Αν είσαι μαμά τότε ίσως κι εσύ να υποφέρεις από το Σύνδρομο του ΤΕΚ

Εάν αισθάνεσαι πως το νεογέννητο μωρό σου έχει αλλάξει όλη σου τη ζωή και ψάχνεις ένα μαγικό ραβδί για να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, δεν είσαι η μόνη.

Μία Μαμά
Αν είσαι μαμά τότε ίσως κι εσύ να υποφέρεις από το Σύνδρομο του ΤΕΚ

Μπορεί κι εσύ να υποφέρεις από το Σύνδρομο του ΤΕΚ. Γνωστό και ως, σύνδρομο του «Τι Έχω Κάνει».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το σύνδρομο είναι εντελώς φανταστικό και δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση επιβεβαίωση από κάποιον γιατρό. Είναι απλώς κάτι που λένε οι μαμάδες που δεν μπορούν να προσδιορίσουν το πώς νιώθουν μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Kate Hook αφηγείται στο Selfish Mother όλα εκείνα που την έκαναν να αισθάνεται πως έχει κάνει κάτι λάθος στη ζωή της. «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μου έλεγαν συνέχεια πως η αγάπη που θα νιώσω μόλις κρατήσω στην αγκαλιά μου το μωρό μου, θα είναι πραγματικά απεριόριστη, ενώ καθώς έφτανε η ημέρα εκείνη, φανταζόμουν πως μπορεί να ήταν αυτό το συναίσθημα.

Μέχρι που έφτασε ο μικρός μου γιος, και εγώ το μόνο που ένιωθα ήταν συναισθηματικά πεσμένη και κουρασμένη, σαν κάποιος να με έχει χτυπήσει, ξανά και ξανά. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν με ενδιέφερε η απουσία αυτής της απεριόριστης αγάπης, μέχρι που μερικές ημέρες μετά, απλώς συνειδητοποίησα πως αυτό το μικρό ανθρωπάκι με έκανε να αισθάνομαι άβολα. Ένιωσα ξαφνικά πως μετάνιωσα που το έφερα στον κόσμο. Έτσι, άρχισα να ρωτάω το Google για να πάρω μερικές απαντήσεις. Πράγμα που δεν μου έδωσε ποτέ, καθώς κανείς δεν έμοιαζε να περνάει κάτι παρόμοιο με εμένα.

Όσο λοιπόν, σκεφτόμουν πως ήμουν μια από τις τυχερές, καθώς είχα μια εύκολη εγκυμοσύνη και γέννησα ένα υγιέστατο αγοράκι, η αίσθηση λύπης με διαπερνούσε όλο και πιο βαθιά. Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη. Θα έπρεπε να νιώθω ευγνωμοσύνη. Γιατί ένιωθα τόσο κενή;

Συνέχισα, λοιπόν, να ψάχνω τις απαντήσεις μου σε διάφορα chatrooms και τότε είναι που κατάλαβα πως δεν είμαι μόνη. Υπάρχουν πολλές μαμάδες, ακριβώς σαν εμένα που νιώθουν "κενές". Πιο συγκεκριμένα, μια από αυτές έγραψε πως: "Θέλαμε πολύ να κάνουμε ένα μωρό. Την αγαπάμε και την φροντίζουμε, όμως δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό. Ξεχάσαμε την παλιά μας ζωή και τώρα όλα γυρίζουν γύρω από αυτήν. Συνέχεια βρίσκω τον εαυτό μου να αναπολεί όλες τις μικρές καθημερινές στιγμές που ζούσε πριν. Αυτό με κάνει να βλέπω την κόρη μου σαν ένα μεγάλο λάθος που δεν αναγνωρίζω".

Όσο συνέχισα να διαβάζω, έβλεπα πως υπήρχαν χιλιάδες μαμάδες που ένιωθαν ακριβώς το ίδιο κι έτσι ξεκίνησα και εγώ να μοιράζομαι τις δικές μου σκέψεις που προηγουμένως, φοβόμουν να πω δυνατά. Κάπως έτσι, βρεθήκαμε μερικές μαμάδες να συζητάμε στις τέσσερις τα ξημερώματα για το πόσο θέλουμε να φτιάξουμε μια βαλίτσα και να φύγουμε.

Έπρεπε κάποιος να μας πει ότι είναι ΟΚ να αισθανόμαστε χάλια μερικές ημέρες. Το να είσαι γονιός δεν σημαίνει πως τα πάντα είναι τέλεια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οπότε, εάν το διαβάζεις αυτό κοιτώντας το μωρό σου και νιώθοντας σαν τη χειρότερη μαμά του κόσμου, χαλάρωσε, αποδέξου το γεγονός ότι ανήκεις στις μαμάδες με σύνδρομο ΤΕΚ και πως υπάρχει λύση για να το ξεπεράσεις.

Αρχικά, θέλω να σου τονίσω ξανά, πως είναι εντελώς φυσιολογικό αυτό που νιώθεις και πως δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα για αυτό. Δεν σε κάνει αχάριστο ή κακό άνθρωπο. Στη συνέχεια, μην κλειστείς στον εαυτό σου. Επισκέψου τακτικά τη μαία αλλά και την οικογένειά σου. Όλοι γνωρίζουν πως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Αγνόησε όλα τα social media accounts που δείχνουν μια τέλεια ζωή με τα νεογέννητα μωρά τους, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αισθανθείς χειρότερα, και κάνε ακριβώς αυτά που έχεις ανάγκη να κάνεις. Το πιο σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να μιλάς σε κάποιον για αυτό.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί το σύνδρομο ΤΕΚ, δώσε στον εαυτό σου το χρόνο του να το διαχειριστεί. Ύστερα, θα μπορείς να απολαύσεις και την μπύρα σου, δίπλα στην παραλία. Απλώς όχι ακόμα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved