιατί τα μωρά σου αύριο θα μπουσουλάνε και μεθαύριο θα είναι πιο ψηλά από εσένα.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved