#endometriosis το hashtag του που ενημερώνει για την ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση - Τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να γνωρίζετε

#endometriosis το hashtag του που ενημερώνει για την ενδομητρίωση
Bigstock

Η ενδομητρίωση είναι πάθηση (καλοήθης) στην οποία το στρώμα του ιστού που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), αναπτύσσεται σε κάποιο άλλο σημείο στο σώμα.

Συνήθως εμφανίζεται στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, στον ιστό γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες, όμως σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τμήματα του σώματος.

Συμπτώματα


Μια χρήστρια του TikTok μέσα από το hashtag #endometriosis δημιούργησε ένα βίντεο δείχνοντας και εξηγώντας τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να έχει μια γυναίκα που υποφέρει από ενδομητρίωση.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • βαριές και επώδυνες περίοδοι
  • πυελικό πόνο ανάμεσα στις περιόδους
  • επώδυνες εξετάσεις του πυελικού εδάφους
  • πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς
  • πόνο στους γοφούς και χαμηλά στην κοιλιά
  • πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα
  • επιπλέον αξίζει να γνωρίζετε ότι περίπου το 25% των γυναικών δεν έχουν συμπτώματα

Ποια είναι τα αίτιά της;

Τα αίτια δεν είναι γνωστά. Κάποιοι λένε ότι παίζει ρόλο το οικογενειακό ιστορικό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωσή της έχει ως αφετηρία τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, εκ του οποίου ενδέχεται να προκύψουν «ύποπτα» στοιχεία, που συνδέονται με τη νόσο. Ευρήματα, που μπορεί να ενισχύσουν την υποψία για ενδομητρίωση, σε μερικές περιπτώσεις προκύπτουν και από ένα υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων, στο οποίο εντοπίζονται κάποιες κύστεις ή μορφώματα με χαρακτηριστικά ενδομητριώματος.

Μία στις 10 γυναίκες, υποφέρει από ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι η πάθηση όπου τα κύτταρα εσωτερικού της μήτρας βρίσκονται σε τοποθεσίες εκτός αυτής, όπως μέσα στην κοιλιά. Τα κύτταρα αυτά που έχουν εμφυτευτεί μέσα στη κοιλιά κάνουν με τον ορμονολογικό κύκλο της γυναίκας εμμηνορυσία-περιόδους εσωτερικά στην κοιλιά, με αποτέλεσμα ποσότητα αίματος να εγκλωβίζεται δημιουργώντας φλεγμονή, πόνο και ουλώδη ιστό-ίνωση.

Μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, η ενδομητρίωση προκαλεί, πόνο, αιμορραγία, ληθαργικότητα, ναυτία, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις όπως οι μύκητες και λιποθυμικές τάσεις ή λιποθυμία κατά την περίοδο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση και μοιράζονται τις ιστορίες τους στο διαδίκτυο και το TikTok.

Δείτε μερικά από αυτά παρακάτω.

πληροφορίες από wikipedia / Μενέλαος Λυγνός, γυναικολόγος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved