Μη γίνεις νονά αν δεν μπορείς να τηρείς όλες σου τις υποχρεώσεις ρε παιδί μου... άστο!

«Η κουμπάρα μου εξαφανίστηκε», μου είπε μια φίλη τις προάλλες που μιλούσαμε στο τηλέφωνο.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μη γίνεις νονά αν δεν μπορείς να τηρείς όλες σου τις υποχρεώσεις ρε παιδί μου... άστο!

«Τι εννοείς;», της απάντησα θέλοντας να μου εξηγήσει τη λέξη "εξαφανίστηκε".

«Εννοώ ότι αν δεν πάρω εγώ τηλέφωνο για να δω τι κάνει, εκείνη δεν θα με πάρει καθόλου, άσε που ξεχνάει το παιδί σε γενέθλια, γιορτή, κλπ».

Για να μην σας τα πολυλογώ, οι δύο κουμπάρες διαπληκτίστηκαν, τσακώθηκαν -για ανούσιο λόγο αν με ρωτάτε- και η «καλή» η νονά τώρα πια βγάζει τα απωθημένα της στο παιδί. Μάλιστα! Τιμωρεί το παιδί για ένα πρόβλημα που έχει με τη μαμά!

Για καλή μου τύχη, δεν έχω τέτοια κουμπάρα. Όπως σας έχω γράψει στο παρελθόν, έχω την τιμή να είναι νονά του παιδιού μου η καλύτερή μου φίλη, η κολλητή μου, η αδερφή μου όπως την ονομάζω εγώ. Τη λατρεύω και με λατρεύει και πιο πολύ λατρεύει το παιδί μου. Το έχει σαν δικό της. Μπορεί να μην βρισκόμαστε τακτικά, μπορεί να μην μιλάμε κάθε μέρα στο τηλέφωνο, αλλά πάντα βρίσκεται στο πλάι του παιδιού μου, στις πιο σημαντικές του στιγμές.

nona ypoxreoseis

Εκτός από ονομαστική γιορτή, γενέθλια, Πάσχα και Χριστούγεννα, ξέρετε όλες εκείνες τις μέρες που πρέπει και είναι υποχρέωση μιας νονάς να δει το παιδί και να του κάνει δώρο, η δική μας νονά ή αλλιώς νεραϊδονονά (πιστέψτε κάπως έτσι είναι οι νεραϊδονονές) παίρνει άδεια από τη δουλειά της για να έρθει στις σχολικές μας γιορτές, στις παραστάσεις του μπαλέτου και στις παραστάσεις του θεάτρου που συμμετέχουμε και μάλιστα χωρίς δώρο. Το δώρο μας είναι η παρουσία της και μόνο.

Δυστυχώς στις μέρες μας οι κουμπαριές κρύβουν από πίσω άλλα συμφέροντα. Μια μαμά διαλέγει την κουμπαρούλα της με πρώτο κριτήριο την τσέπη. Για αυτό και όταν έρχεται η στιγμή για τα δώρα, διαλέγει τα πιο ακριβά. Σίγουρα, δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις αυτό, αλλά γίνεται. Και ποια μαμά δεν έχει ζητήσει από τη νονά εκείνο το ζευγάρι αθλητικά που κάνει πάνω από 60 ευρώ ή το σπίτι της Barbie & των Playmobil; Σίγουρα πολλές! Και κάπως έτσι δημιουργούνται οι πρώτες ρίξεις στη σχέση μιας κουμπαριάς. Από τις απαιτήσεις της μαμάς!

nona ypoxreoseis 2

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη είναι εκείνη που ρίχνει το φτέξιμο στις νονές. Οι νονές για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ξεχνούν το βαφτιστήρι τους και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Βρίσκουν αφορμές όπως το κρυολόγημα, ένα ταξίδι, τη δουλειά για να μη συναντήσουν το βαφτιστήρι τους απλά και μόνο γιατί τις «κούρασαν» τα έξοδα!

Όποιος και αν είναι ο λόγος που εξαφανίζεται μια νονά ή ένας νονός (ισχύουν και στις περιπτώσεις των νονών όλα τα παραπάνω) από τη ζωή του παιδιού, το παιδί είναι εκείνο που πληγώνεται περισσότερο και όχι ο ενήλικας. Το παιδί αρχίζει να αναρωτιέται για το τι μπορεί να έχει κάνει λάθος και εξαφανίστηκε από τη ζωή του η νονά ή ο νονός.

Αλήθεια, αντέχετε να πληγώσετε ένα παιδί;

nona ypoxreoseis 1

Συμβουλές προς τις μαμάδες

Αφήστε τα δικά σας θέλω στην άκρη. Αν θέλετε να αγοράσετε τα πανάκριβα παπούτσια στο παιδάκι σας ή το πανάκριβο παιχνίδι, μαζέψτε λεφτά και αγοράστε τα μόνες σας. Όταν μια νονά ή ένας νονός σας ζητάει να του πείτε «τι θέλει το παιδί για δώρο», πείτε του να ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Μη βάζετε όρια στους νονούς και τις νονές, απλά δώστε το νούμερο παπουτσιού και ρούχων και αφήστε τους να διαλέξουν οι ίδιοι, το δώρο που θα κάνουν στο παιδί. Αν κάνετε μια κουμπαριά μόνο και μόνο για τα «καλά» δωράκια, καλύτερα να μην την κάνετε καθόλου.

Συμβουλές προς νονές ή μέλλουσες νονές

Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη τα ακριβά δώρα. Το μόνο που έχουν ανάγκη είναι η παρουσία σας. Δεν χρειάζεται πάντα μια επίσκεψη στο σπίτι να συνοδεύεται με ένα δώρο στο χέρι. Πιο πολύ θα εκτιμήσει μια αγκαλιά, το παιχνίδι και τα γέλια που θα κάνετε μαζί στο σπίτι παρά τη σακούλα με το παιχνίδι ή τα ρούχα που θα του δώσετε. Ακόμη και αν καυγαδίσετε έντονα με την κουμπάρα σας, μην ξεχάσετε το βαφτιστήρι σας. Συνεχίστε να ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις σας. Εξηγήστε στη μαμά, ακόμη και αν δεν θέλετε να συναντιέστε μαζί της, ότι θα επισκέπτεστε το παιδί ώστε να το βλέπετε έστω και για λίγο, έστω και για να του δώσετε το δωράκι που του πήρατε!

Χτίστε μια σχέση μοναδική με το βαφτιστήρι σας. Εξάλλου για εκείνο είστε νονά, θεία και φίλη μαζί!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved