Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα αν έχω περίοδο;

Επιτρέπεται ή όχι το μπάνιο με περίοδο στη θάλασσα;

Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα αν έχω περίοδο;

Περίοδος και κολύμπι στη θάλασσα: Επιτρέπεται ή όχι;

Bigstock

Ο Αθανάσιος Παπανικολάου, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής απαντά σε όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την περίοδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα.

Μπορεί μια γυναίκα να κάνει μπάνιο στη θάλασσα με περίοδο;

Η απάντηση είναι απλή, ασφαλώς και μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος που να της το απαγορεύει. Φανταστείτε γυναίκες που έχουν πολύ αίμα, πολλές μέρες περίοδο, να τους λέγαμε ότι δεν θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι. Είναι σαν να τους λέγαμε ότι το καλοκαίρι 10 μέρες, δύο εβδομάδες δεν θα έμπαιναν στη θάλασσα. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει και δεν στέκει και οι γυναίκες μπορούν όταν έχουν περίοδο να μπουν στη θάλασσα. Η γυναίκα δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα.

Οι σερβιέτες ή τα ταμπόν αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσει κάποια κολπίτιδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η γυναίκα.

Bigstock

Ποια μέρα της περιόδου μπορεί να μπει στο νερό; Να αποφεύγει τις πρώτες μέρες που έχει αρκετή ροή ή όχι;

Θεωρητικά μπορεί να μπει από την πρώτη μέρα που έχει αίμα στο νερό, όμως γίνεται αντιληπτό ότι αν τις πρώτες μέρες κυρίως που συναντάται το φαινόμενο να έχει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος - μεγαλύτερη ροή- εκεί προφανώς η ίδια η γυναίκα ή και το κορίτσι μπορεί να αισθανθεί άβολα μπαίνοντας στη θάλασσα με τόσο αίμα. Οπότε αν αποφασίσει να μπει, μπορεί να μπει, διαφορετικά θα περιμένει τις επόμενες μέρες τι οποίες θα έχει μειωθεί η ροή και θα μπει πιο εύκολα στη θάλασσα.

Τα έφηβα κορίτσια που έχουν αδιαθετήσει για πρώτη φορά να αναβάλουν το μπάνιο στη θάλασσα ή όχι (αν είναι αδιάθετα);

Δεν αλλάζει κάτι και για τα έφηβα κορίτσια. Ασφαλώς μπορούν να μπουν και αυτά στη θάλασσα μετά την περίοδο τους, την πρώτη ή τη δεύτερη, τις πρώτες περιόδους που έχουν. Μπορούν να μπουν με την επιλογή της σερβιέτας σε αυτήν την περίπτωση.

Διακόπτεται η περίοδος αν μια γυναίκα ή και κορίτσι μπει στο νερό ή όχι;

Η περίοδος δεν διακόπτεται αν μπει η γυναίκα ή το κορίτσι στο νερό. Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι σε περιπτώσεις που τα νερά είναι πολύ κρύα, επειδή το κρύο κάνει αγγειοσυστολή, δηλαδή μειώνεται η διάμετρος των αγγείων, με έναν μηχανισμό, να μειωθεί η ροή του αίματος και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί, ναι, να διακοπεί για εκείνο το μήνα.

Οι γυναίκες με υποτροπιάζουσες κολπίτιδες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή τους καλοκαιρινούς μήνες στην υγιεινή της περιοχής

Bigstock

Να μπαίνουν με σερβιέτα στο νερό; Επειδή αναφέρατε ότι τα νεαρά κορίτσια μπορούν να μπουν φορώντας ακόμη και σερβιέτα μέσα στο νερό.

Ο κίνδυνος της μυκητίασης υπάρχει, είτε είναι στο νερό, είτε είναι και εκτός νερού όταν φοράμε για πολύ χρόνο τη σερβιέτα ή και το ταμπόν καμιά φορά. Ο μύκητας είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος αναπτύσσεται στην υγρασία, οπότε και η θάλασσα, το υγρό στοιχείο και η σερβιέτα ή το ταμπόν, που ουσιαστικά στην περιοχή αναπτύσσουν την υγρασία και τη διατηρούν, καθιστούν πιο ευάλωτο τον κόλπο και το αιδοίο εξωτερικά της γυναίκας στο μικροοργανισμό, στον μύκητα, στην καταντίαση που λέμε αλλιώς. Άρα και τα δύο μαζί ναι, αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσει κάποια κολπίτιδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η γυναίκα.

Τα κορίτσια μικρότερης ηλικίας, 10-12 ετών κινδυνεύουν από μυκητιάσεις;

Κινδυνεύουν. Η υγρασία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που προκαλεί τον μύκητα. Η διαταραχή στο pH του κόλπου, είτε από την υγρασία, είτε απο συνθήκες του καλοκαιριού (μπορεί να μείνουν πολλή ώρα με το μαγιό βρεγμένο πάνω τους, είτε από τις πετσέτες, την άμμο, τις τουαλέτες), αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί ο μύκητας στη γυναίκα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κάποια κορίτσια διαμαρτύρονται ότι αν κάνουν μπάνιο στη θάλασσα με περίοδο μετά πονάνε. Είναι φυσιολογικό ή όχι;

Δεν είναι συνηθισμένο. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Έτσι μπορούμε να συναντήσουμε και περιπτώσεις γυναικών, που μπορεί με το κρύο νερό, να νιώσουν κάποια κράμπες στη μήτρα ή τσιμπήματα. Δεν υπάρχει έντονο άλγος ή πόνος. Συνήθως είναι μικρότερης έντασης πονάκια. Με την λήψη μαγνησίου πολλές φορές μπορεί να περάσουν. Το μαγνήσιο βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ναι ή όχι στη χρήση του ταμπόν στη θάλασσα;

Bigstock

Ναι ή όχι στα ταμπόν;

Το ταμπόν είναι κι αυτό μια επιλογή της γυναίκας, όπως είναι και η σερβιέτα. Ασφαλώς είναι πιο εύχρηστο σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά για να μπει στη θάλασσα μια γυναίκα αλλά για να το χρησιμοποιεί, θα πρέπει να έχει στο νου της, ότι καλό είναι να κάνει συχνές αλλαγές και ενδοκολπικές πλύσεις με χαμομήλι, που έχει καταπραυντικές ιδιότητες. Αυτό θα την προστατέψει από ενδεχόμενες κολπίτιδες.

Χρήση του ταμπόν από τα έφηβα κορίτσια;

Το ταμπόν στις μικρές ηλικίες ασφαλώς «λοχεύει» ας πούμε κάποιους κινδύνους. Αν τυχόν υπάρχει ο παρθενικός ημέρας, μήπως γίνει κάποια διάτρησή του χωρίς η ίδια να το επιθυμεί.

Συμβουλές για προστασία της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι

Ειδικά οι γυναίκες που το γνωρίζουν και υποφέρουν τα προηγούμενα χρόνια από υποτροπιάζουσες ή κατά τη διάρκεια του έτους κολπίτιδες, θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή τους καλοκαιρινούς μήνες στην υγιεινή της περιοχής. Και τι εννοούμε με υγιεινή της περιοχής; Εννοούμε ότι θα πρέπει να έχουν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν που θα χρησιμοποιούν για καθημερινή πλύση εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Όχι συνέχεια, σε αραιά διαστήματα, μπορούν να κάνουν ακόμα και ενδοκολπικές πλύσεις ή ακόμα και να κάνουν χρήση γαλακτοβακίλλων, που διατηρούν το pH του κόλπου στα φυσιολογικά επίπεδα. Το pH του κόλπου, όταν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, είναι η φυσική ασπίδα προστασίας από τους μικροοργανισμούς. Άρα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είναι πιο συνεπείς στη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής. Επιπλέον, επειδή οι κολπίτιδες αυτές πολλές φορές συνδυάζονται με ουρολοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και η κατανάλωση πολύ νερού. Να πίνουν πολλά νερά τους καλοκαιρινούς μήνες, σαν προληπτικό μέτρο αποφυγής ουρολοιμώξεων.

Απόσπασμα από το podcast «Μαμά, podcast να βάλεις». Ακούστε το podcast εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved